Daniela Fălcușan și-a început activitatea în domeniul telekom și a lucrat apoi într-o companie germană care dezvolta aplicații web pentru managementul portofoliului de domenii. Apoi și-a desfășurat activitatea la o companie globală care dezvolta un produs folosit pentru automatizarea gestiunii de procese și servicii IT pentru clienți enterprise.
Cum ai ales meseria de IT-ist?
Când m-am înscris la facultate, am plecat ghidată de părinți către o altă secție de la Facultatea de Automatică și Calculatoare și pur și simplu pe drum m-am gândit să mă înscriu la Calculatoare și am făcut, practic, computer science la secția de Calculatoare Software. Am devenit foarte pasionată de Computer Science. Pe vremea când am studiat eu nu aveai calculator acasă, eu mergeam noaptea la laborator să-mi fac proiectele și să învăț lucruri noi. Era un asistent universitar, care ne ținea laboratorul deschis. Eram câțiva pasionați și stăteam nopțile acolo când aveam de studiat pentru proiecte. Am îmbinat pasiunea pentru tehnologie și dorința de a crea tehnologie care să ajute oamenii să aibă o viață mai frumoasă.
La ce proiecte lucrezi acum?
Acum lucrez la o companie care face proiecte de software pentru produse de securitate. Câteva dintre produse, așa ca exemple, sunt produse de management de parole, anti-spam la mail, produs de risk intelligence, web protection și, cel mai important, securitatea device-urilor. Pe acestea le dezvoltăm în diverse echipe, atât localizate în România, dar și în Anglia, în Canada, în Statele Unite ale Americii. Deci este o echipă globală care lucrează la produsele acestea.
Tot din pasiune, ai deschis Asociația „De la Măicuța” pentru a veni în sprijinul copiilor din comuna arădeană Secusigiu unde ți-ai petrecut copilăria?
Ideea era de a deschide copiilor vizibilitate și acces la educație non-formală. Eu mi-am dat seama, lucrând în domeniul IT, că există foarte mulți copii care nu știu exact ce-și doresc să facă și foarte mulți dintre ei își tot schimbă pe parcursul școlii, direcția, nu au un drum foarte clar. Și atunci m-am gândit că, dacă începem cât mai devreme să le arătăm diverse lucruri despre meseriile pe care ar putea să le aibă, asta i-ar putea ajuta să-și descopere pasiunile și să transforme pasiunile respective în realizări și în succese pentru drumul pe care îl au în viață. Deci, de a descoperi cât mai devreme ceea ce îi pasionează. Poate să fie artă, poate să fie știință, poate să fie creație, muzică. Și ne-am gândit să facem asta prin împletirea talentelor între generații. Am vrea să implicăm atât copiii, precum și oamenii din comunitate, adulți, bunici, care să vină cu poveștile lor și să-i ghideze pe copilași în drumul pe care îl au de descoperit.
Ce calități ar trebui să aibă un tânăr sau o tânără care dorește să devină IT-ist/ă?
În primul rând, cred că e important să fie pasionat de asta. Pentru că altfel, dacă faci lucrurile doar ca să le faci, nu o să fie de succes, nu o să fie de excepție. Pe de altă parte, trebuie să aibă o pasiune către tehnologie pentru că e o meserie foarte grea, cu foarte multă concurență și o viteză enormă de a crea tot timpul și de a fi tot timpul la curent cu ce se întâmplă nou. Pentru că ce se dezvoltă acum e exponențial mult mai mult decât era, să zic, când am terminat eu facultatea. Deci trebuie să fi tot timpul în priză, să descoperi ce se mai creează și să le poți integra în cunoștințele tale. Mai e nevoie de abilități foarte bune de comunicare pentru că nu poți să lucrezi singur dacă vrei să dezvolți proiecte mari. Trebuie să colaborezi cu alți oameni.
Cum ai caracteriza evoluția domeniului IT de când mergeai la facultate în laborator să prinzi un calculator liber și până în ziua de azi, când fiecare are laptopul lui?
Sau mai multe laptop-uri. Cred că exponențial este cuvântul definitoriu. O explozie de tehnologii noi, mi se pare din ce în ce mai ușor că aceste tehnologii ne ajută să fim conectați și să putem să avem acces la ce se întâmplă oriunde în lume. Cât de greu ne era să comunicăm atunci și cât e de ușor acum. E chiar miraculos din punctul meu de vedere.
Care sunt provocările meseriei de IT-ist?
Din punctul meu de vedere e un domeniu destul de competitiv pentru că e și o concurență foarte mare. Sunt foarte multe companii care fac același lucru și trebuie să fii tot timpul on top ca să poți să ai cât mai mult succes. Și e un domeniu foarte interesant, consider că poți să ai un impact în lume prin meseria asta. Poți să ai cumva o contribuție la schimbarea în bine a lumii în care trăiești.
Programul cum este?
Foarte intens. Eu lucrez acum într-o echipă globală. Deci aș putea spune că zi și noapte pentru că am atât oameni în România, dar și în alte țări din Europa cât și în America de Nord. Sunt managerul acestui grup care se ocupă de security pentru România și am o echipă în Lisabona și alta în Canada. Eu sunt managerul firmei din România și managerul grupului de security, deci coordonez peste 150 de oameni. Cred că în continuare va fi nevoie de foarte mulți talent în zona de IT.
Are România sau Timișoara o bază de selecție serioasă?
Cred că e important să-și dea seama, cei care își doresc să urmeze cariera aceasta, că va fi nevoie în continuare de mult talent și că e un domeniu care va căuta staruri pentru că e nevoie de asta. Și pentru că tehnologia e atât de intensă în momentul acesta, încât cu siguranță va fi nevoie în continuare de mulți care să activeze în IT.
Deci facultatea nu-i pregătește suficient?
Încercăm și acum prin programele de internship să ne implicăm în domeniul academic și să desfășurăm diverse programe, concursuri, lecții deschise. Am avut chiar și cursuri când eram la altă companie la universități pentru a conecta mai mult curricula cu viteza de evoluție a tehnologiei. Eram la o altă companie când am creat un laborator de cloud pentru Universitatea de Vest din Timișoara și am avut un curs de cloud pe care l-am creat noi, în compania în care eram atunci și pe domnii profesori după aceea l-au continuat. Iar proiectul acesta creat în Timișoara a fost replicat după aceea la ASE în București, deci chiar a fost de succes.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!