În urmă cu zece ani, ea a înființat Școala de balet Denisse din Timișoara, iar alături de elevii săi a primit recunoaștere națională și internațională pentru munca depusă. Sub îndrumarea sa, din anul 2021, în cadrul organizației Art Generation a realizat spectacole de dans contemporan apreciate, precum „Fetița cu chibrituri”, „Su-Spin de trandafir” și „Crossing the line”, prezentate pe scena Casei Tineretului și a Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
De câți ani dansezi și cine ți-a insuflat pasiunea?
Dansez de aproape 30 de ani. Prima interacțiune cu sala de balet am avut-o la vârsta de trei ani, iar de atunci dansul a devenit o parte esențială din viața mea. Mama mea mi-a insuflat această pasiune, pe care și ea a avut-o încă din copilărie.
Care a fost parcursul tău profesional de la micuța balerină care și-a început activitatea la trei ani până la coregrafa care deține o școală de dans?
Sunt o persoană caldă, modestă, conștiincioasă și perseverentă. Cred că elevii sunt eticheta profesorului. De profesie sunt balerin-dansator, coregraf și profesor de dans pasionat care combină dragostea pentru dans cu o dezvoltare armonioasă a corpului.
Pregătirea mea în kinetoterapie permite elevilor mei o dezvoltare armonioasă și parcurgerea studiilor în siguranță. Dragostea pentru predarea artei dansului a început odată cu primul meu contact cu copiii foarte mici, la un curs de patinaj pe care îl predam iarna. Atunci mi-am dat seama că am o răbdare deosebită și că dețin acele calități necesare unui profesor pentru a transmite această pasiune mai departe. Iar viziunea pe care o am în coregrafie, precum și modul în care pun în scenă dansurile, consider că derivă din acel „ceva special” pe care un coregraf trebuie să-l aibă.
Pe lângă cunoștințele și informațiile accesibile, un coregraf trebuie să aibă acea calitate unică pentru a crea lucruri cu adevărat frumoase. Alături de elevii mei de la Școala de balet Denisse din Timișoara pe care am înființat-o în anul 2014 am primit recunoaștere națională și internațională pentru rezultatele și performanța noastră în concursuri. De-a lungul carierei mele am creat și implementat concepte coregrafice pentru peste 300 de lucrări artistice pentru diverse evenimente și producții.
Am coordonat întregul proces de producție pentru spectacole de dans contemporan, de la concepție la reprezentații publice de succes, lucrând îndeaproape cu dansatorii pe care i-am format. Din anul 2021, în cadrul organizației Art Generation am realizat spectacole de dans contemporan apreciate, precum „Fetița cu chibrituri”, „Su-Spin de trandafir” și „Crossing the line”, prezentate pe scena Casei Tineretului și a Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.
Am absolvit Liceul de Coregrafie „Ion Vidu”, dețin atestat de balerin profesionist, sunt absolventă a Universității de Arte din Târgu Mureș, Artele spectacolului, secția Coregrafie și absolventă a Masterului Coregrafie și Performanță în Dans (Pedagogia dansului) la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București. Pe lângă pregătirea în coregrafie, pedagogie și maestru de balet pe care le am, am absolvit două facultăți și două mastere cu pregătirea în kinetoterapie și sport, ceea ce le asigură elevilor mei o dezvoltare armonioasă. Am colaborat în trecut cu „Opera Română Timișoara”, „Casa de Cultură a Studenților”, iar acum activez ca balerin-dansator în cadrul Ansamblului Profesionist „Banatul” și ca director artistic și coregraf în cadrul „Asociației Cultural Artistice Art Generation”.
De-a lungul carierei mele, am îndrumat și format numeroși tineri dansatori, contribuind semnificativ la dezvoltarea lor artistică și tehnică. Am urmat numeroase cursuri de perfecționare în dans contemporan și balet în diverse țări precum Ungaria, Croația, Maurițius, Germania sub îndrumarea unor coregrafi de renume mondial. Am participat la cursuri intensive de dans organizate de Movement Migration în New York. Acestea au inclus studii avansate în tehnici de dans contemporan și dans modern, cum ar fi tehnica lui Paul Taylor, Lester Horton, Martha Graham, José Limón, Luigi Jazz și Merce Cunningham. A
ceste tehnici mi-au fost predate de dansatorii profesioniști ai acestor companii, iar cursurile au avut un impact semnificativ în evoluția mea în domeniul dansului și al coregrafiei. În vara acestui an, am avut ocazia să colaborez cu coregrafi renumiți precum Akram Khan și Crystal Pite într-un stagiu profesional de dans contemporan.
De-a lungul carierei, am fost recunoscută pentru excelența în pedagogie și coregrafie, obținând premii prestigioase, inclusiv Premiul pentru Cea Mai Bună Lecție de Dans Modern la Gala „Cei mai buni dintre cei mai buni” în 2023 la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București și Premiul de excelență în pedagogie coregrafică în 2024 la un concurs de renume din București.
În anul 2021 am înființat Asociația Cultural Artistică Art Generation, ce are scopul de a contribui la dezvoltarea artei dansului contemporan, în cadrul mai larg al artelor spectacolului, din România și dincolo de granițele ei. Misiunea organizației este educarea și profesionalizarea coregrafică a tinerilor, conceperea și livrarea de produse culturale în arta dansului de către tinerele generații, în special în formele de expresie artistică contemporană, educarea publicului larg și creșterea accesului la spectacole de dans contemporan.
Care sunt cele mai mari provocări pe care le ai ca profesoară de dans?
Să ajut fiecare copil să se dezvolte în dansatorul care trebuie să devină. Fiecare elev are propriul său ritm de învățare și stil de exprimare, ceea ce înseamnă că trebuie să adaptez metodele de predare pentru a răspunde nevoilor individuale. Îmi propun să inspir și să ghidez fiecare elev pe parcursul călătoriei lui artistice, învățându-l nu doar tehnica, ci și valoarea muncii în echipă și a disciplinei.
Care sunt cele mai importante spectacole în care ai dansat?
Am avut oportunitatea de a dansa în foarte multe spectacole, variind de la balet clasic la dans modern-contemporan și dans folcloric. Fiecare spectacol a fost o experiență unică și a contribuit la dezvoltarea mea ca artist. De exemplu, am dansat în producții de balet clasic, care m-au învățat despre tehnică, disciplină și expresivitate. Dansul modern-contemporan m-a ajutat să explorez emoțiile și să îmi dezvolt creativitatea, permițându-mi să experimentez cu diferite stiluri și forme de mișcare.
În prezent, continui să dansez și în propriile producții de spectacole de dans contemporan, alături de dansatorii pe care îi formez. Această colaborare nu doar că îmi îmbogățește experiența artistică, dar îmi oferă și ocazia de a inspira și a ghida tinerii dansatori în parcursul lor creativ. În plus, dansul folcloric m-a conectat la rădăcinile mele culturale, aducându-mi bucurie și mândrie de a împărtăși tradițiile cu publicul. Cred că mai important este diversitatea spectacolelor în care am dansat, iar fiecare performanță a avut un impact semnificativ asupra mea, învățându-mă lecții valoroase despre muncă în echipă, adaptabilitate și importanța artei în comunicarea emoțiilor.
Fiecare spectacol a fost o oportunitate de a crește și de a-mi exprima personalitatea prin dans.
Ce premii ai obținut de-a lungul timpului?
Am obținut premiul pentru excelență în pedagogie coregrafică, fiindu-mi recunoscută calitatea predării și excelența în dans pe care a realizat-o. Am primit multiple distincții, printre care Premiul pentru Excelență în Pedagogie Coregrafică în 2024, inclusiv Premiul pentru Cea Mai Bună Lecție de Dans Modern la Gala „Cei mai buni dintre cei mai buni” în 2023 la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București. În urma rezultatelor foarte bune pe care le-au obținut elevii la un concurs din Târgu Mureș, Școala de balet Denisse a obținut titlul de cea mai bună școală de balet.
În urmă cu câteva luni, a primit din nou titlul de cea mai bună școală de balet la un concurs de renume din București.
Cum se împletește baletul cu muzica populară, tu fiind dansatoare la Ansamblul Profesionist „Banatul”?
Vorbeam despre diversitatea spectacolelor în care am dansat. Eu consider că diversitatea stilurilor de dans este esențială pentru un coregraf. În cazul meu, fiind un dansator complet, format în mai multe ramuri ale dansului pe care le și predau, această adaptabilitate îmi permite să creez coregrafii variate și inovatoare. La vârsta de 14-15 ani, pe lângă studiul pe care îl aveam la liceul de coregrafie, încă din clasa a IX-a am parcurs studiile clasice alături de balerinii de la Opera Națională din Timișoara.
După terminarea liceului am rămas o bună perioadă colaboratoare până când viața mi-a oferit și alte oportunități pe care nu am vrut să le ratez. De la vârsta de 14 ani am început să studiez și dansurile folclorice, ceea ce mi-a oferit posibilitatea de a fi angajată ulterior în Ansamblul Profesionist „Banatul”. În formarea unui dansator, antrenamentul în dansul clasic și dansul de caracter este esențial. Aceste antrenamente le menține pe tot parcursul activității sale artistice. Aceste discipline ne oferă posibilitatea de a excela în orice stil de dans, inclusiv în cele populare.
Baletul clasic nu doar că îmbunătățește abilitățile fizice, dar contribuie și la dezvoltarea unui simț estetic rafinat și a unei prezențe scenice puternice. Prin exercițiile specifice din balet, dansatorii învață să își controleze corpul și să mențină o postură corectă. Repertoriul pe care îl prezentăm pe scenă, bazat pe folclorul tradițional, beneficiază de aceste abilități dobândite. Astfel, formarea în balet ne permite să aducem un plus de rafinament și expresivitate în interpretările noastre.
Ce ar trebui să aibă în vedere un tânăr sau o tânără atunci când își alege viitoarea meserie?
Ar trebui să aibă în vedere pasiunea atunci când își alege viitoarea meserie. Este esențial să opteze pentru o profesie care le aduce bucurie și le stârnește interesul. Pasiunea pentru ceea ce faci poate fi un motor puternic în carieră, oferindu-le energie și motivație în fața provocărilor. De asemenea, este important să își analizeze și abilitățile, valorile și obiectivele pe termen lung, pentru a se asigura că alegerea făcută le va oferi împlinire personală și profesională.
foto: arhiva personală
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!