De data aceasta, interviul a fost realizat în echipă, pentru că aceștia lucrează în acest fel, se susțin unul pe altul și de completează în meseria lor. Răspunsurile la întrebări vor fi marcate cu inițialele numelui electricienilor din echipă.
Echipa de electricieni se poate mândri cu proiecte mari, care luminează Timișoara, dar și cu stații de încărcare electrice realizate sau case inteligente. Deși este o meserie cu riscuri, electricienii ne-au vorbit despre pasiune, dedicare și mai ales despre munca făcută ca la carte.
De ce ați ales această meserie și ce pregătire ați urmat?
Și cu o meserie poți să trăiești bine și să fii respectat, iar una dintre ele este clar cea de electrician.
Am făcut școala ca electrician și pe parcurs am lucrat la tramvaie în comunism și apoi am trecut pe instalații în construcții. Aici am considerat că este cel mai frumos și mi se potrivește, decât într-o fabrică (G.B.). Iar eu am terminat profesionala în domeniul minier (P.B.). În schimb eu am făcut un curs și mi-a plăcut foarte mult domeniul acesta (V.I.).
O fascinație a noastră este că nu facem același lucru zilnic a meseriei, puțin probabil ca un robot să aibă o asemenea capacitate să decidă. Aceasta este fascinația, practic, cea mai mare satisfacție este atunci când dai viață unei întregi clădiri.
Sunt și licee specializate, și profesionale, diverse cursuri care pot fi urmate. În urma unei școli este clar că se învață principii de bază, dar ca să poți lucra ca electrician, domeniul este reglementat de ANRE. De asemenea, indiferent de vreme, trebuie să lucrezi. E greu să lucrezi, tehnic sunt restricții. Poate să plouă sau poate să fie vânt. Este și o meserie cu riscuri și cei ce lucrează aici trebuie să fie conștienți că au răspundere (M.B.).
Care ar fi satisfacțiile pe care le aveți din această meserie?
Am avut o satisfacție maximă când am văzut că magazinul Ikea este funcțional și merge totul, cred că a fost cea mai complexă lucrare cu automatizare. Directorul ne-a felicitat pentru asta.
De asemenea, clienții țin legătura cu noi în continuare și ne cheamă și la alte lucrări. Suntem răspunzători pe ceea ce facem și ne și implicăm. Ne putem lăuda că nu am avut niciun termen întârziat de punere în funcție. Suntem interesați să facem repede și să finalizăm chiar înainte de termen.
Noi ne-am dori cât mai mulți colegi, din păcate nu se găsesc. Am lucrat cu elevi de liceu, i-am adus în practică și avem posibilitatea să facem acest lucru, dar nu sunt interesați. Firmele ar trebui în viitor să aloce resurse pentru pregătirea celor tineri (M.B.).
Ce sfat aveți pentru cei care doresc să devină electricieni?
Este o meserie care nu prea este căutată de tineri, din păcate. Trebuie să-ți placă această meserie. (V.I.). Și ești într-o continuă informare, mai ales că totul este în schimbare.
Cel care vine într-o astfel de meserie trebuie să fie pasionat și să învețe.Totul este în schimbare acum, la fel ca la telefoane. Acum, există posibilitatea, față de acum 20 de ani, să poți face o instalație inteligentă. De pe un telefon sau PC poți conecta un întrerupător, totul de la distanță (M.B.).
Care ar fi câteva sfaturi pentru ca oamenii să evite incidentele electrice de acasă?
Dacă s-ar respecta regulile impuse în lege nu ar fi nicio problemă. Totul pornește de la un moment zero, unde trebuie să vorbești cu un electrician să facă o verificare a instalației casei și să tragă concluziile. O instalație trebuie întreținută și verificată de regulă o dată pe an, cel puțin în instalațiile complexe, depinde de norme și proiectul fiecărei case sau firme (M.B.).
În 80% din cazuri sunt incendii cauzate de factori electrici. Trebuie făcută evacuarea neapărat, puțin cred că contează bunurile în detrimentul vieții și sunat la 112. De asemenea, ar trebui ca în fiecare casă să existe un extinctor, poate lua foc un aparat electrocasnic.
În clădirile vechi este recomandat să se refacă instalația, mai ales dacă apar schimbări.
Unii mai instalează câte o priză acasă, deși nu sunt de meserie. Ce îi sfătuiți?
Este o problemă mare pentru că nu trebuie prestate activități la care nu avem competențe. Mulți spun că se apucă ei pe cont propriu și nu respectă nimic și nu este indicat să procedăm așa. Așa apar problemele.
La noi din păcate multe lucruri se fac după ureche. Există standarde și te aștepți ca atunci când vrei să faci o lucrare la casă să primești un serviciu specializat. De exemplu, ar trebui ca în momentul în care se racordează un obiectiv la un furnizor de energie electrică să fie întocmit un dosar tehnic al instalației, întocmit de un electrician autorizat. Oamenii trebuie să apeleze la persoane competente și calificate de ANRE. Lucrurile trebuie să fie făcute așa cum trebuie. Nu poți face un obiectiv fără un proiect, fără să respecți norme și calitatea materialelor. (M.B.)
Care sunt greșelile pe care le fac oamenii în case pe partea electrică?
Cred că cea mai mare greșeală este aceasta că oamenii spun că fiecare știe să lege două fire (N.B.). De exemplu, leagă aluminiu cu cupru, fără a știi condițiile. Sau dacă ai o problemă cu un circuit, dacă sare siguranța, este un lucru bun și înseamnă că acolo este o problemă, dar nu punem o siguranță mai mare pentru a „rezolva” problema, ci mergem pe circuit să vedem cauza. (M.B.)
Prelungitoarele?
Sunt bune dacă sunt de calitate. Cele mai ieftine puse în vânzare nu sunt sigure, mai ales cele puse în vânzare la supermarketuri. Nu tot ce este ieftin e bun și nu tot ce e scump este bun, de aceea trebuie consultat un specialist. (M.B.)
Este bine să lăsăm încărcătoarele în priză?
Am văzut că sunt discuții cu creșterea facturii, dar aici intervin discuțiile despre o casă inteligentă. Dacă ai uitat să scoți ceva din priză, ai plecat și ți-ai amintit că ai uitat, poți deconecta priza dintr-un click. Sunt și prelungitoare cu întrerupător la capăt, ca să nu scoți mereu din priză.
Sunt utile UPS-urile?
Partea de electronică este mai sensibilă ca instalația electrică, așa că la centrale sau obiecte mai scumpe recomandăm montarea unor UPS-uri, în funcție de buget. Ele pot salva niște cheltuieli mai mari ulterior, care pot afecta dispozitivele de la întreruperea curentului.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!