Din bancă la cursuri de zumba, de la zumba la yoga și de la yoga la corporație, apoi din nou la facultate. Acesta este parcursul profesional al Dianei Antonie, care a transformat pasiunea pentru yoga în stil de viață. În ultima vreme, ea s-a axat pe yoga pentru coloană și studiază pentru a deveni kinetoterapeut.
Ce studii ai urmat?
La bază sunt economist, dar întotdeauna am fost îndrăgostită de sport. Am terminat Facultatea de Științe Economice – Relații Internaționale. Am lucrat inițial într-o bancă și după ce s-a născut băiatul meu mi-am dat seama că nu pot să cresc un copil cu programul infernal din bancă. Nu am avut ajutoare, bunicii erau încă la serviciu, și m-am hotărât să renunț la bancă și o perioadă să mă ocup de fiul meu, care avea atunci doi ani. Șase luni a fost drăguț să stau acasă, copilul mergea la grădiniță, dar nu m-am regăsit pentru că dintotdeauna am muncit și am fost activă. Și atunci, plăcându-mi sportul, cineva mi-a dat ideea să mă fac instructor de fitness.
A fost singura opțiune?
Doream o opțiune care să-mi permită în continuare să mă ocup de fiul meu, doream un program flexibil, pe vremea aceea, în 2010, programul flexibil nu era așa la modă ca acum. Atunci nici cursurile de instructor de fitness nu erau atât de populare, așa că am mers la București, la Federația Română Sportul pentru Toți, m-am dus câteva luni, până când mi-am luat diploma de instructor de fitness și m-am bucurat foarte tare după care mi-a trecut bucuria pentru că mi-am dat seama că sunt foarte mulți instructori de fitness și mă întrebam cum o să am eu loc pe piața aceasta. Clar trebuia să fac ceva ce nu făcea nimeni. Acel ceva în momentul acela s-a numit zumba, care era foarte la modă și este și acum. M-am dus la Viena și am făcut cursul de instructor de zumba. Am mers la audiție la o sală de sport și am început să predau zumba, apoi și kangoo jumps. Dar la acea sală există un departament care se ocupă de identificarea aptitudinilor instructorilor și plasarea lor la clasele care li se potrivesc cel mai bine. Persoana care se ocupă de acest departament, un suedez, mi-a sugerat că ar trebui să fac yoga sau pilates. Pe vremea aceea, yoga și pilates erau așa niște noțiuni…
Le vedeam doar în filme?
Exact, științifico-fantastice pentru noi. L-am lăsat în pace, nu l-am băgat în seamă și m-a trimis cu forța după câteva luni la primul meu workshop de yoga în București. În primele cinci minute am avut o revelație, așa ceva nu ți se întâmplă des, pur și simplu. Am decis să continui cu workshop-urile și să mă specializez și când am avut ocazia să fac o școală de yoga am făcut-o tot la București. Așa mi-am luat diploma de instructor de yoga, am colaborat cu multe cluburi din oraș și în 2015 am hotărât să-mi deschid studioul meu de yoga, era al doilea din Timișoara. Am vrut să am un spațiu dedicat și timpul necesar să ofer diverse clase de yoga.
Este yoga un sport?
Yoga poate fi foarte multe lucruri. Se poate să vii la yoga și să nu-ți placă, lucru care mi se pare perfect normal. S-a întâmplat foarte rar, dar s-a întâmplat. Yoga e un sistem care are loc în afara noastră și înăuntrul nostru. Lucrul care se întâmplă acum pe platformele de socializare cu fete frumoase contorsionate în diverse posturi e și bine și mai puțin bine. E bine pentru că se promovează până la urmă yoga în felul acesta. Nu e bine deoarece creează o imagine falsă a faptului că asta înseamnă yoga, că trebuie să fii suplu, într-o formă extraordinară, că trebuie să mergi la curs și să-ți pui un picior după cap. Nu, nu asta înseamnă yoga. Nu căutăm postura de yoga, ci ca aceasta să aducă un beneficiu în viață.
Poate să facă oricine yoga sau doar anumite persoane?
Poate să facă oricine yoga, pentru fiecare dintre noi yoga poate să însemne altceva. Pentru cineva poate să însemne doar o formă de mișcare, pentru altcineva poate să însemne un fel de viață, pentru altcineva poate să însemne o modalitate de eliminare a stresului. Până la urmă, per total, yoga e o filosofie, poate deveni un stil de viață, depinde de fiecare dintre noi. Ce-i frumos în yoga e că nu ești forțat să faci nimic din ce nu poți și nu vrei. Poți rămâne în punctul pe care îl tolerezi în momentul respectiv. Așa am început la studioul meu, pe care l-am avut până în 2018. Atunci am divorțat și a trebuit să mă reorganizez, astfel că mi-am restrâns activitatea în cadrul orelor de yoga și a trebuit să-mi găsesc un job într-o corporație. Lucru care n-a fost așa de rău pentru că a venit pandemia în 2020 și toate aceste servicii au fost puse în așteptare până ne-am dezmeticit un pic cu varianta online. Deci până la urmă cred că universul a lucrat în favoarea mea aici. În 2019 am început un job într-o corporație în domeniul dispozitivelor medicale. Am continuat cu orele de yoga în diverse locații din oraș, dar n-a fost rău deloc pentru că a venit pandemia și dacă nu ar fi fost acest job nu mi-ar fi fost chiar foarte ușor. Până la urmă s-a dovedit că s-au putut transfera și online orele de yoga. Experiența nu e la fel, dar ne-am adaptat situației. Aceasta e prima mea lună fără corporație pentru că am hotărât să renunț. Sunt studentă în primul an la Medicină, la Fizio-kinetoterapie, care este un pas normal în ceea ce fac eu pentru că m-am axat foarte mult pe posturi de yoga pentru coloana vertebrală. Toată lumea stă jos, sunt foarte multe probleme cu coloana vertebrală, din păcate, și mi-am dorit să fac asta deși am învățat partea aceasta la școala de yoga, mi-am dorit să o fac într-un mod și mai profesionist. Sper să încep colaborarea cu un cabinet de fizio-kinetoterapie din Timișoara.
Care sunt motivele pentru care oamenii încep să practice yoga și ce vârste au cei care vin la cursurile tale?
Motivele sunt foarte diferite. Sunt persoane care sunt curioase pentru că promovarea în ultimii 10-15 ani în Europa și în Statele Unite legată de yoga e foarte mare. Sunt persoane care vin pentru că au auzit că face bine pe exterior și pe interior, sunt persoane care doresc să se relaxeze, sunt persoane care au înțeles că e bine să faci o formă de mișcare ce are grijă de articulațiile tale, dar și de sănătatea ta mentală. Yoga nu are limită de vârstă, poate fi practicată de la copii până la vârstnici, inclusiv de femeile însărcinate pentru că posturile de yoga se pot modifica în funcție de subiect.
Ce sfaturi ai avea pentru tinerii care sunt pasionați de un anumit domeniu și sunt la început de drum? Ce cale să apuce ca să poată să-și urmeze visul?
E foarte bine să aibă un vis, iar dacă nu îl au să-l caute. E foarte important să-ți dai seama ce îți place. Nu întotdeauna poți să trăiești din ce îți place, mai ales la început, sau poate nu poți să-ți urmezi visul din diverse motive, dar niciodată să nu renunțe la visul lor. Să-l pună în așteptare, așa cum am făcut eu din când în când, să poți să trăiești și să-ți vezi de ritmul vieții, dar să nu renunțe. Eu niciodată nu am renunțat la visul meu, la a face yoga, a face kineto, mi le-am pus acolo într-un colț și am așteptat să vină momentul ca să fac. Să nu le fie teamă să intre pe o ușă care li se deschide pentru că nu eu am găsit yoga, ci yoga m-a găsit pe mine prin persoana acelui domn care a văzut în mine un potențial. Dar în ciuda rezistenței mele, m-am dus la cursul respectiv. Intră pe o ușă dacă ți se deschide, vezi ce e, îți place, bine, nu îți place o închizi. Dar dacă ți se deschide și nu intri pe ea niciodată nu o să știi oare cum a fost.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!