Denisa Iovan este o tânără în vârstă de 31 de ani din Timișoara, care, deși a ajuns să machieze vedete de la noi și să lucreze în Turcia, Dubai ori Qatar, nu și-a pierdut modestia. Prin muncă și tenacitate a devenit make-up artist internațional, însă consideră că mai are de învățat pentru a putea transforma radical actorii care joacă în filme științifico-fantastice. Când este în România, merge peste tot în țară să-și facă meseria, însă pentru Timișoara pune la cale un proiect de suflet: lecții de automachiaj pentru femeile care se luptă cu o boală nemiloasă, care de multe ori le face să cadă în depresie și le răpește feminitatea.
Ce studii ai la bază? Te-ai gândit vreodată că o să fii make-up artist?
Da, tot timpul mi-am dorit să fiu artist. De la opt ani am știut că o să fiu un artist, am vizualizat ce fel de femeie vreau să fiu: am știut că vreau să călătoresc în lume, am știut că vreau să am păr blond ca a lui Mariah Carey și Beyonce, am știut că vreau să călătoresc în jurul lumii cum călătorește Jennifer Lopez. Aceste trei femei au fost pentru mine apogeul. Cred că m-a lovit capitalismul de mică. Am făcut Facultatea de Publicitate, dar asta nu m-a influențat cu nimic pentru că de la 16 ani am început să lucrez ca make-up artist.
Când ai făcut primul curs de make-up?
Am făcut un singur curs, în rest am învățat totul singură, nu m-am bazat pe studii cât m-am bazat pe mine și pe capacitatea mea să învăț. Am lucrat de la 16 ani până la 19 ani gratuit doar ca să pot să învăț, să „fur” meserie. La 19 ani nu aveam nicio diplomă în machiaj, dar studiile nu au contat, știam că nu există niciun plan B. M-am dus la mai multe saloane într-o singură zi și am spus: nu am diplomă de make-up artist, dar am foarte multă experiență, dacă mă lăsați și vedeți ce pot să fac eu zic că o să mă angajați. Și mi-am găsit trei job-uri într-o singură zi. Am luat 150 de euro împrumut de la bunicul meu ca să pot să-mi fac kit-ul pentru că nu am avut bani. Am făcut banii într-o săptămână înapoi și, când bunicul a văzut asta, mi-a dat încă o sumă de bani ca să pot să investesc și mai mult. Verișoara mea mai mare a fost primul meu model și m-a sprijinit cum a putut, restul din jur nu își imaginau că lucrurile o să devină atât de mari. Apoi, la 21 de ani, am cunoscut brand managerul unui mare brand italian, care m-a întrebat dacă vreau să merg în Turcia să lucrez o vreme ca guest make-up artist și am acceptat. Acela a fost primul meu job ca make-up artist internațional.
În ce alte țări ai lucrat ca make-up artist?
După ce am revenit din Turcia, am lucrat o perioadă în România și pentru reclame, videoclipuri, am încercat de toate. Apoi, mi-am dorit să-mi schimb viața, să ies din zona mea de confort. Am încercat în Arabia Saudită, dar nu m-au lăsat pentru că nu aveam suficientă experiență pentru Orient. E o țară tradițională, iar eu nu înțelegeam cultura. Ca să poți înțelege machiajul trebuie să înțelegi prima oară cultura oamenilor, trebuie să o simți, să o trăiești. De la o țară la alta în Golf, lucrurile se schimbă. Apoi am mers în Dubai, unde am stat o perioadă, am lucrat pentru un brand din Statele Unite. Apoi am primit o ofertă din partea unei alte firme să lucrez în Qatar.
Pe cine machiai?
Machiam pur și simplu cliente, care mergeau la evenimente. Participam la training-uri, am învățat foarte multe despre cultura brandului în țara respectivă. Trebuie să fie totul foarte bine adaptat. Există branduri care fac culori pentru partea asta a lumii, dar e mai mult cultura, machiajul, frumusețea, obiceiurile de frumusețe sunt foarte bine îmbibate în cultura lor, cum sunt ei ca și oameni.
Cât de diferit este machiajul din Europa în comparație cu cel din Orient?
Sunt multe diferențe pentru că tot timpul Orientul va lua toate tendințele astea de machiaj, care sunt în Europa, și le va adapta culturii și placului său. Acum e tendința să porți totul cât mai light pe piele. Și femeile vor lua chestia asta, dar cu siguranță o vor adapta pentru că în Orient se vrea un ten de porțelan. Ideea este că femeile au foarte multă grijă de ele, tind să spun că mai multă grijă ca în Europa.
Se machiază chiar și femeile care poartă hijab?
Da, toate. Și femeile cu nicab, care sunt acoperite din cap până în picioare, veneau în beauty room și își dădeau jos veșmintele, apoi le machiam. La ei, petrecerile și nunțile se țin în corturi separate pentru femei și bărbați. Deci nu e problemă, te vezi cu fetele cum ar veni.
Cum machiezi acolo o mireasă?
Nunțile chiar sunt foarte extravagante și țin două zile, trei, și miresele au foarte multe schimbări. Am machiat pentru nunți, dar nu am stat în hotel să schimb machiajul. Există și în România trendul acesta, eu m-am dus la mirese, anul trecut am mers în foarte multe locații din România două zile în care mireasa avea cocktail party, făceam un machiaj, o inspirație, și a doua zi avea două rochii de mireasă. Eu îi făceam machiajul prima oară, apoi se schimba și schimbam și machiajul. Depinde de statutul social și de cât de mult vrei să investești în nunta aceea.
Mergi peste tot în România să machiezi?
Da, peste tot. Anul trecut, am avut o perioadă în care am fost câteva luni la emisiunea „Bravo, ai stil!” de la Kanal D pentru Ioana Filimon. A fost o experiență absolut fabuloasă, tot timpul mi-a plăcut să lucrez în televiziune, e un ritm diferit. De exemplu, acum sunt colaboratoarea Operei Naționale Române din Timișoara și aici este foarte, foarte frumos și chiar sunt foarte onorată că pot să lucrez cu Opera Națională.
La ce spectacole ai realizat machiaje?
Bal la Savoy, este absolut minunat. În 20 iunie mergem la București cu Bal la Savoy, care e un spectacol absolut fabulos. Faptul că pot să lucrez cu Opera Națională pentru mine este unul dintre cele mai mari lucruri din cariera mea deoarece un make-up artist foarte prezent în mainstream și în social media se poate pierde în machiajul de beauty. Eu vreau să cred că nu mi-am vândut sufletul, că am rămas cumva intactă și că mainstream-ul a venit cumva la mine.
În 2019 am avut o colaborare cu o altă firmă de cosmetice și am fost invitată să o cunosc pe Anastasia Soare la București, acesta a fost un alt apogeu în cariera mea. Trebuie să înțelegi că eu am început cu șase farduri, am avut trei pensule cu 15 lei și mă machiam sub masă, acolo îmi făceam pozele. Și de acolo să ajungi să vorbești și să faci poze cu un om atât de influent, care e înconjurat de oameni pe care tu îi admiri, a fost un lucru superb.
În fiecare marți pe Instagram am sesiuni live de machiaj cu o firmă de cosmetice, precum și pe Tik Tok. Mi se pare că povestea mea e așa „all over the place”.
Ai machiat vedete?
Am machiat și vedete, mai ales pentru reclame. Pentru că machiez pentru reclame din 2016. Nu pot da nume, cu unele am avut contract de confidențialitate.
Ce se poartă anul acesta în materie de machiaj?
Anul acesta se poartă blush-ul în mod excesiv și mie îmi place foarte mult. Se poartă tenul natural și toate brandurile acum scot foarte multe fonduri de ten, BB cream-uri, care se simt ca a doua piele, nu se simt deloc grase. Dar blush-ul este vedeta sezonului alături de lip stain. Sunt produse coreene, dar au fost preluate și adaptate de toate brandurile din lume.
Dar pentru mirese și machiajele de evenimente?
Cred că fiecare mireasă poate să poarte orice dorește ea. Mi se pare că machiajul e un lucru atât de intim încât fiecare femeie poate să poarte ce își dorește și când își dorește. Eu nu cred în machiaj de zi și machiaj de seară, nu cred în lucrurile astea. A rămas chestia asta așa un pic învechită în Europa de Est pentru că așa stau lucrurile aici, dar cu siguranță, dacă oamenii se educă, pentru că educația este cea mai mare armă pe care noi putem să o avem, lucrurile se pot schimba.
Care este următorul pas pentru tine?
Următorul pas este să plec din țară. Trebuie să-mi găsesc locul pentru că niciunde nu mi-am găsit locul să mă simt ca și acasă. Ori mă reîntorc în Orient și rămân acolo să lucrez cu un alt brand, ori plec mai departe. În România n-o să pot să fac lucrurile pe care le vreau eu.
E prea mică piața?
Și nici nu e atât de dezvoltată. Și având experiența asta, lucrurile se fac la un alt nivel și oamenii sunt mult mai educați din multe puncte de vedere. Și în România sunt anumite puncte în care tot e la fel în orice domeniu. Și atunci cred că vrei să te rupi din chestiile alea ca să poți să faci lucrurile altfel, să poți să servești cu adevărat oamenilor.
Ce ți-ai cumpărat din primii bani câștigați din machiaj?
M-am dus la Frankfurt cu verișoarele mele și mi-am cumpărat rujul și creionul meu de ochi preferate. Tot timpul banii câștigați i-am reinvestit, am plătit impozite.
Cât ai lucrat cele mai multe ore consecutiv?
22 de ore pe platourile de filmare, cu pauze scurte. Stilul acesta de muncă de 17-22 ore durează doar cât țin filmările. Apoi te întorci la ritmul tău. Îmi plac mult să merg eu la mirese, atmosfera e deosebită față de un studio de machiaj. Am un mini-studio de machiaj și colaborez cu mai multe saloane din Timișoara, dar pentru mine principalul este deplasarea.
Îți place să iei pulsul…
Da, pentru că este atât de diferit să fi acolo cu mireasa și e fain ca și hair-stylistul ei să fie acolo ca să nu o plimbi prin căldură, mai ales vara. Faptul că sunt dispusă la deplasări mă bucură și pe mine. Ce mi-ar plăcea foarte mult ar fi să pot să machiez pentru filmele SF. Asta mi-ar plăcea să fac în următorul pas. Nu aș vrea să fac asta direct. Aș vrea să pot să asist întâi. Când am început să lucrez pe platourile de filmare pentru filme sau seriale am avut foarte mari emoții și tot timpul când nu m-am simțit sigură pe mine am apelat la alți artiști. Știu că poate sună ca o nebunie, dar le scriam pe Instagram ca să cer sfaturi. Mă gândeam ce se poate întâmpla: mă ignori sau mă ajuți. Și i-am scris lui Burton LeBlanc, șeful echipei de machiaj de la serialul The Handmaid’s Tale (n.r. – Povestea slujitoarei), pentru că am lucrat pentru un serial în care pielea actriței trebuia să pară piele. Și mi-a răspuns, mi-a oferit lista de produse și câteva ponturi. Pot să spun că informațiile pe care le-am avut de la un make-up artist câștigător de Emmy și Oscar nu se compară cu absolut nimic. S-a comportat umil, a fost absolut fabulos.
Ce sfat ai pentru tinerele sau tinerii care sunt la început de drum și vor să se facă make-up artist?
Să nu se compromită, să nu se vândă. Prima dată trebuie să-ți dai seama ce vrei să transmiți, ce vrei să spui. Pentru mine a fost foarte important să rămân autentică, indiferent de ce îmi spuneau oamenii legat de munca mea. Am încercat să înțeleg perspectiva lor, dar respectuos am rămas pe drumul meu. Nu trebuie să-ți fie frică să fii pionier sau să mergi pe un drum care nu e bătătorit pentru că sunt oameni influenți, unii care te privesc din spate și o să te trezești cu un telefon care te poate ajuta. Așa mi s-a schimbat mie viața. Dacă vrei să faci parte din mulțime, ceea ce nu este rău, și să faci machiaje altfel poți să faci și chestia asta. Poți să tratezi asta ca pe un job de la 9 la 5.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!