Marc Teofil Moisuc a început să practice scrima la Clubul Sportiv Satu Mare la vârsta de opt ani. Trei ani mai târziu, obținea prima medalie de bronz la un concurs naţional, iar la 14 ani a câştigat prima medalie de aur. A făcut scrimă de performanță vreme de 18 ani, iar de alți zece ani este antrenor. Elevii săi au între 7 și 18 ani.
Cum ai ajuns antrenor de scrimă? Ce studii ai?
Prima facultate absolvită a fost Management și Inginerie în Industria Turismului, apoi am făcut Facultatea de Educație Fizică și Sport. Am mers pe premisa că, dacă Doamne ferește pățesc ceva, încă fiind sportiv în timpul primei facultăți, să am totuși o diplomă și să pot să fac o muncă de birou sau ceva unde să nu fie necesar efortul fizic. Din păcate, am avut un asemenea exemplu în cadrul clubului din Satu Mare.
Când ai început să practici sportul? Ai făcut doar scrimă?
Am început cu scrima înainte să împlinesc opt ani. Ai mei au văzut că sunt argint viu în casă și, cumva, să-mi canalizeze toată energia către un sport, ajuns la scrimă. Când eram mic, am văzut foarte multe desene animate cu Regele Artur, filmele cu Zorro și îmi închipuiam că sunt mare cavaler prin casă. Fratele meu făcea baschet pe vremea aceea, eu am ajuns la scrimă și n-am mai ieșit din sală de atunci.
A fost dragoste la prima vedere, neștiind faptul că mama mea a făcut scrimă și a fost colegă de echipă cu antrenoarea mea, care timp de 11 ani m-a ghidat. În școala generală, am mers și la baschet o perioadă, dar niciodată nu am abandonat scrima. Am mai făcut puțin tenis de masă și puțin box, pentru că sunt mare fan Muhammad Ali. Am devenit antrenor de scrimă la aproape 25 de ani.
Care sunt provocările acestei meserii?
De zece ani antrenez și cred că adaptabilitatea întotdeauna te încearcă, întotdeauna trebuie să ieși din mediul tău de confort pentru că lucrând cu copii trebuie să te adaptezi la ei, nu ei la tine. Ca să le poți câștiga încrederea, trebuie să mă mulez și eu după ei. Sigur că avem, la club, un set de reguli pentru toți, implicit pentru noi, peste care nu trecem, de bună conduită. Intri, saluți, mulțumești, vorbim frumos. Sunt reguli pe care nu le încălcăm pentru nimeni și nimic. Despre orice disciplină sportivă am vorbi, sportul te învață să respecți regulile, cu atât mai mult în scrimă.
Pentru orice fel de neclarități există posibilitatea de a vorbi frumos, iar dacă nu, există consecințe. Arbitrul te poate da afară din concurs, poate da afară și spectatori etc. Până la 15, 16 ani e o joacă, de-abia de atunci încolo se pune problema de sport de performanță, să vedem încotro ne îndreptăm.
Care sunt cele mai bune rezultate obținute ca sportiv și ca antrenor?
Ca sportiv am avut norocul să particip la două campionate europene. Noroc în sensul că nu toată lumea ajunge acolo, dar a fost pe merit. Am transpirat ani de zile pentru aceste două ediții de campionat european. La nivel de cupe mondiale, cea mai bună clasare a mea a fost pe locul 17 în lume la o ediție din Italia. Iar ca antrenor, de zece ani de când am înființat Clubul ACS Floreta, avem peste 400 de medalii naționale și internaționale câștigate prin sportivii noștri.
În urmă cu două săptămâni, prin sportivul nostru Darius Malekshahian am reușit performanța de a lua medalia de bronz la Campionatul Național de Seniori, categoria de seniori fiind cea mai mare. Iar el are doar 17 ani și este o mândrie pentru noi. Înseamnă o confirmare că facem ceva bine. Iar în februarie, la Campionatul European din Napoli, Italia, Alexandra Adoch a ieșit pe locul 6, la categoria de 17 ani, ea având 14 de-abia împliniți. Până acum ne tot întrebam: e bine ce facem? Nu e bine ce facem? Unde am putea să mai schimbăm?
Aceste două rezultate mari au venit ca o confirmare a faptului că suntem pe drumul cel bun. Cu siguranță mai avem de învățat și de schimbat anumite chestii tehnico-tactice, dar, momentan, suntem pe drumul cel bun. Anual depunem proiecte la Consiliul Județean Timiș și la Primăria Timișoara și când primim bani sunt bineveniți. Este un sport nișat și este un sport foarte, foarte greu.
Există posibilitatea să te antrenezi ani de zile și să nu ajungi la Jocurile Olimpice. Calificarea este mai grea decât Jocurile Olimpice pentru că timp de patru ani consecutiv trebuie să fii în primii 16 mondial. Este exagerat de greu. Pot interveni accidentări și alți factori. Este atât de greu să te califici, încât mulți se lasă. Sperăm ca în următoarele două cicluri olimpice să avem calificați reprezentanți ai clubului la floretă masculin și la floretă feminin.
Într-un clasament pe țară al cluburilor de floretă, unde vă situați?
Numărul unu. Anul trecut, spre exemplu, s-au adunat toate medaliile și am ieșit pe locul trei în țară, după Steaua și Dinamo. Este o mândrie pentru noi deoarece trăim ceea ce alții doar visează. Sigur că nu putem și nu avem voie să ne culcăm pe o ureche după aceste rezultate. Dar pentru noi, pentru staff-ul tehnic, este un boost de moral ca să mergem mai departe.
Care este vârsta optimă pentru un copil să înceapă antrenamentele la scrimă?
Opt ani, dar vârsta de la care îi primim este șapte ani. Lucrăm foarte mult cu atenția lor. Scrima este un sport cu mișcări care nu sunt naturale. Pentru că e greu să înțelegi mecanismul și cum se leagă lanțul cinematic pentru fiecare mișcare, durează până la 8 luni doar să învețe baza, doar să se deplaseze. După aceea mai avem și partea cu arma în mână, este o altă tehnică.
Pentru copii totul este împachetat într-o joacă. Facem foarte multe jocuri prin care le dezvoltăm anumite mișcări care să le permită să învețe scrimă mai târziu. Dacă i-am spune unui copil: trebuie să faci 20 de minute deplasări pe planșă, i-ar fi greu. Dacă ne jucăm și povestim frumos, atunci altfel este și implicarea lui.
Pe partea de calități motrice, cred că cel mai mare atu al unui copil este coordonarea. Dacă se poate coordona este mult mai ușor să lucrăm cu el. Dacă nu, începutul este un pic mai greu, dar nu e imposibil pentru că mișcările se învață. Pentru cei care nu au făcut sport vreodată și vor să vină la scrimă, recomandăm câteva ore de înot, ca să se lege un pic articulațiile musculare, să nu avem probleme mai departe.
Și alergări, fotbal, baschet, să le crească puțin capacitatea de rezistență și de efort. Masca are un kilogram, deci nu este grea, dar pentru prima experiență te simți ușor încorsetat, pentru că nu este nimic natural pe tine, ai ceva ce te protejează, ai și o armă în mână. Trebuie să conduci vârful, să îl împungi pe adversarul tău și atunci totul devine mult, mult mai greu. Și consumul psihic este foarte mare.
Care este următoarea competiție la care veți participa?
Următoarea competiție la care participăm va fi în perioada 2-5 iulie la București. Acolo o să avem campionatul național de copii sub 13 ani. O să fie categorii de under 9, under 11 și under 13 ani, atât individual, cât și echipe, atât masculin, cât și feminin. La club avem sportivi cu vârsta cuprinsă între 7 și 18 ani. Dacă te menții în formă și ai grijă de sănătatea ta, până în 30 de ani poți să faci scrimă.
Apoi intervine uzura, este mult mai greu, te dor articulațiile. Sportul de performanță nu este o plăcere dacă nu ai grijă de tine. După fiecare antrenament facem exerciții pentru revenirea din efort. Dacă le sari o lună, două, trei, nu e o problemă. Dacă le sari ani de zile, e o problemă pentru că intervine uzura și apar durerile.
De ce anume ar trebui să țină cont tinerii atunci când își aleg o meserie?
Cred că în primă fază ar trebui să ceară ajutor de la oamenii pe care îi consideră competenți și le doresc binele, încât să-și mărească puțin orizontul. Nu cauți răspunsuri pe rețelele de socializare. Trebuie să apelezi la oameni pe care îi consideri competenți, avizați, să-i întrebi: ce aș putea să fac sau cum mă vezi, unde m-ai vedea?
După care tragi linie, iei o decizie și investești foarte mult în tine, în cărți, cursuri. Din momentul în care ți-ai setat ceea ce îți dorești, ai nevoie de muncă și perseverență, fără de care nu poți obține ceea ce vrei.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!