În paralel cu activitatea medicală, medicul Olimpia Oprea se ocupă și de atragerea fondurilor europene pentru Maternitatea Odobescu și Spitalul Municipal din Timișoara. Alături de echipa sa, a reușit să atragă zeci de milioane de euro pentru aparatură și dotări care le sunt de un real folos pacienților. Marea sa dorință este ca Maternitatea Odobescu să aibă un nou sediu, modern, la standardele actuale.
În ce moment al adolescenței ați decis că vreți să deveniți medic?
În Liceul „Avram Iancu” din Brad, unde urmam clasa de electrotehnică și m-am decis în clasa a XI-a să urmez Medicina spre supărarea profesoarei de matematică, aceasta dorind să urmez Politehnica. Îmi plăcea și matematica, dar m-am gândit totuși că mi se potrivește mai mult Medicina. Am urmat cursurile Universității de Medicină din Timișoara în perioada 1982-1988. În 1988 am fost repartizată la spitalul din Orăștie din octombrie până în decembrie, după care am venit la Timișoara. Până la Revoluție am fost medic stagiar la Maternitatea Bega. Ca medic stagiar asistasem la 50 de nașteri și mi-ar fi fost foarte greu să aleg altă specialitate. Din 1991 sunt medic de specialitate obstetrică-ginecologie la Maternitatea Odobescu.
Cât de mult vă ușurează munca aparatura modernă din zilele noastre?
Aveam foarte puțină ecografe la care nu toți medicii aveau acces, dar sigur că am profitat și am făcut în acea perioadă cursuri de supraspecializare, de obținerea de competențe, în ecografie, în colposcopie. Ulterior am reușit să primim, datorită fondurilor europene, și dotarea necesară pentru a putea aplica ceea ce am învățat. Erau foarte multe nașteri în acea perioadă. Aveam într-o gardă și 30 de nașteri. Din păcate, de-a lungul anilor au scăzut, a scăzut natalitatea și suntem în situația dezastruoasă de astăzi.
Ce fel de aparatură și dotări ați reușit să aduceți la Odobescu cu ajutorul fondurilor europene?
Până în 2010, Maternitatea Odobescu a fost spital monospecialitate și primele fonduri le-am obținut pentru maternitate. În 2008, am făcut un curs de manager de proiect. Am urmat un masterat în managementul serviciilor sociale și de sănătate și încă un masterat în managementul administrației publice, tocmai în ideea de a învăța cât mai multe despre atragerea de fonduri europene. Iar în perioada 2009-2011 am deținut funcția de coordonator regional într-un proiect de egalitate de șanse, un proiect foarte frumos care s-a adresat femeilor, ani în care am învățat să implementez și a fost o provocare pentru mine să scriu primul proiect.
În 2011 am scris primul proiect pe România-Ungaria. Surpriza a fost foarte mare când proiectul a fost pe locul 3 evaluat la Budapesta din 200 de proiecte. Proiectul s-a adresat infertilității feminine și s-au născut bebeluși. Următorul proiect a fost în valoare de 2 milioane de euro pe România-Serbia. Am reabilitat fosta spălătorie a Maternității Odobescu, unde am creat un centru de screening prenatal și am cumpărat echipamente pentru genetică medicală, anatomie patologică, ecografe performante, care sunt funcționale și acum. Gravidele au beneficiat de investigații gratuite de ecografie, dublu test și, spre norocul nostru, am câștigat un alt proiect de screening prenatal prin Ministerul Sănătății.
Am reușit să achiziționăm și alte echipamente necesare. Printr-un alt proiect foarte important pentru noi, pe care l-am scris, am reușit să achiziționăm RMN-ul de la Clinicile Noi, mamograful digital de la Clinicile Noi, am reabilitat clădirea de lângă Maternitatea Odobescu. Am reușit să creăm un centru de cercetare acolo, funcționează în acest moment Centrul de boli rare oculare, singurul centru din țară acreditat european. Am reabilitat și dotat laboratorul. Un alt proiect care a fost scris și implementat pentru Spitalul Odobescu, înainte de a fi comasat, a fost proiectul de reabilitare a ambulatorului. De asemenea, s-a reabilitat și dotat clădirea Ginecologiei, care aparține Primăriei Timișoara, s-au dotat și reabilitat 14 cabinete de obstetrică, ginecologie, pediatrie, planning familial care sunt funcționale cu aceleași echipamente pe care le-am achiziționat atunci.
În acea perioadă în care am implementat cele trei proiecte mari în valoare totală de peste șapte milioane de euro, respectiv ambulatoriu, centrul de diagnostic antenatal și proiectul de cercetare, concediile de odihnă le luam ca să scriu și să implementez proiecte. Aproape șapte ani n-am avut concediu de odihnă în care puteam să mă relaxez. În momentul în care am ajuns manager al Spitalului Municipal în 2016, m-am gândit că ar fi foarte util pentru noi să înființăm un departament de dezvoltare și finanțări externe, la care am angajat trei persoane cu experiență în scrierea și implementarea de proiecte europene, care ne-au ajutat foarte mult. Până la sfârșitul anului 2020 aveam peste 55 de milioane de euro atrase prin fonduri europene, pe toate axele posibile, nu am ratat nicio oportunitate, iar în acest moment Biroul de proiecte fiind funcțional în continuare și având o echipă implicată avem peste 100 de milioane de euro atrași. Am mai avut un proiect de screening al cancerului de sân, care s-a finalizat anul trecut.
Din regiunea de vest și regiunea de nord-vest au fost peste 39.000 de femei care și-au făcut mamografia doar cu buletinul, fără a fi nevoie de bilet de trimitere. Dintre acestea, 0,87% au fost depistate cu cancer incipient care s-a putut trata și vindeca, asta însemnând peste 300 de femei care au fost salvate. Din păcate, în România, peste 80% din cazurile de cancer la sân sunt depistate în stadiile 3 și 4. Dacă s-ar depista în stadiile zero și unu, cancerul este vindecabil în procent de 98%.
Următorul proiect va fi lansat în 28 martie, e pe fonduri România-Serbia. Se adresează pacientelor care luptă împotriva cancerului ovarian în primul rând, iar prin acest proiect vom achiziționa și o unitate mobilă cu mamograf cu care să facem și screeningul cancerului de sân în localitățile din regiune.
Caravana medicală este un alt proiect în care sunteți implicată. Unde o să vă deplasați anul acesta?
Caravana medicală este realizată pe un proiect transfontalier cu Serbia, a fost ideea domnului doctor Neagoe Octavian, chirurg oncolog la Clinicile Noi. În proiectul respectiv, prin care se urmărea depistarea în stadii incipiente a cancerului de tiroidă, m-am gândit că ar fi util să avem o unitate mobilă, o mașină dotată cu ecograf pentru depistarea nodulilor tiroidieni, dar și o masă ginecologică pentru a putea în paralel să facem și screeningul cancerului de col. În perioada 2018-2019 am inclus Spitalul Municipal în Programul național de screening al cancerului de col, iar acest program național se poate desfășura atât la nivelul spitalului, dar putem să îl desfășurăm și cu ajutorul acestei unități mobile. În perioada de implementare a proiectului am fost în fiecare sfârșit de săptămână în județul Timiș. Proiectul s-a terminat în 2022, dar noi în continuare desfășurăm aceste activități de screening voluntar
. Ni se decontează doar combustibilul prin programul național de screening. Am fost în perioada de implementare în peste 80 de localități din Timiș. Iar de când s-a finalizat proiectul am fost în 20 de localități din Timiș, dar și în județele Hunedoara și Arad. Intenționăm să mergem și în județul Caraș-Severin. Mergem unde ne cheamă, ne solicită, însă trebuie să ne ajute primăriile, pentru că în afară de unitatea mobilă în care se poata recolta Papanicolau și se poate face consultul ginecologic avem nevoie și de sală de așteptare. Avem nevoie de un spațiu, unde să se efectueze ecografiile și de obicei în cămine culturale sau în primării ni s-au pus la dispoziție aceste spații, iar cei din primărie sau preoții din regiune, profesori au mobilizat oamenii ca să vină să participe la aceste acțiuni.
Care sunt analizele de care pot beneficia femeile la Odobescu, gratuit, în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie?
Se pot efectua investigațiile cu bilet de trimitere pentru mamografie sau pentru ecografie mamară. Programarea se poate face la numărul de telefon 0748.884.496. Până în momentul în care se va lansa programul național de screening este nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie sau dacă biletul de trimitere este pentru ginecologie, ginecologul poate să scrie la rândul lui un bilet de trimitere pentru mamografie sau pentru ecografie mamară. Este foarte importantă această mamografie, pentru că se pot evidenția tumori care abia după doi ani se pot simți la palpare.
De asemenea, tot la ginecologie la Odobescu se efectuează și screening-ul prenatal. Gravidele pot se pot programa la numărul de telefon 0771.481.518. Se efectuează analizele de sarcină, ecografii de morfologie fetală. Iar pentru examenul citologic Babeș Papanicolau, o dată la cinci ani se poate efectua doar cu buletinul. Altfel se poate efectua acest test cu bilet de trimitere de la medicul de familie și foarte important, cu bilet de trimitere de la medicul de familie se poate efectua și tipizare HPV genotipare parțială, se determină prezența tipului 16, 18 și alte 12 tipuri cu potențial oncogen. Datorită unui proiect european, de screening al cancerului de tiroidă, avem un aparat performant cu care se pot face aceste determinări. Suntem singurul spital din țară care face gratuit această tipizare HPV, care costă în jur de 500 de lei în privat și este foarte important, pentru că în afară de testul Babeș-Papanicolau, prezența virusului HPV 16, 18 special poate să ducă în decursul a mai mulți ani la cancer de col uterin. Este prezent la 98-99% din cazurile de cancer acest tip de virus.
Din păcate, la noi n-a avut succes programul de vaccinare, sperăm să se schimbe situația. În acest moment se face vaccinarea HPV gratuit până la 19 ani, atât la fetițe, cât și la băieți. Trebuie ca părinții să se adreseze medicului de familie și să solicite vaccinarea pentru copiii minori, iar peste 19 ani se poate face vaccinarea până la 45 de ani cu 50% rețetă compensată. Sfătuiesc toate femeile, fetițele, băieții să se vaccineze anti-HPV. În Australia, de exemplu, a fost eradicat cancerul de col uterin pentru că s-a făcut vaccinarea cu succes și au reușit să scape de această povară. Din ceea ce am observat în statistica noastră, 23% din cazurile care fac tipizarea HPV au virusul 16, 18 sau celelalte tipuri de virusuri prezente și odată ce este contaminat colul uterin cu acest virus este foarte greu să fie eliminat. Atunci soluția este vaccinul HPV. Și cancerul faringian este frecvent la bărbați, mai ales datorită acestui virus.
De-a lungul carierei dumneavoastră, care au fost cele mai mari provocări sau cele mai grele decizii de luat?
Cea mai grea decizie pe care a trebuit să o iau a fost într-o gardă, la început, când nu existau echipamente suficiente, nu existau ventilatoare pentru bebeluși și a fost o perioadă în care s-au născut mai mulți copii prematuri. Nu aveam suficiente ventilatoare pentru ei și atunci a trebuit să alegem într-o gardă care bebeluș să beneficieze de ventilator și care nu. Am plâns atunci, sigur că a fost o decizie foarte grea, n-am avut altă soluție. Împreună cu pediatra a trebuit să hotărâm ce facem, dar nu mai există asemenea situații, pentru că sunt echipamente suficiente. A fost un moment foarte dificil, care m-a marcat și a fost foarte greu. Sigur că a fost atunci un copilaș care era singur la părinți și a fost o altă doamnă care avea mai mulți copii și atunci sigur că am ales copilul care era unic la părinți, dar a fost un moment foarte dificil, a încercat pediatra să-l ventileze gura la gură, dar nu se putea, avea nevoie de ventilație permanentă. Acesta a fost cel mai dificil și mai grav moment și sigur, au fost multe, multe momente rele. Ne-au marcat și pe noi de fiecare dată când era o întâmplare nefericită. Un copil dorit care a murit intrauterin sigur că te marchează.
Ce calități ar trebui să aibă un tânăr sau o tânără care dorește să devină medic?
Empatie, seriozitate, implicare. Și sigur să se pregătească pentru asta, înseamnă foarte multă muncă să termini Facultatea de Medicină, să participi la cursuri de-a lungul vieții. Trebuie să te specializezi tot timpul. Sunt multe sacrifici, multe renunțări, dar satisfacțiile sunt mari.
Vreau să ajut din experiența mea Republica Moldova. Am fost aleasă în 2021, prim-vicepreședinte în Asociația Spitalelor Publice din România. Este o asociație care încearcă să sprijine spitalele, să se dezvolte, să lupte pentru anumite drepturi, dar și să încheiem parteneriate, să obținem fonduri europene. Eu având mare experiență în ce privește fondurile europene, am încercat să ajut și pe alții și să-i încurajez că nu trebuie neapărat să fii economist sau inginer sau altă specialitate, ca să poți să scrii un proiect bun, poți să fii și medic. În cadrul asociației, am fost invitată în Republica Moldova, la Chișinău, unde a fost un eveniment pentru impulsionarea absorbției fondurilor europene, anul trecut, de Ziua Limbii Române. Am insistat asupra proiectelor transfrontaliere, am vrut să le arătăm că este posibil să-ți achiziționezi echipamente, să te dezvolți, să formezi personalul prin aceste proiecte. Iar în perioada 14-16 martie vom fi la Chișinău, unde vom organiza întâlnirea Asociației Spitalelor Publice, în care s-au înscris și spitalele din Moldova și îi vom ajuta, îi vom sprijini în continuare.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!