Mihaela Sava ne-a spus că tristețea, vinovăția, bucuria, frica, rușinea se formează în primii doi-trei ani de viață. Prin hipnoză regresivă, acesta îi ajută pe cei care i se adresează să șteargă aceste emoții care generează comportamente precum convingeri limitative, cum ar fi că banii se fac foarte greu.
Cum ajunge o absolventă de Științe Economice să practice hipnoza regresivă?
Încă dinainte să fac Facultatea de Științe Economice, îmi plăcea foarte mult psihologia și aș fi vrut să fac asta de la început. Doar că în 2005, când am făcut prima facultate, nu prea era la modă psihologia, era o chestiune tabu: dacă ești nebun te duci la psiholog. Nu eram decisă între psihologie și arheologie, care de asemenea îmi place foarte mult. Dar mă gândeam că risc să mor de foame în România cu una dintre cele două profesii, astfel că am ales Științe Economice, o specializare care era la modă.
În 2017 am început să fac cursuri de dezvoltare personală pentru mine, să-mi vindec traumele din copilărie. Apoi, în 2019, m-am înscris la Facultatea de Psihologie, pentru că mi-am dorit foarte mult. Am terminat în 2022 și practic terapia prin hipnoză de la începutul lui 2019. Am făcut cursurile în cadrul unei academii din Anglia. Școlile din vest sunt foarte dezvoltate, nu se compară cu avem aici, au altă abordare de predare, de învățare. Merg foarte mult pe abordarea psiho-terapeutică.
Ce este hipnoza regresivă?
Hipnoza regresivă este o stare de relaxare, un fel de meditație – de exemplu când citești o carte și visezi cu ochii deschiși sau când noaptea visezi și ghidezi, controlezi tu visul. Practic, hipnoza este o stare de relaxare. Regresie înseamnă când călătorești pe firul timpului înapoi, în primul moment în care ai trăit pentru prima dată frica sau tristețea ori acea emoție care astăzi îți generează probleme. Din păcate, mulți așa-ziși terapeuți care sunt acum pe piață vor să-și impresioneze clienții și nu se bazează pe știință.
Ce se vindecă prin hipnoză regresivă?
În principiu orice este emoțional, pentru că partea emoțională se vindecă mult mai repede decât cea fizică. Și aici dau exemple: anxietate, atacuri de panică, depresie, tristețe, vinovăție, frică, stimă de sine scăzută, neîncredere, complexe de inferioritate, sindromul impostorului, frică de examene, frică de a merge cu mașina. În ceea ce privește atacurile de panică, aici intră frica de moarte, de singurătate, de abandon, de a pierde, fie că mor ceilalți sau că pierd bani.
Aceste lucruri ajung la o intensitate foarte mare și când ajung la o astfel de intensitate, aceste emoții generează atacuri de panică și anxietate, insomnie, lipsa poftei de mâncare. Ca simptome, mai avem palpitații, transpirații, nod în gât, leșin sau simptom de leșin, vertijuri, amețeli, amorțeli. Toate acestea sunt simptome de atacuri de panică și anxietate.
Cât durează o ședință și cum decurge?
O ședință durează două ore. În general, clientul vine într-o stare destul de proastă și pleacă într-o stare bună sau foarte bună. Rezultatele și efectele se simt încă de la prima ședință. Din punctul meu de vedere, este cea mai eficientă tehnică de psihoterapie și vindecare emoțională și a traumelor. Hipnoza regresivă vindecă foarte repede, este foarte eficientă și foarte rapidă. După fiecare ședință poți să simți schimbările și transformările. Se face cam o ședință la două-trei săptămâni, între ședințe se lasă minimum zece zile pauză tocmai pentru că terapia este intensă.
Se merge la cauza problemei, la rădăcina ei și atunci acea răscolire poate provoca, metaforic vorbind, un cutremur. Și atunci, în perioada dintre ședințe, are timp interiorul nostru să se reașeze, să-și regăsească echilibrul. Când se lucrează foarte intens, recomand două-trei săptămâni pauză, chiar și o lună. Am clienți alături de care lucrez o dată pe lună sau chiar mai rar – fiecare are ritmul lui de vindecare.
Ce vârste au clienții tăi și care sunt cele mai predominante probleme pentru care ți se adresează?
Lucrez cu adulți, în general, însă în ultimul timp am lucrat și cu adolescenți. Cea mai mică clientă a avut 11 ani și am lucrat foarte bine cu ea. Au adus-o părinții pentru că avea frică de lucrările de control la matematică. A fost o fetiță foarte cuminte, s-a deschis, am lucrat și totul a fost OK. Chiar mi-a scris mama ei să-mi mulțumească și să-mi spună că a luat notă mare. Majoritatea clienților mei, într-adevăr, sunt cei peste 18 ani. Predominanți sunt cei care au între 25 și 45 de ani. Am lucrat și cu persoane mai în vârstă, de peste 70 de ani.
O doamnă avea depresie și un domn avea insomnie, iar ambii și-au revenit după câteva ședințe. Unele persoane sunt mai deschise și mai relaxate și dau drumul mai ușor la traume și la emoțiile neplăcute. Alte persoane sunt mai greu un pic de eliberat, de vindecat, pentru că fie opun rezistență, fie le e mai greu să accepte anumite aspecte din viața lor. Se fac trei-cinci, maximum zece ședințe și ești ca nou.
Și eu am fost clientă înainte să fac cursuri. Lucram la o multinațională și am avut o colegă din București, mi-a făcut pentru prima dată o regresie, era în anul 2017, aveam o perioadă proastă. Mergând în delegație, mi-a făcut trei ședințe și au fost wow. Așa am făcut cursul de hipnoză regresivă și mi-a plăcut foarte mult. Am început să lucrez în prima fază cu voluntari în Anglia până să încep să lucrez oficial cu clienții mei.
Acum ții cursuri de hipnoză regresivă.
Da, am început să țin cursuri. Îmi plac foarte mult ce fac și consider că în România e nevoie de terapeuți buni deoarece sunt mulți care citesc o carte și au impresia că sunt terapeuți. Din proprie experiență pot să spun că am întâlnit persoane care spun că sunt terapeuți și sperie oamenii. Pe românește, îi prostesc. Le vorbesc despre reptilieni, vieți anterioare, blesteme, e prea multă fabulație.
Fiind o terapie nouă, oamenii au tendința să ia totul de bun. Chiar am avut și clienți care au fost la genul acesta de terapeuți și în loc să-i ajute, le-au făcut mai mult rău. Hipnoza e în primul rând psihologie și eu merg pe abordarea psiho-terapeutică.
Care sunt aspectele de care trebuie să țină cont un tânăr în alegerea profesiei?
Din punctul meu de vedere, la 37 de ani pot să spun că cel mai important e să-ți placă ceea ce faci. Am lucrat ca economist, și în multinaționale, și nu mi-a plăcut. Cumva am simțit mereu că e doar un job de moment și a fost o căutare pentru mine. Am făcut mai multe cursuri, de NLP, ThetaHealing, constelații, de inteligență emoțională, am mers în tot felul de tabere. Încă de la primele regresii eram atât de fericită și mi-am dat seama că asta înseamnă să faci ce-ți place, în fiecare zi mulțumeam divinității.
Cel mai important lucru, din punctul meu de vedere, este să faci ce îți place cu pasiune și să aduci oamenilor mulțumire. În contextul meu, faptul că ajut oamenii să se vindece, să-și revină, să treacă de problemele lor emoționale, comportamentale, e cea mai mare satisfacție. Apoi, banii vin de la sine atunci când îți faci treaba și rezultatele sunt foarte bune. Le dau un sfat celor care vor să țină cont de el: nu puneți banii înainte. Adică intenția nu este să faci bani, ci să îți faci treaba foarte bine, să fii foarte bun în ceea ce faci. Oamenii vor fi foarte mulțumiți și atunci banii vin de la sine. Banii nu trebuie să fie un țel, ci un efect.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!