De mic a dorit să facă parte dintr-un grup care ajută oameni deoarece nu a avut o viață ușoară. La liceul din Câmpia Turzii veneau militari pentru a le prezenta avantajele meseriei, dar până la urmă, după terminarea liceului a dat examen la Facultatea de Construcții de Mașini din Cluj-Napoca, pe a absolvit-o în anul 1991 ca inginer. Pentru a avea bani de buzunar în perioada studenției a lucrat în vacanța de vară ca zilier la o unitate agricolă, lăcătuș-mecanic la o fabrică și administrator la o tabără școlară de copii în județul Cluj.
De ce ați decis să vă faceți pompier și câți ani ați activat?
Am decis să mă fac pompier fiindcă așa a fost soarta. Și am activat după Revoluție, din 1991. Am lucrat peste 20 de ani la grupul de pompieri Banat al județului Timiș, actual Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Timiș. Inițial am terminat Facultatea de Construcții Mașini la Cluj-Napoca și după Revoluție se știe foarte clar că nu se mai găseau locuri pentru ingineri, era reducere în cadrul sistemului. Nu am lucrat ca inginer și m-am reprofilat, având în vedere că aveam armata făcută am găsit oportunitatea să mă angajez la pompieri și la pompieri la Timișoara erau locuri. Am început de la gradul locotenent și am ieșit la pensie la gradul locotenent colonel.
Cum a fost provocarea aceasta de a lupta cu focul?
Provocarea nu este ușoară. Oamenii se gândesc numai la incendii. Dar eu am lucrat în domeniul prevenirii, o muncă nevăzută, dar care implică foarte multă muncă dacă ești serios… și eu am depus efort serios. Am realizat o serie de lucrări științifice în domeniu și publicații. A nu se confunda pompierul care merge la incendiu cu pompierul care face și activitatea de prevenire și pregătire, cea pe care am avut eu în ultimii ani. Am avut ocazia să o fac la nivelul județului, unde am fost șef de compartiment și am răspuns de zece voluntari pentru situații de urgență, cât și de cercurile de elevi, prietenii pompierilor și de protecție civilă.
Care sunt principalele norme de siguranță pe care trebuie să le aplice și oamenii și firmele ca să nu izbucnească un incendiu?
Principalele reglementări care sunt utile pentru a preveni incendii, în primul și în primul rând, în funcție de tipul firmei, dacă firma este mai mică, fiecare instituție sau agent economic trebuie să facă instruirea personalului și să dispună niște reguli specifice în cazul unității și să urmeze respectarea acestora. Iar dacă este o firmă mare, potrivit legii, are obligația să desemneze persoane care răspundă de această activitate. Dacă este firma și mai mare, atunci trebuie să existe un serviciu voluntar, după caz, privat, pentru a face activitatea de prevenire și de stingere în cazul situațiilor de urgență.
Și acasă fiecare om cum poate să-și ia măsuri de prevenție?
Acasă fiecare om poate să-și ia măsuri, în primul și în primul rând să nu facă improvizații la instalația electrică, la instalația de gaz, să facă lucrările de construcții cu personal autorizat, iar orice problemă care apare, mai deosebită, să acționeze după caz. Dacă este incendiu la materiale combustibile să acționeze cu apă și să sune la serviciul de urgență 112.
Pe teren, la incendii…
Noi, pompierii care suntem militari, pe timpul cât suntem în grupa operativă avem obligația să participăm, când suntem chemați, la incendii. Și atunci, în funcție de situație, trebuie să ne știm atribuții specifice în funcție. Dacă în trecut pompierii aveau numai problema de prevenire și stingere a incendiilor, după 1984, după unificarea grupului de pompieri cu grupul protecției civile s-a format Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Banat” al județului Timiș, unde problemele au crescut începând de la partea medicală, după aceea partea de cutremure, partea de inundații. Am avut inundații foarte mari în Banat, mai precis în comuna Foeni și, într-adevăr, la vremea respectivă, s-a și zis și în media că pompierii erau mai puțin dotați cu ceea ce trebuie pentru a interveni în situații de urgență. Dar, în ziua de azi, inspectoratul s-a dotat cu o serie de mijloace de intervenție, atât utilaje cât și echipament specific, în cazul inundaților, cutremurelor, nu mai vorbesc pe partea asta medicală, unde s-a dezvoltat foarte mult partea de SMURD, iar majoritatea pompierilor fac cursuri de paramedic.
De zece ani, de când v-ați retras de la ISU, ce ați mai făcut?
Am început să fac cursuri de pregătire în domeniul prevenirii și stingerii incendiilor, atât pregătirea cadrelor tehnice în domeniul situațiilor de urgență, cât și a servanților pompieri. Este vorba despre cei care fac prevenire și pregătire în acest domeniu, în special cei de la instituții și agenți economici. Activitatea de prevenire și pregătire este foarte importantă și mai ușor previi decât să stingi. Prevenirea este mult mai ieftină decât stingerea incendiului. Paza bună trece primejdia rea.
Cum se acționează în funcție de incendiu?
În primul și în primul rând, pentru a fi o eficiență cât mai bună trebuie făcută recunoașterea la fața locului și, în funcție de situația respectivă și datele pe care le-a primit din dispecerat, pompierul trebuie să ia măsuri de prevenire, după caz acțiune. Dacă incendiul este mai mic și personalul mai puțin, atunci se poate stinge incendiul. Dacă incendiul este mai mare, atunci trebuie să anunțe forțe de intervenție mai precis la 112. Am avut un incendiu la Operă cu peste 20 de ani în urmă. Pompierii au fost anunțați să intervină la un incendiu, întrucât existau copiii în sala de balet. Pornind de la acest lucru, fiind în grupa operativă, ne-am deplasat atât pompierii militari, cât și celelalte cadre la intervenție. Având în vedere că exista foarte mult fum în Operă, în primul rând s-a căutat să salveze ce se poate. Soluția cea mai bună la vremea respectivă, având în vedere că la etajul 2 exista foarte mult fum și exista sala de balet, a fost evacuarea copiilor pe geamul exterior cu ajutorul unei autoscări mecanice autospeciale de pompieri. Așa a dispus conducerea, că e cel mai ușor pentru a nu afecta sănătatea copiilor. Era imposibil de evacuat copiii pe scări deoarece acolo sunt spații mai puțin ventilate. Pagubele materiale au fost limitate fiindcă incendiul a fost numai într-o încăpere, dar fumul s-a extins pe toate holurile Operei. Dar era foarte greu de intrat deoarece nu erau spații de evacuare a fumului și gazelor fierbinți. Și era foarte periculos pentru sănătate.
Ce hobby-uri aveți, ce vă place să faceți?
De mic mi-a plăcut șahul, sportul minții, care m-a ajutat de multe ori în gândire. Și pe lângă șah, fotbal, volei, handbal, tenis de câmp. Dar în ultima perioadă, ciclismul. Merg foarte mult pe bicicletă.
Știu că ați realizat primul site al pompierilor.
Da, am lucrat la promovarea pompierilor. Și atunci, având o serie de informații despre protecția la foc, am realizat cu partenerii pe care i-am avut site-ul unității, pe care l-am lansat la Camera de Comerț. Mai mult decât atât, am avut o serie de activități, un simpozion legat de calitatea materialelor la Facultatea de Construcții din Timișoara, am scos și cartea „Calitatea materialelor de construcții și a instalațiilor”.
Ce calități trebuie să aibă un tânăr care vrea să devină pompier?
În primul rând, un tânăr care vrea să devină pompier trebuie să fie sănătos. După aceea, să aibă aptitudini fizice, acesta va da probe fizice specifice gradului pe care vrea să-l dea. Apoi, există funcții, ce vrea să fie subofițer sau ofițer, se vor da teste teoretice. Astea sunt principalele criterii.
Ce trebuie să aibă în vedere un tânăr care urmează să-și aleagă o meserie? De ce trebuie să țină cont?
Un tânăr care vrea să-și aleagă o meserie, în primul și în primul rând trebuie să știe ce vrea să facă în viață și ceea ce poate să facă. Cei care au mai multă energie preferă să facă o meserie din aceasta unde sunt mai multe evenimente. Cei care sunt, cum zic alții, studiază mai mult, își aleg o meserie intelectuală și dau la universitate. Celor care le place partea tehnică dau la Politehnică. Fiecare își alege meseria în funcție de ceea ce i-a plăcut sau, respectiv, ceea ce îl îndrumă părinții sau cadrele didactice la școală sau prietenii. La vremea când am fost eu în liceu erau alte condiții. Făceai meserie, ți se asigura casă și masă, aveai o perspectivă. Acum, chiar dacă faci școală, nu-i sigur că vei lucra în meseria respectivă.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!