Raluca Jurca a absolvit Facultatea de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării din cadrul Universității de Vest și după colaborări cu televiziunile locale, s-a axat pe partea de publicitate. Printr-o întâmplare, a ajuns să deschidă un atelier de croitorie unde se făceau reparații. Acum, atelierul ei din zona centrală a Timișoarei este foarte căutat de doamnele și domnișoarele care-și doresc o rochie deosebită de zi, de gală ori de mireasă.
Cum s-a produs schimbarea la 180 de grade?
În urmă cu opt ani, m-am trezit într-un punct în care trebuia să fac ceva cu viața mea. S-a întâmplat o chestie nefericită atunci, dar acum îi mulțumesc lui Dumnezeu că s-a întâmplat așa. Am zis că fac publicitate pentru că asta știu să fac, în presă nu mai vreau să mă întorc. Dar publicitatea în Timișoara în urmă cu opt ani… așa că am zis să fac o afacere care să-mi aducă un venit. Dar nu m-am gândit că nu am bani să investesc. Într-o zi, am mers într-o croitorie în Complexul Studențesc să modific câteva haine și doamna mi-a zis că se mută. Am întrebat de spațiu cu gândul să-mi deschid acolo agenție de publicitate, iar ea a fost foarte arogantă și mi-a spus: „Dar ce, vreți să vă deschideți croitorie în locul nostru?” Și în drum spre casă mă tot gândeam: „hmmm croitorie”. Apoi am sunat-o pe mama și i-am spus că îmi deschid croitorie. După un moment de liniște, mi-a răspuns: „tu nu știi să coși un nasture, nu-ți place, n-ai făcut în viața ta asta și nu ai bani”. Acum am înțeles că ăsta e drumul meu de fapt.
Dar începutul cum a fost?
În Complexul Studențesc am deschis inițial și făceam reparații, dar nu eu, aveam o angajată. După câteva luni, mi-a intrat o domnișoară în atelier și m-a întrebat dacă facem pe comandă rochii simple. Am zis că facem, deși nu am mai făcut. M-am pus și am stat zile și nopți în atelier, am râs și am plâns și cumva am învățat să cos. Am început să fac haine pe comandă, de la rochii simple la rochii de seară, pe urmă am început să modific rochii de mireasă. Apoi a venit o clientă care mi-a cerut să-i fac rochia de mireasă și de acolo… Nu știu să desenez, dar mi le imaginez și le văd. Când iau o bucată de material în mână știu ce am făcut. Exercițiul ăsta îl fac mult pe mine.
Îți faci singură rochii?
Da, rochii, haine, de toate. Adică tot ce port zi de zi e făcut în atelier. Sunt cel mai fidel client al atelierului și cel mai pretențios, pot spune. Mometan, fac rochii de seară și de zi doar pe comandă, dar urmează și colecțiile. A trebuit să le amân din cauza pandemiei, dar ideile sunt foarte multe și abia aștept să le pun în practică.
La ce te-ai gândit pentru prima colecție? Ce fel de materiale vei folosi?
În prima colecție vor fi rochii de zi, scurte, lungi, asimetrice, colorate. Mi-ar plăcea să vadă și în timpul zilei oamenii pe stradă în culori mai deschise, mai colorate.
Care este cea mai scumpă rochie pe care ai realizat-o până acum?
Cea mai scumpă rochie a fost una de mireasă din mătase cu pietre cusute manual. În funcție de bugetul clientei, încerc să găsesc material de calitate, dar la un preț mai mic. De anul acesta, am încercat să-mi selectez clientela din punct de vedere al comunicării, să înțeleagă că eu pot să-i garantez materialele, timpul meu și răbdarea mea.
Există și cliente dificile?
Da, așa se spune, că sunt cliente dificile. Din păcate, sunt cliente care nu știu ce vor cu adevărat. Multe dintre ele vor să-și facă rochie pentru că au văzut la altcineva. Ar fi mult mai bine dacă și-ar face rochia pe care și-o doresc cu adevărat și li se potrivește pentru că noi dăm personalitate hainelor și e foarte important să-ți faci o rochie conform personalității tale și în care să te simți bine, nu pentru că ai văzut-o la o vedetă sau la o prietenă.
Ai făcut vreodată două rochii la fel?
Nu, nu am făcut niciodată două rochii la fel.
Dar vedete ai îmbrăcat?
Am îmbrăcat personalități din Timișoara. Am printre cliente femei cunoscute din Timișoara, chiar le fac și haine de zi pentru birou. Nu mi-am propus să cuceresc sau să îmbrac pe cineva. Ce îmi doresc prin ceea ce fac este să fac lucruri frumoase, să mă străduiesc să fac lucrurile tot mai bine. Cea mai mare dorința a mea e să văd pe stradă femei purtând creațiile noastre și să le văd bucuroase, că se simt bine în ele. Ce îmi doresc e să nu fac 50, 100 de rochii la fel. Pentru femei contează mult să aibă rochii unicate.
Ce se poartă, ce se cere în acest sezon de banchete, nunți și alte evenimente?
Mi-e foarte greu să spun ce se poartă, ce se cere pentru că la mine nu vin toate femeile, vin doar o parte. Eu lucrez foarte mult cu mătase și se cere mătase, am văzut că mai nou se cer și culori deschise sau puternice. De la începutul anului am făcut o singură rochie neagră. Am și achiziționat multe materiale colorate și când le vezi, le atingi, te atrag. Vin femei care vin cu ideea să-și facă rochie neagră și pleacă acasă cu una colorată.
Care a fost cel mai greu moment de până acum?
Cel mai greu moment a fost pandemia pentru că nu am avut o stabilitate financiară înainte. Eu afacerea am început-o de la zero. Fiecare lucru pe care-l vezi aici e construit în timp și pandemia a fost cel mai greu moment. Cumva, am pierdut tot și m-am pierdut și pe mine. Dar acum, după doi, trei ani de lucru cu mine mă bucur că s-a întâmplat tot ce s-a întâmplat pentru că în momentul în care am ajuns acolo jos am început să mă uit la mine, la ce-mi doresc cu adevărat, la ce vreau și să mă reconstruiesc, să-mi reconstruiesc afacerea. Mi-am dat seama că tot ce am acum e exact momentul în care trebuia să am. Dacă aș fi avut spațiul, materialele, mașinile de cusut, rochiile, înainte de pandemie nu aș fi avut capacitatea să le gestionez și cu siguranță le-aș fi pierdut. Ce am pierdut atunci poate era necesar să pierd ca să am ce am acum.
Ce sfaturi ai pentru tinerii care au o pasiune și vor să-și urmeze visul?
Am învățat și le spun tuturor, că sfaturi nu sunt în măsură să dau, ce a funcționat pentru mine. Când încep o afacere, când fac un lucru, să se concentreze, să-l facă cum trebuie, să-l facă din ce în ce mai bine, să-și pună toată atenția în a da produs de calitate, servicii de calitate și restul vin, banii sunt o consecință. Nu știu dacă poți să gestionezi gândul ăsta, să nu te gândești la bani pentru că eu am pierdut foarte mulți bani, doar că anul trecut, având și foarte mult de lucru în atelier nu am mai avut timp să mă gândesc cât încasez dacă fac asta, ci toată atenția mea s-a concentrat pe mulțumirea clientului. Și la sfârșit au venit mulți bani.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!