În Italia, Ricardo Orso a crescut printre mașini de tricotat și ațe. În anul 1976, părinții săi au început în Vicenza o afacere și produceau tricotaje. Italianul a preluat afacerea familiei, însă în 2009 a renunțat pentru a se muta la Timișoara. De atunci, la atelierul său face designul și croiul pentru ținute de damă sofisticate.
De cât timp sunteți în Timișoara și cum ați ajuns să vă stabiliți aici?
Din 2009 m-am stabilit aici, am familia aici. Prima dată am venit în anul 2001 ca turist, cu niște prieteni. Mi-a plăcut aici pentru că se vede că este o legătură și de limbă și de istorie pentru că a fost colonizată de romani și atunci am citit un pic înainte și, în plus, aveam angajate românce în Italia. În 2009 am închis fabrica din Italia și m-am mutat aici cu o firmă pe care o aveam deja din 2004 pentru care făceam naveta.
Ce ținute creați pentru timișorence?
Facem rochii de zi și de business, iar conceptul e că le facem de la A la Z. Eu sunt designerul, am o echipă de șase croitori și facem haine numai de damă.
Ce vor să poarte clientele dumneavoastră?
Vor să poarte chestii foarte feminine. Femeilor din Europa de Est le place să fie foarte feminine, foarte atrăgătoare. Culorile preferate aici sunt roșu, fucsia, lila, în sezonul de vară.
Cum vi se par timișorencele, sunt elegante, se îmbracă bine?
În baza a ce văd eu după atâția ani, timișorencele, uneori, fac combinații nepotrivite, de exemplu poartă nude cu galben. La noi, în Italia, avem o cultură a îmbrăcatului, de exemplu poșeta și pantofii sunt de aceeași culoare, iar rochia sau taiorul nu trebuie neapărat să fie aceeași culoare, dar să aibă o legătură de culori. Adică galben merge cu roșu, galben merge cu portocaliu. Aici nu e vorba de cât cheltuiești, ci de stil.
Ce sfaturi vestimentare aveți pentru doamne?
Sfatul meu este să se îmbrace cu haine în care să se simtă foarte bine. E foarte important să te îmbraci în funcție de corpul tău. Nu există perfecțiune nici la bărbați, nici la femei. Dacă femeia are șoldul mare cere un croi diferit ca rochia pentru una care are șoldul mai mic. Asta vine din educația personală, trebuie să lucrezi foarte mult cu tine. Văd foarte multe tinere care merg pe stradă și sunt dezbrăcate, nu au ce să arate. Nu zic că noi italienii suntem mai buni, zic doar că avem o cultură, o pregătire diferită. Asta este încă o distanță între noi.
Ce studii ați făcut în domeniul modei?
Am făcut croitorie, eu fac și design și tipar și școala specifică de combinații de culori, există și asta.
Cum ar putea femeile să se îmbrace cât de cât bine cu un buget nu foarte mare?
Poți să te îmbraci cu orice brand. Eu sunt contra haine second hand. Poți să cheltuiești la alte branduri, dar să ai ceva un pic altfel și ceva sănătos din punctul meu de vedere. Poți să te îmbraci cu 300 de lei de la cap la coadă. Acum prețurile s-au majorat din cauză că s-a scumpit totul. În Italia creștem cu mentalitatea că trebuie să fie de bun gust, să fie rafinat. Dacă femeia are un job de birou se îmbracă potrivit. Aici, în Timișoara, este și asta, dar și extrema. De exemplu, se poate întâmpla să vezi niște femei foarte dezbrăcate la birou. În Italia încă e conservatoare chestia asta. Dacă vrei să cheltuiești mai puțin pentru că nu ai posibilitatea, atunci poți să dai și mai puțin. Văd că salariile se ridică și trebuie să ajungă și românul la concluzia că totul are un preț, adică dacă dai puțin ai puțin, dacă dai mult, ai mai mult. Noi, italienii, dăm foarte multă importanță la ce avem și se face multă reclamă la TV. Atunci omul vine educat, știe exact ce cumpără.
Ați reușit în ultimii ani să le convingeți pe femei să pună preț pe calitate?
Da. Noi, de când existăm, acesta a fost conceptul nostru de bază. Pentru noi, raportul calitate-preț corespunde.
Ce materiale și culori se poartă anul acesta?
Galben, portocaliu, foarte mult kaki, roșu mai puțin, cam așa e tendința. Se mai poartă și fucsia. Ca țesătură, se poartă mult vâscoză și poliester, mai puțin in și bumbac. Materialele le cumpărăm din Italia.
Ce diferențe majore, în afară de modă, ați mai văzut între Vicenza și Timișoara?
Timișoara e mai mare, are aeroport, are mai multe posibilități ca Vicenza. Vicenza are mai mult lux, mai mult business, e un oraș foarte bogat. Avem producători de aur, de marmură.
Ați reușit în anii aceștia să vă simțiți ca acasă?
Da, eu m-am simțit mereu acasă, nu am avut prejudecăți. În Italia am avut o relație foarte frumoasă cu angajate românce din diverse zone din țară. Oamenii sunt foarte călduroși aici.
Ce pregătiți pentru sezonul de toamnă-iarnă?
Vreau să fac un stil british. Noi, în fiecare sezon, schimbăm stilul. Avem o bază, dar mereu schimbăm și aici am găsit niște probleme pentru că omul nu este obișnuit să schimbe mereu anumite chestii la nivel de modă. E greu de învățat omul, indiferent dacă are bani sau nu, pentru că trebuie să se ducă în străinătate și să vadă ce se poartă.
Ce sfaturi aveți pentru tinerii care încep o afacere sau vor să-și aleagă o meserie?
Sfatul este să aibă foarte multă bunăvoință, să nu se uite la ceas când încep și când termină și să le placă ceea ce fac. Eu fac asta pentru că-mi place, nu să mă îmbogățesc. Când m-am mutat în Timișoara, misiunea mea a fost să reușesc să le arăt româncelor un stil de îmbrăcăminte mult mai rafinat, să arăt experiența mea după mai bine de 20 de ani în domeniu, să le arăt un stil diferit de a se îmbrăca, foarte grea chestia asta. Am vrut să fac lumea un pic să se deschidă. În viitor vrem să deschidem magazine la Cluj și la București. Pentru mine, cea mai mare satisfacție ca designer și producător este ca atunci când o clientă cumpără o haină este să o poarte cu plăcere, să exprime o stare fiecare haină pe care o cumpără de la mine. De aceea este foarte important ce culori îmbrăcați pentru că exprimă o stare pozitivă sau o stare negativă. Este foarte important pentru mine să se bucure, să zâmbească, să fie fericite. Mai mult decât să-mi ajungă banii în buzunar, pentru mine este o plăcere ca femeile să poarte hainele făcute de mine cu plăcere, cu șarm, să aibă atitudine.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!