În același timp, Robert Foldi a evoluat și la Galaxy Electrometal în Liga a V-a. În 2018 a reprezentat România la Campionatul Mondial de Fotbal de Stradă desfășurat în Mexic.
Robert Foldi a jucat fotbal la echipele: CSC Dumbrăvița, FC Viitorul Bazoș, AS Hitiaș, ACS Poli, iar în prezent joacă la Viitorul Sacoșu Turcesc, unde a inaugurat în premieră grupe de fotbal. Astfel, din octombrie 2023, are propria sa școală de fotbal.
De cât timp faci sport?
Sport fac de la șapte ani. Până să aleg fotbalul, am încercat mai multe sporturi, precum tenis de câmp, atletism și karate.
Cum ai decis să te faci antrenor de fotbal?
Când jucam fotbal, mi-am pus întrebarea: „care e următorul pas?”, iar răspunsul a fost: antrenor. Sunt antrenor din iulie 2016 la Galaxy Timișoara.
Cât de important este pentru copiii atât de tentați de rețelele sociale să facă mișcare?
Sportul le oferă copiilor oportunitatea de a socializa și interacționa cu alți copii în realitate, nu în fața ecranelor.
Cum se desfășoară un antrenament? Ce încerci să-i înveți pe copii pe lângă mișcarea fizică?
Antrenamentele se desfășoară într-un mediu prietenos, unde găsesc timp să pun în valoare fiecare copil. I-am învățat să se bucure, să fie uniți, să muncească, să fie respectuoși, să fie dezinvolți, fără teama de a greși, să fie prietenoși și fairplay.
Particip cu copiii la diverse evenimente extra-sportive: la ștrand, la munte cu cortul, la plimbare cu bicicletele, în cantonamente și turnee în România și în afara țării. Cantonamentele, care de regulă durează șapte zile, îi pun la încercare pe copii. Ei au parte de un efort intens, susținut și trebuie să își depășească propriile limite. Este vorba despre o săptămână cu program destul de strict, cu două, chiar trei antrenamente zilnic și acces la telefon doar 30 de minute pe zi. Am participat la foarte multe turnee, deoarece copiii au ocazia să se întâlnească cu copii de peste tot și să-și testeze forțele. Nu e suficient doar să ne antrenăm. Trebuie să participăm la diverse turnee pentru ca micii fotbaliști să capete încredere în ei.
Câți copii ai antrenat până acum și ce rezultate ai obținut la competiții, turnee?
Am antrenat între 100 și 120 de copii. Am câștigat de nouă ori locul 1, de trei ori locul 2 si de patru ori locul 3 în cadrul unor competiții și turnee organizate la Timișoara, Șag, Buziaș, Brașov, București, Drobeta-Turnu Severin, dar și în afara României. Este vorba despre Serbia: Belgrad, Vârșeț, Smederevo și Bosnia şi Herţegovina: Banja Luka.
Ce calități trebuie să aibă un tânăr care dorește să devină antrenor de fotbal?
În primul rând, trebuie să îți placă fotbalul. De asemenea, mai sunt necesare și alte calități. Ca antrenor de fotbal, trebuie să fi răbdător, sociabil, atent, deschis, disciplinat, maleabil și, nu în ultimul rând, psiholog.
Apropo de calitatea de psiholog, sunt copii care se plâng de probleme personale și le dai sfaturi?
Se plâng mai mult legat de școală sau de năzbâtiile pe care le fac afară.
De ce ar trebui părinții să-și ducă la fotbal copiii sau la alt sport?
Sportul te face puternic, sănătos și încrezător.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!