Vanesa Dancea este de părere că trebuie să mulțumim pentru tot ce avem. La cabinetul ei de dezvoltare personală apelează oameni cu probleme mari de sănătate, financiare sau care trec prin doliu. De asemenea, ea este medic stomatolog.
Câte profesii ai în clipa de față?
În clipa de față sunt medic stomatolog și sunt ghid spiritual, adică consilier de dezvoltare personală. Cu asta mă ocup, sunt două joburi pe care le îmbin.
Meseria de medic stomatolog e foarte cunoscută, dar ce înseamnă să fii ghid spiritual?
Ghid spiritual este o meserie pe care n-o înveți, o meserie care nu se predă. E o meserie cu care te naști și oricât de mult ai încercat să iei o pe un alt drum, tot acolo vei ajunge. Face parte din misiunea mea personal. Mai exact, ce înseamnă să fiu ghid spiritual? Este modul meu de a ajuta, de a fi empatică și de a trece de anumite bariere, acolo unde să zicem că medicina poate nu mai găsește răspunsuri sau avem anumite blocaje pe care nu am reușit să le rezolvăm altundeva. Acolo intervin eu.
Ai făcut cursuri sau este un har?
Eu m-am născut cu acest har, dar, da, am făcut nenumărate cursuri, am învățat de la fiecare ce mi s-a părut că se potrivește și rezonează cu mine. Având în vedere că atunci când m-am născut eu nu era la modă această profesie, nu erau cursuri și nu ne întâlneam zi de zi cu lucrurile de acest fel, am fost bună parte din copilăria mea și adolescență autodidact. Și-am descoperit singură aceste taine.
Cum îi ajuți pe oameni și cu ce probleme vin la tine?
Oamenii care vin la mine sunt diferiți și cu o sferă mare de probleme. Mă întâlnesc de la probleme legate de sănătate până la blocaje, anxietăți, panici, frici, nereușite. E tabloul cu care ne confruntăm zi cu zi. Cum decurge o ședință: mă întâlnesc cu pacientul, cei care știu ce probleme au îmi spun, cei care au reușit să le identifice până atunci. Marea lor majoritate nu știu exact cu ce se confruntă. Ceea ce fac eu practic, în jur de 15 minute le petrec într-o altă stare de o conștiință superioară, unde practic văd lucrurile de la un alt nivel.
Sună așa pompos și pare complicat, dar nu este deloc. Vă dau un exemplu: stăm în parc pe o bancă și privim un copac. Asta e perspectiva din care putem să ne uităm la el, asta vedem. Ceea ce fac eu în acele 15 minute: mă urc undeva în vârful unui deal și automat când mă uit spre același copac, văd și ce e în jurul lui și atunci perspectiva mea se schimbă. Pot să văd mult mai amplu și soluțiile pe care le ofer sunt, să zicem, în afara cutiei.
Cum reacționează oamenii, sunt sceptici în privința acestei meserii destul de nou apărute?
Da, într-adevăr, sunt. Nu este pentru toată lumea, eu înțeleg, având în vedere că stau foarte mult timp și în cabinet. Acolo nu abordez această parte a lucrurilor și pot să-i înțeleg și pe cei sceptici, n-am încercat să conving niciodată pe nimeni. Cei care ajung la mine, de obicei așa se întâmplă, au încredere și vin pentru că au încercat cam tot ce au putut să încerce legat de medicină până în acel moment. Nu m-am întâlnit cu oameni care să nu aibă încredere sau să nu facă ceea ce le-am indicat și le-am sugerat că le-ar fi de ajutor, dar cu siguranță sunt foarte mulți oameni care nu cred în aceste lucruri și nu consider că ar trebui să fie convinși.
Unde mi se pare mie că ar trebui să lucrăm la lucrurile astea, ele ar trebui să apară încă din planul universitar pentru că sunt deja cunoscute și cercetate din mai multe puncte de vedere și din mai multe domenii. Mi se pare că avem de pierdut atât noi, cât și pacienții pentru că aceste lucruri nu sunt implementate. Sunt foarte mulți oameni care pot să facă asta. Într-adevăr, nu sunt la fel de mulți ca și medici, dar sunt, însă tocmai pentru că nimeni nu încearcă să reglementeze lucrul acesta, să beneficieze de el și să pună niște norme, pierdem.
Psihologia și medicina sunt ramurile care se împletesc cu meseria de consilier de dezvoltare personală și tot ce devine accesoriu ca și cursuri de dezvoltare personală, de formare în terapii, terapii complementare, medicină naturistă.
Spuneai într-un interviu la TV că ne pierdem bucăți din suflet în conflicte, supărări, deznădejde și depresie. Ce putem face în acest sens?
Cu siguranță, noi ne pierdem bucăți din suflet în fiecare zi din viața noastră. Până și marile bucurii pot să ducă la o destabilizare a sufletului nostru, cu atât mai mult lucrurile negative. Fiecare lucru negativ rupe o fărâmă din sufletul nostru și îl lasă acolo unde s-a întâmplat acel eveniment. Nu doar din perspectiva șamanică, cât și din celelalte perspective putem să ne recuperăm sufletul prin călătorii.
Se face o călătorie în lumea de jos prin care identificăm momentul în care sufletul a fost pierdut. Îl readucem alături de noi și îl integrăm arhetipului persoanei cu care lucrăm acest lucru. Evident, în aceste călătorii, îndepărtăm și toată trauma și tot ce a dus la această pierdere și persoana își primește sufletul curat și bun de folosit în continuare.
Meseria de medic stomatolog cum ți-ai ales-o?
A fost un drum interesant. Am început studiile ca asistent medical, am terminat, am profesat, am fost în spital, mi-a plăcut foarte mult, mi-am dorit tot timpul să ajut. De aici, pașii mei au ajuns la tehnică dentară și apoi am ajuns să fiu medic stomatolog.
Cu ce probleme vin timișorenii la cabinetul de stomatologie?
Din păcate, majoritatea ajung cu lipsa dinților, pentru că noi, cel puțin în România, nu punem preț pe prevenție și ne scoate doar durerea din casă. Ajungem în cabinet când avem câte o extracție, când avem nevoie de implanturi, când lucrurile sunt destul de grave din punct de vedere medical, ca tarife și ca intervenții. Ne-am dori să ajungem la igienizări, la obturații, la lucruri să zicem mult mai ușor de suportat din toate punctele de vedere.
Care sunt provocările celor două meserii și care job e cel mai greu de făcut?
Provocări întâlnim în ambele. În cabinetul de stomatologie, provocările cele mai mari sunt când avem de a face cu copilași deoarece necesită o mai mare atenție, răbdare și niște aptitudini mai dezvoltate, dar nu există vreun lucru pe care nu putem să-l rezolvăm. Iar în cabinetul de terapii, acolo pot să zic că avem mult mai multe provocări pentru că ne întâlnim cu oameni care au cu adevărat probleme, cum ar fi de sănătate, probleme în familie, pierderi, oameni care au rămas fără copii, oameni care au rămas fără casă, oameni cu diagnostice irecuperabile.
Acolo, într-adevăr, te lovește realitatea și sunt mai multe provocări, dar dacă pot să alin și să ajut și cineva pleacă de la mine cu zâmbetul pe buze și măcar cu o soluție pentru problema lui, tind să cred că la finalul zilei ies mai împlinită din cabinetul de terapii. Meseria acesta există în codul CAEN ca și consilier de dezvoltare personală sau coach. Sunt reglementate, sunt autorizate, sunt certificate, sunt fiscalizate. În afara țării, astfel de terapii sunt mai bine primite, mai ușor privite și îmbrățișate, străinii sunt mai deschiși. Dar cu siguranță și la noi o să se întâmple lucrul ăsta.
Ce calități consideri că ar trebui să aibă un tânăr sau o tânără atunci când își alege viitoarea meserie?
Cred că viitoarea meserie trebuie să fie lucrul care îți aduce liniște, împlinire și zâmbetul pe buze. Dacă poți să muncești zece ore și să nu te simți obosit, da, meseria aceea e pentru tine. Dacă nu, s-ar putea să fie destul de complicat și spun acest lucru având în vedere că am trecut prin trei meserii până în ziua de astăzi, le fac cu drag pe fiecare, dar în momentul în care fac terapii pot să fie zece ore, pot să fie 12 ore, că n-am nicio problemă. După 12 ore în cabinetul de stomatologie pot să zic că la un moment dat obosesc.
Dacă și tu ai o profesie a cărei poveste merită împărtășită și care îi poate inspira pe alții, scrie-ne! Tion și Agenda așteaptă mesajul tău pe redactie@tion.ro.
Citiți principiile noastre de moderare aici!