Dacă fermierul mic român nu reușește să facă bani din terenul pe care îl are în proprietate, iată că o societate germană a ştiut să obţină un profit de peste 50 de procente doar din vânzarea terenului, fără a mai calcula profitul realizat din arendă, în numai doi ani. O companie germană a vândut 601 hectare de teren agricol deţinut la Foeni, cu un profit semnificativ.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara se află în această perioadă în sărbătoare. Timp de cinci zile sunt programate o serie largă de conferinţe şi simpozioane tematice, momentul culminant fiind expoziţia Banat Agralim, una dintre cele mai apreciate dintre cele organizate în oraşe.
Deşi dispune de terenuri agricole de calitate excepţională judeţul Timiş este lider naţional la capitolul suprafețe arabile nelucrate. Se pare că situaţia este foarte mult influenţată de interesul crescut manifestat de străini pentru această zonă. Investitorii de afară au achiziţionat suprafeţe mari, stimulaţi de preţul extrem de mic solicitat de proprietarii români.
Judeţul Timiş ocupă primul loc din România în ceea ce priveşte deţinerea de către cetăţenii străini a terenului agricol. Cei cu bani de afară au achiziţionat aici peste 133.000 de hectare de suprafaţă arabilă. Iar vestea cea mai bună e că terenul nu este ţinut pârloagă ci, teoretic, este cultivat. Cel puţin în statisticile oficiale.
Recensământul agricol, chiar şi după prelucrarea parţială a datelor, a schimbat balanţa terenurilor agricole din România. Se pare că sectorul imobiliar a „muşcat” din terenul destinat culturilor. La nivel naţional, până în 2011 se vorbea despre 14.690 milioane de hectare teren agricol, arabilul reprezentând 9.417 milioane de hectare. După recensământ, suprafaţa agricolă utilizată (termen care înlocuieşte sintagma „teren agricol“) este de 13.298.473,64 hectare, din care arabil 8.305.473,64 ha. Suprafaţa agricolă a scăzut aşadar cu 1.392.000 ha (cea arabilă – cu 1.111.526, 36 ha).
Capitală Culturală
După marele concert din deschiderea stagiunii, maestrul Sascha Goetzel – Dirijor în Rezidență a Filarmonicii Banatul în Stagiunea 2024/2025, se întoarce la Timișoara. Acesta va dirija concertul simfonic de vineri, 22 noiembrie, pentru care a ales un program special.
Capitală Culturală
Kunsthalle Bega găzduiește până anul viitor expoziția „Țara de foc”, care prezintă istoria mai puțin cunoscută a României printr-o serie de picturi, desene, pânze, fotografii, obiecte colecționate și alte lucrări artistice.
Ştiri din Timiș
Dominic Fritz, primarul Timișoarei, propune Consiliului Local să exercite dreptul de preemțiune al orașului pentru a cumpăra o clădire istorică la valoarea de 1,9 milioane de euro.
Mapamond
Ambasada României la Kiev a luat măsuri suplimentare în vederea asigurării protecţiei personalului, activitatea fiind limitată la acţiuni cu caracter de urgenţă, având în vedere evoluţiile de securitate din Ucraina, a informat miercuri Ministerul Afacerilor Externe, citat de Agerpres.
Capitală Culturală
Teatrul German de Stat Timișoara invită publicul vorbitor de limbă germană la un eveniment unic în această stagiune. Este vorba despre lectura scenică „valurile Dunării” de Thomas Perle, regia și muzica de Tristan Linder.
Ştiri din Timiș
După două decenii de așteptare, România a pus în circulație primul tren nou achiziționat de Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF). În acest context, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a transmis că alte 37 de trenuri noi vor ajunge în România, urmând să circule și pe ruta Timișoara - București.
3
Ştiri din Timiș
Va fi modernizat sistemul de iluminat public pe 64 de străzi și bulevarde din Timișoara. Primarul Dominic Fritz a semnat astăzi contractul pentru această investiție.