Dacă fermierul mic român nu reușește să facă bani din terenul pe care îl are în proprietate, iată că o societate germană a ştiut să obţină un profit de peste 50 de procente doar din vânzarea terenului, fără a mai calcula profitul realizat din arendă, în numai doi ani. O companie germană a vândut 601 hectare de teren agricol deţinut la Foeni, cu un profit semnificativ.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului Timişoara se află în această perioadă în sărbătoare. Timp de cinci zile sunt programate o serie largă de conferinţe şi simpozioane tematice, momentul culminant fiind expoziţia Banat Agralim, una dintre cele mai apreciate dintre cele organizate în oraşe.
Deşi dispune de terenuri agricole de calitate excepţională judeţul Timiş este lider naţional la capitolul suprafețe arabile nelucrate. Se pare că situaţia este foarte mult influenţată de interesul crescut manifestat de străini pentru această zonă. Investitorii de afară au achiziţionat suprafeţe mari, stimulaţi de preţul extrem de mic solicitat de proprietarii români.
Judeţul Timiş ocupă primul loc din România în ceea ce priveşte deţinerea de către cetăţenii străini a terenului agricol. Cei cu bani de afară au achiziţionat aici peste 133.000 de hectare de suprafaţă arabilă. Iar vestea cea mai bună e că terenul nu este ţinut pârloagă ci, teoretic, este cultivat. Cel puţin în statisticile oficiale.
Recensământul agricol, chiar şi după prelucrarea parţială a datelor, a schimbat balanţa terenurilor agricole din România. Se pare că sectorul imobiliar a „muşcat” din terenul destinat culturilor. La nivel naţional, până în 2011 se vorbea despre 14.690 milioane de hectare teren agricol, arabilul reprezentând 9.417 milioane de hectare. După recensământ, suprafaţa agricolă utilizată (termen care înlocuieşte sintagma „teren agricol“) este de 13.298.473,64 hectare, din care arabil 8.305.473,64 ha. Suprafaţa agricolă a scăzut aşadar cu 1.392.000 ha (cea arabilă – cu 1.111.526, 36 ha).
Ştiri din Timiș
Parcuri moderne, locuri de joacă și piste pentru biciclete pentru lugojeni. De toate acestea va avea parte orașul Lugoj cu ajutorul fondurilor europene.
Azi în Timișoara
Duminică, 22 decembrie, puteți merge la un film sau să vizitați Târgul de Crăciun din centrul orașului.
Mapamond
Albania interzice TikTok pentru un an, invocând preocupări legate de alimentarea violenței în rândul tinerilor. Măsura vine în contextul unui incident tragic de luna trecută, când un adolescent a fost ucis după o dispută pe rețelele sociale, iar autoritățile consideră că platforma contribuie la escaladarea conflictelor online, având un impact negativ asupra comportamentului tinerelor generații.
3
Ştiri din Timiș
Alfred Simonis anunță că, în urma unei discuții cu Dominic Fritz, s-ar fi găsit un compromis care să ducă la aprobarea taxelor și impozitelor locale din Timișoara pe anul 2025. Astfel, s-ar evita cotele standard care ar însemna impozite dublate pentru clădirile rezidențiale, dar s-ar găsi și soluția reducerii progresive a celor pentru clădiri nerezidențiale.
6
Ştiri din Timiș
Cu puțin timp înainte de Crăciun, agenții din cadrul Poliției Orașului Sânnicolau Mare și ai secțiilor rurale arondate au dat încă o dată dovadă de empatie pentru semenii lor.
2
Ştiri din Timiș
Etapa a treia de modernizare a rețelei de termoficare din Timișoara are, oficial, fonduri europene de 50 de milioane de euro, după ce Primăria și Ministerul Energiei au semnat contractul de finanțare pentru primul lot al acesteia.
1
Eveniment
Un accident rutier a avut loc sâmbătă, pe un drum din județul Timiș. Au fost implicate un autoturism și un tractor. Din fericire, nu au fost răniți.
Mapamond
Statele Unite au anunțat că l-au eliminat pe liderul grupării teroriste ISIS, Abu Yusif, într-un atac aerian desfășurat ieri în Siria, într-o zonă care fusese anterior controlată de regimul lui Bashar al-Assad și de forțele ruse.