Dacă ați trăit zilele Epocii de Aur, sigur vă amintiți sacoșele de rafie cu care își țineau oamenii loc la cozile pentru alimente, sticlele de lapte în cadrul de sârmă, mirosul țigărilor Carpați sau Amiral, sifoanele, mileul și peștele de sticlă de pus pe TV-ul alb-negru, șamponul Larex sau paharele ”turist”. Dacă ați copilărit în regimul comunist, cuburile de carton desenat, păpușile Arădeana, pufarinele sau cântecele pionierești nu ar trebui să vă fie străine. Pentru un occidental însă, toate acestea sunt relicve ale unei lumi necunoscute, ciudate, aproape de neînțeles. La Timișoara va fi inaugurat unicul Muzeu al Consumatorului Comunist, din Estul Europei.
Omul de televiziune Dan Negru era doar un adolescent în zilele în care timișorenii s-au ridicat împotriva regimului comunist. El s-a aflat printre ei, dar se consideră unul dintre lașii Revoluției pentru că a ieșit în stradă doar atunci când era alături de alte sute de mii de oameni, nu și atunci când s-a tras sau pe timpul nopții. Negru își amintește cum „căsca gura” la discursurile lui Tokes și cum nu înțelegea prea mult din ele. În primii ani după Revoluție, lucrurile s-au schimbat pentru actualul om de televiziune, pentru că începuse să înțeleagă ce s-a întâmplat cu adevărat în acele zile crunte.
La Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara s-a inaugurat o nouă gospodărie – cea de la Chizătău. Inaugurarea acestei gospodării, care a fost donată de Doru Bot, a avut loc vineri.
Sub tirania ploii dezolante, actorii Teatrului Snow din Polonia au jucat eroic, luni noaptea, în Piața Victoriei din Timișoara, un fantasy show despre totalitarism, admirați, de sub umbrele și glugi, de câteva zeci de împătimiți de teatru.
Dacă mai avea cineva dubii cum că Florin Piersic e nemuritor, toate îndoielile au fost, public, spulberate: peste 18000 de ani artistul se va afla tot pe scenă, la Timişoara . Mai mult chiar, un panou imens de afişaj sprijinit chiar de faţada Palatului Cultural din urbe îi atestă oficial actorului capacitatea de a călători prin timp şi amintiri.
Ştiri din Timiș
Vineri seară și noapte, din cauza condițiilor meteo extreme, mai multe localități din vestul țării au rămas fără energie electrică. Echipele Rețele Electrice Banat au intervenit și după căderea întunericului, dar până sâmbătă, la prânz, nu au rezolvat problemele peste tot. Astfel, ar mai fi 10 localități din Timiș și altele din județele vecine rămase nealimentate.
Capitală Culturală
Un adevărat regal de teatru va avea loc luna viitoare la Timișoara.
Eveniment
Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Ar fi suferit un infarct.
România
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit după ce a suferit un puternic accident vascular. Avea 69 de ani.
5
Ştiri din Timiș
Centura Timișoara Nord s-a deschis în 2010, dar proiectul care a stat la baza ei era mult mai vechi, motiv pentru care includea doar o bandă pe sens. Acum urmează lărgirea acesteia la două benzi pe sens. În primă fază, se caută o firmă care să realizeze studiul de fezabilitate.
3
Capitală Culturală
Muzeul Național de Artă Timișoara invită publicul la spectacolul intitulat „Caravaggio - pictorul luminii”, care va fi organizat în Sala Baroc, în contextul expoziției „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană în colecția lui Roberto Longhi”.
1
România
Duminică, 24 noiembrie 2024, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România. În cursa pentru Palatul Cotroceni au rămas 13 candidați, după ce Ludovic Orban a renunțat la cursă în favoarea Elenei Lasconi. Până în prezent, la urnele din diasporă s-au prezentat peste 43.000 de alegători.
Utile
103 utilaje cu lamă și răspânditor au acționat pentru deszăpezire și evitarea formării poleiului în ultimele ore pe drumurile naționale și autostrăzile din zona de vest.