Amfiteatru cu vestigii arheologice expuse public în centrul istoric al Timişoarei, în Piaţa Sfântul Gheorghe. Dacă în Piaţa Libertăţii autorităţile au decis să îngroape ruinele fostelor băi turceşti, soluţia de punere în valoare a vestigiilor aleasă pentru Piaţa Sf. Gheorghe prevede expunerea liberă a zidurilor Bisericii Iezuite şi a fragmentelor din Moscheea Sultanului Biruitor care au ieşit la lumină acolo.
Numeroase comori au ieşit deja la iveală în timpul lucrărilor de reabilitare a centrului Timişoarei, iar arheologii se aşteaptă să aibă multe alte surprize şi în continuare, pe măsură ce săpăturile vor avansa. Cel puţin o parte din aceste descoperiri va fi păstrată in situ, în timp ce alte vestigii dezgropate de arheologi vor ajunge în colecţii muzeale.
Schelete de copii, Moscheea Sultanului, case otomane și...un mister. Descoperirile pe șantierul arheologic din Piața Sf. Gheorghe se succed într-un ritm copleșitor. Până acum, arheologii coordonați de prof.dr. Florin Drașovean au dezgropat cinci schelete de copii din necropola otomană. A fost dezvelit integral zidul bisericii iezuite și turnul construit în 1754, iar în paralel cu acesta a apărut o altă zidire, care ar putea fi din Moscheea Sultanului Învingător. Chiar în aceste clipe, muncitorii care excavează, au dat peste o construcție masivă îngropată, care nu se știe încă ce este, însă cei de pe șantier nu exclud posibilitatea să fie vorba despre o cazemată de război.
Luni dimineața se va deschide primul șantier arheologic în viitorul perimetru pietonal din centrul Timișoarei, în Piața Sf. Gheorghe, acolo unde excavatoarele au dat deja peste zidurile celei mai vechi biserici din Cetatea medievală. Biserică, moschee, depozit de pulbere, edificiul care a rezistat din secolul al XIV-lea până la începutul secolului XX, are o poveste fascinantă. Cercetarea va fi coordonată de prof.dr. Florin Drașovean și va lămuri aspecte încă neelucidate din istoria orașului în perioada ce se suprapune vieții acestei biserici.
Eveniment
Un moment de neatenție a fost suficient pentru ca seara de marți să se încheie la spital pentru doi tineri din Lugoj. O șoferiță de 19 ani a virat la stânga fără să se asigure și a dat peste o motocicletă condusă regulamentar de un tânăr de 18 ani. În urma impactului violent, motociclistul și pasagerul său au fost răniți.
Mapamond
Papa Francisc, aflat în convalescență la Vatican după o dublă pneumonie, a făcut o radiografie toracică ce a evidențiat o ușoară ameliorare a infecției sale pulmonare, a anunțat marți Vaticanul, informează Agerpres.
Ştiri din Timiș
A fost aprobat bugetul local al Timișoarei pe anul 2025. Ce amendamente au propus consilierii locali
Bugetul pe anul 2025 al Timișoarei, unul de 2,65 de miliarde de lei, a fost aprobat fără prea mari emoții în ședința consiliului local de marți, 1 aprilie. Au fost, însă, mai multe amendamente depuse – unele aprobate, altele nu.
Sănătate
Medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara subliniază importanța prevenției cancerului colorectal, care ocupă primul loc în România în ceea ce privește incidența bolilor oncologice și se află pe locul al doilea ca rată a mortalității.
Ştiri din Timiș
RETIM Ecologic Service S.A., în colaborare cu ADID Timiș și Primăria Municipiului Timișoara, reamintește utilizatorilor casnici și noncasnici din Zona 1 Timișoara că pot opta în continuare pentru Abonamentul Verde, soluția eficientă și legală pentru colectarea deșeurilor vegetale rezultate din activitățile de grădinărit și întreținerea spațiilor verzi private.
Ştiri din Timiș
Societatea de Transport Public Timișoara (STPT) anunță că, începând de marți, 1 aprilie, se schimbă câteva lucruri referitoare la tarife. Pe de o parte, călătoria cu vaporetto va ajunge să coste tot 4 lei, ca pe celelalte mijloace de transport public. Pe de altă parte, se introduce un bilet cu „suprataxă” pentru cei prinși de controlori fără titlu de călătorie validat.
7
Sănătate
Aproximativ 80% dintre oameni suferă de deviație de sept. În unele cazuri aceasta este ușoară și asimptomatică, dar în altele necesită intervenție chirurgicală. Medicii Spitalului CFR Timișoara subliniază că, deși problema este comună, mulți pacienți o ignoră, ceea ce poate duce la complicații serioase.