Coaliţia 52, o reţea de 400 de membri organizată cu sprijinul Academiei de Advocacy Timişoara, a reuşit ceea ce părea iniţial imposibil. Printr-o acţiune susţinută de lobby, a obţinut modificarea Legii transparenţei decizionale. O activitate care s-a lovit de numeroase piedici, inclusiv parlamentare, dar care a avut succes în urma insistenţei membrilor Academiei.
Ca să realizăm ceea ce ne propunem, ca să mergem înainte sau, pur și simplu, pentru a îndrepta ce nu este bine, avem nevoie de mai mult decât de oamenii politici aleși. Avem nevoie de angrenarea societății, indiferent că este vorba despre centre de cercetare, sindicate, mass media sau altă parte a societății civile. Acesta a fost mesajul reprezentanților Coaliției 52 care au lansat, luni, la Timișoara, Harta randamentului politic. Aceasta poate fi descărcată în atașament.
Campania demarată de Coaliţia 52 pentru creşterea gradului de transparenţă în administraţia locală şi naţională a ajuns, marţi, în atenţia primului ministru La Guvernul României a avut loc o întâlnire între Premierul Mihai Răzvan Ungureanu, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu şi reprezentanţii a 40 de ONG-uri din România, pe tema dialogului dintre Guvern şi societatea civilă.
Proiectul de modificare a Legii Transparenţei, iniţiat de Coaliţia 52, a fost prezentat vineri reprezentanţilor mediului politic din judeţul Timiş. Aleşi locali și judeţeni, parlamentari de Timiş, foşti demnitari, cu toţii au discutat asupra oportunităţii de schimbare a cadrului legislativ din domeniul transparenţei decizionale în administrația publică.
Reprezentanţii societăţii civile, reuniţi în cadrul Coaliţiei 52, solicită modificarea legislaţiei româneşti în domeniul transparenţei. Problemele numeroase legate de adoptarea diferitor acte normative, atât pe plan local cât şi central, lipsa dialogului efectiv pentru dezbaterea proiectelor, toate acestea necesită schimbarea cadrului legal, au anunţat membrii organizaţiei care numără peste 200 de membri şi care militează pentru perfecţionarea Legii Transparenţei Publice.
Eveniment
Accident cumplit, produs vineri seară, la Lugoj. Trenul care circula pe ruta București - Timișoara a lovit o mașină, șoferul acesteia murind.
Ştiri din Timiș
Utilajele Brantner sunt pregătite de deszăpezire. Intervențiile se vor desfășura conform unui plan bine stabilit, pentru a asigura siguranța și mobilitatea pe drumurile publice. Zonele cu trafic intens vor fi primele vizate, iar autoritățile locale monitorizează îndeaproape situația.
România
Duminică, 24 noiembrie 2024, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România. În cursa pentru Palatul Cotroceni au rămas 13 candidați, după ce Ludovic Orban a renunțat la cursă în favoarea Elenei Lasconi. Vineri a început votul în străinătate.
Eveniment
Cu o zi în urmă, polițiștii din Ghiroda au reținut un bărbat de 53 de ani, condamnat la 1 an și 9 luni de închisoare pentru conducere sub influența alcoolului și cu permisul suspendat. Acesta a fost transferat în Penitenciarul Timișoara pentru executarea pedepsei.
Cinema
Cinema Timiș pregătește o nouă proiecție din seria „Balet pe ecran”. Puteți viziona spectacolul „Alice în Țara Minunilor”, în adaptarea The Royal Ballet.
Eveniment
ATENȚIE! Imagini cu impact emoțional! Mai mulți viței au fost sfâșiați de câini la Mașloc. Ar fi al treilea caz din ultimele două luni.
Eveniment
La începutul acestei săptămâni, marți, trei copii de la o școală din Lugoj s-au luat de un coleg, în timpul unei pauze. La fața locului a fost chemată poliția.
1
România
G4Media.ro prezintă datele din al doilea document de zbor (gendec) din care rezultă fără echivoc că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a zburat în data de 3 mai 2022 cu destinația Madrid, împreună cu protejata sa, Sorina Stan (Docuz), într-un jet privat închiriat de Nordis, companie intrată în insolvență la începutul lunii octombrie. La bordul avionului se mai aflau Alfred Simonis împreună cu soția, Sorin Grindeanu și Laura Vicol împreună cu soțul ei, Vladimir Ciorbă (co-acționar Nordis).
2