În aceste vremuri, cu toții suntem preocupați asupra unui nivel de energie constant și un sistem imunitar care să lucreze la o intensitate eficientă. Ne ferim de viruși, conștient sau inconștient, iar sistemul imunitar este cel invocat în discuțiile asupra prevenției, în general. Mai mult ca nicicând, iată, iarna este vremea așezărilor sufletești, al interiorizării și introspecțiilor, spre creștere și o mai bună înțelegere a vieții.
Zahărul de masă este numele generic pentru zaharoză, o combinație de glucoză și fructoză. Fiecare moleculă de zahăr conține 12 atomi de carbon, 22 de atomi de hidrogen și 11 atomi de oxigen. „O sursă de calorii complet inutilă pentru organism, care poate să-i genereze afecțiuni incurabile“… Așa a fost numit recent zahărul comercializat, de medici de nivel internațional care, observând la cabinet tot mai mult, pe zi ce trece, efectele unei alimentații bogate în dulciuri rafinate, s-au hotărât să-și unească forțele împotriva acestui aparent inofensiv „sabotor“ al sănătății. Mișcarea se numește „Acțiunea împotriva zahărului“ și se încadrează în tendința mondială, susținută de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), de a limita cu toate mijloacele posibile consumul de zahăr în rândul populației.
Astăzi, m-am gândit să-ți fac o surpriză și să-ți scriu despre variantele de cină care ar putea să aducă o mare schimbare în dieta ta. Știu că, seara este cel mai greu, seara ne apucă foamea mare și poftele de tot felul! Știu din propria experiența și din poveștile pacienților că, ziua este ușor, seara este dificil! Mâncăm emoțional, ne recompensăm după o zi istovitoare sau, pur și simplu mâncăm social, mulți dintre noi. Masa de seară este o capcană pentru că, se tot spune: dacă vrei să te îmbolnăvești sau să îmbătrânești corpul înainte de vreme, cel mai simplu mod este să mănănci seara, înainte de culcare!
A mânca era un obicei simplu și firesc atunci când eram copii. Mâncam când ne era foame și ne opream când eram sătui. Pe măsură ce înaintăm în viață începem să vedem mâncarea într-un fel diferit: mâncăm când suntem fericiți, triști, singuri, anxioși, de plictiseală. Trăim într-o perioadă a abundenței nutriționale, se vorbește de o eră a nutriționismului, cu toate capcanele aferente. Cu toții mâncăm mai mult decât avem nevoie, din când în când, dar atunci când mănânci constant pe fond emoțional, s-ar putea să ai o problemă care te poate afecta atât fizic cât și psihic, pe viitor.
România
Ministra Educației Ligia Deca a anunțat într-o postare pe Facebook că „noul Îndreptar ortografic, ortoepic, morfologic și de punctuație va putea fi folosit în școli”. Instrumentul lansat de Institutul de Lingvistică al Academiei Române putea fi folosit în școli și înainte de anunțul ministrei.
Ştiri din Timiș
Daruri constând în alimente și dulciuri au primit persoanele nevoiașe din Parohia Timișoara-Iosefin, al cărei paroh este preotul Ionel Popescu.
România
Luni, 16 decembrie, Ministerul Educației a aprobat programa școlară pentru disciplina obligatorie „Istoria comunismului din România”. Programa școlară a fost publicată joi, 19 decembrie, în Monitorul Oficial.
Ştiri din Timiș
ADVERTORIAL. Optimit Hidraulic, un nume de referință în domeniul furnizării de produse și servicii hidraulice și pneumatice, își extinde prezența și în Timișoara, oferind o gamă largă de soluții personalizate pentru diverse industrii.
Ştiri din Timiș
Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) Timișoara a anunțat, vineri, că aceasta a fost ultima săptămână de muncă din acest an pe șantierul drumului de legătură a DN 69 Timișoara – Arad cu autostrada A1. Stadiul lucrărilor este de aproape 40%.
Ştiri din Timiș
Direcția de Asistență Socială a Municipiului Timișoara în parteneriat cu Primăria Timișoara deschid, vineri, în zona Girocului, un nou adăpost destinat persoanelor fără adăpost.
Capitală Culturală
Expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană, capodopere din colecția Roberto Longhi”, organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, atrage mulți vizitatori, printre care se află și tineri.
Ştiri din Timiș
În urmă cu 35 de ani, în data de 20 decembrie, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism din România. La ora 12, sirenele vor suna trei minute pentru a marca acest moment istoric.
1