În ultimii doi ani, în judeţul Timiş, dar şi în România s-au format două tabere după apariţia posibilităţii extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Una dintre tabere se împotriveşte cu desăvârşire exploatării acestor resurse neconvenţionale, argumentând că fracturarea hidraulică reprezintă un risc prea mare pentru mediu, în timp ce a doua tabără susţine că exploatarea gazelor de şist ar oferi indepenţă energetică României, care acum este se bazează în proporţie mare pe importurile de gaze din Rusia. Dezbaterea va culmina în acest weekend, la Săcălaz, unde se va organiza un referendum pe această temă în urma căruia comunitatea locală ar putea interzice fracturarea hidraulică. Despre acest referendum, dar şi despre alte întrebări pe care timişenii le au am vorbit cu prof. univ. dr. Constantin Crânganu, profesor de geofizică şi geologia petrolului la Graduate Center şi Brooklyn College, The City University of New York.
Ministrul Economiei, Constantin Niță, a declarat că în Europa se va relua producția de energie pe bază de cărbune, iar exploatarea gazelor de șist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor. Ministrul a participat, joi, la Bucharest Forum 2014, unde a mai spus că România poate fi un jucător important în domeniul energetic.
Deputatul Uniunii Bulgare din Banat România, Niculae Mircovici, spune un “nu” hotărât exploatării gazelor de şist în cel mai vestic judeţ al ţării.
Una dintre companiile care a primit o concesiune pentru găsirea şi exploatarea gazelor naturale şi petrolului în Timiş susţine că în zona Banat nu există gaze de şist. Reprezentanţii acesteia prezintă în acest sens un document realizat de Administraţia americană din domeniul energiei.
Marţi, toate agenţiile de presă anunţau că în două localităţi din Timiş au fost aprobate mai multe acorduri pentru explorarea şi eventual exploatarea de zăcăminte de petrol şi gaze. Este vorba de Periam şi Biled, iar toată lumea vorbea de gaze de şist. Cei de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale susţin că nu se pune problema de gaze de şist, ci doar de gaze naturale.
Eveniment
Polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș, pun în executare, luni dimineață, zece mandate de percheziție domiciliară.
Cariere de Poveste
Bianca Belu are studii juridice și a lucrat 12 ani la Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Când a simțit că nu mai are parte de provocări, s-a transferat la Consiliul Județean Timiș.
Utile
Luni, 18 noiembrie, au loc mai multe lucrări realizate de SDM Timișoara care vizează reparaţii şi lucrări de întreţinere.
Azi în Timișoara
Luni vă puteți bucura de trei spectacole de teatru.
Ştiri din Timiș
Copiii din oraș sunt invitați să participe la un atelier de lectură. Ei vor învăța despre importanța librăriilor și vor realiza împreună o poveste.
Ştiri din Timiș
Arta și muzica în luptă împotriva cancerului. Eveniment caritabil la Liceul „Ion Vidu” din Timișoara
Asociația OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp, împreună cu Asociația Împotriva Cancerului și cu Liceul de Artă „Ion Vidu” Timișoara pregătesc un eveniment caritabil de strângere de fonduri pentru pacienții diagnosticați cu cancer.