În ultimii doi ani, în judeţul Timiş, dar şi în România s-au format două tabere după apariţia posibilităţii extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Una dintre tabere se împotriveşte cu desăvârşire exploatării acestor resurse neconvenţionale, argumentând că fracturarea hidraulică reprezintă un risc prea mare pentru mediu, în timp ce a doua tabără susţine că exploatarea gazelor de şist ar oferi indepenţă energetică României, care acum este se bazează în proporţie mare pe importurile de gaze din Rusia. Dezbaterea va culmina în acest weekend, la Săcălaz, unde se va organiza un referendum pe această temă în urma căruia comunitatea locală ar putea interzice fracturarea hidraulică. Despre acest referendum, dar şi despre alte întrebări pe care timişenii le au am vorbit cu prof. univ. dr. Constantin Crânganu, profesor de geofizică şi geologia petrolului la Graduate Center şi Brooklyn College, The City University of New York.
Ministrul Economiei, Constantin Niță, a declarat că în Europa se va relua producția de energie pe bază de cărbune, iar exploatarea gazelor de șist va trebui să fie acceptată de majoritatea statelor. Ministrul a participat, joi, la Bucharest Forum 2014, unde a mai spus că România poate fi un jucător important în domeniul energetic.
Deputatul Uniunii Bulgare din Banat România, Niculae Mircovici, spune un “nu” hotărât exploatării gazelor de şist în cel mai vestic judeţ al ţării.
Una dintre companiile care a primit o concesiune pentru găsirea şi exploatarea gazelor naturale şi petrolului în Timiş susţine că în zona Banat nu există gaze de şist. Reprezentanţii acesteia prezintă în acest sens un document realizat de Administraţia americană din domeniul energiei.
Marţi, toate agenţiile de presă anunţau că în două localităţi din Timiş au fost aprobate mai multe acorduri pentru explorarea şi eventual exploatarea de zăcăminte de petrol şi gaze. Este vorba de Periam şi Biled, iar toată lumea vorbea de gaze de şist. Cei de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale susţin că nu se pune problema de gaze de şist, ci doar de gaze naturale.
Azi în Timișoara
Vineri puteți merge la mai multe spectacole, concerte și proiecții.
Ştiri din Timiș
O oră și jumătate au dezbătut, joi, aleșii locali din Timișoara propunerea administrației Fritz ce privește impozitele și taxele locale. Însă proiectul nu a întrunit suficiente voturi ca să fie aprobat de Consiliul Local.
Eveniment
Zece locatari din Timișoara s-au speriat foarte tare joi seara și au ieșit în mare grabă din locuințe după ce un incendiu a izbucnit într-un apartament din blocul lor.
Cinema
Înainte ca seria de proiecții din acest an să se încheie, Cinema Victoria din Timișoara pregătește un program de patru filme, sub numele „Recomandările echipei”.
Ştiri din Timiș
The Secret Garden Books vă invită la târgul „The Secret Garden Pop-up”, unde veți putea găsi lucrări unice și creative, realizate de artiști locali.
Ştiri din Timiș
Municipalitatea continuă seria de evenimente care amintesc de semnificațiile Revoluției din ‘89. Astfel, pe lângă Portalul Libertății, au fost montate instalații luminoase care reprezintă semnul victoriei, deja consacrat ca identitate vizuală pentru Revoluție, pe clădirile a 19 unități de învățământ din oraș.
Ştiri din Timiș
În România, peste 500.000 de copii au avut în 2023 cel puțin un părinte plecat în străinătate. Situația din zona de Vest a țării este la fel de îngrijorătoare, aproape 50.000 de copii fiind în această postură.
1
Capitală Culturală
Obiceiuri de odinioară au fost prezentate, joi, la Timișoara de Alaiul colindătorilor.