Zeci de persoane din localităţi de lângă Timişoara au fost date în judecată, anul trecut, de compania petrolieră ADX Energy, după ce au refuzat accesul firmei de prospecţiuni pe terenurile lor.
În ultimii doi ani, în judeţul Timiş, dar şi în România s-au format două tabere după apariţia posibilităţii extragerii gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice. Una dintre tabere se împotriveşte cu desăvârşire exploatării acestor resurse neconvenţionale, argumentând că fracturarea hidraulică reprezintă un risc prea mare pentru mediu, în timp ce a doua tabără susţine că exploatarea gazelor de şist ar oferi indepenţă energetică României, care acum este se bazează în proporţie mare pe importurile de gaze din Rusia. Dezbaterea va culmina în acest weekend, la Săcălaz, unde se va organiza un referendum pe această temă în urma căruia comunitatea locală ar putea interzice fracturarea hidraulică. Despre acest referendum, dar şi despre alte întrebări pe care timişenii le au am vorbit cu prof. univ. dr. Constantin Crânganu, profesor de geofizică şi geologia petrolului la Graduate Center şi Brooklyn College, The City University of New York.
Locuitorii din comuna Săcălaz s-au întâlnit, sâmbătă după-amiază, cu specialiști în chimie și geologie, pentru a afla mai multe despre procesul de fracturare hidraulică. Duminica viitoare în localitatea din apropierea Timişoarei va avea loc un referendum pe tema gazelor de şist. În urma discuțiilor de sâmbătă, concluzia localnicilor este că vor accepta ca acest procedeu să fie implementat în comuna lor doar dacă... va fi folosit mai întâi în jurul Parlamentului.
Săcălaz este prima comună care va organiza referendum pe tema gazelor de șist din această zonă a ţării. Cu o săptămână înainte de acest referendum, oamenii care nu doresc ca localitatea lor să se transforme într-una petrolieră vor ieşi din nou în stradă. De data aceasta ei nu vor picheta primăria din localitate, ci se vor întâlni cu experţi din domeniul juridic şi cu geologi, care le vor explica ce pot face pentru a opri prospecţiunile petroliere pe terenurile lor.
Săcălaz, comună aflată la doar câţiva kilometri de Timişoara, se află de câteva luni în centrul unui scandal legat de prospecţiunile petroliere care se desfăşoară în zonă. Localnicii, speriaţi că aceste prospecţiuni vor transforma comuna lor dintr-o zonă agrară într-una petrolieră, au ieşit în stradă, recent, iar acum vor să organizeze un referendum pentru interzicerea atât a exploatărilor, cât şi a prospecţiunilor petroliere. Voi cum aţi răspunde la întrebare?
Eveniment
Polițiștii din Săcălaz au fost alertați vineri, după ce un cadavru a fost descoperit pe un teren arabil, la 500 de metri de strada a VIII-a din Carpiniș. Trupul aparține unui bărbat de 48 de ani, dat dispărut pe 22 decembrie 2024.
Capitală Culturală
Filarmonica Banatul Timișoara a anunțat duminică, 2 februarie, trecerea în neființă a maestrului Diodor Nicoară, fost dirijor al Corului și director al instituției. Un nume emblematic pentru scena muzicală timișoreană, Diodor Nicoară a fost o personalitate marcantă, care a contribuit semnificativ la dezvoltarea ansamblului coral al Filarmonicii.
Sănătate
Într-o nouă „lecție de la Babeș”, medicii Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara ne informează ce alimente și lichidele pot afecta eficiența unui tratament medicamentos.
Capitală Culturală
Una dintre cele mai așteptate expoziții de artă contemporană din acest an, „NEW HOPE" a pictorului Roman Tolici, ajunge și la Timișoara.
Ştiri din Timiș
Aronia Charlottenburg, liderul european în produse din fructe de aronia, și WDP, unul dintre cei mai mari dezvoltatori de spatii logistice din Europa, au încheiat un parteneriat strategic care îmbină inovația cu impactul pozitiv asupra comunității și mediului.
1
Mapamond
În România și în alte state europene, în 2 februarie este sărbătorită Ziua Ursului, și în aceeași zi, în mai multe zone din Statele Unite ale Americii și Canada, este sărbătorită Ziua Marmotei. Ambele evenimente au în comun elementul de predicție a vremii pentru următoarea perioadă, scrie Agerpres.
România
Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, 2 februarie, o informare de ninsoare, intensificări de vânt și răcire semnificativă pentru toată țara, valabilă până luni seara.
1
Turism
Anual, Festivalul de Gheață și Zăpadă de la Harbin (China) atrage milioane de vizitatori datorită celor câteva mii de sculpturi din gheață expuse. Este cel mai mare festival de acest gen și unul dintre cele mai spectaculoase evenimente în general, din lume. Deși poate părea o atracție iernatică recentă, acest festival are o istorie fascinantă și a evoluat într-o tradiție globală.