Cea mai excentrică sărbătoare creştină, naşterea Sfântului Ioan Botezătorul marchează solstiţiul de vară, prin practici păgâne şi datini bisericeşti . Tradiţia spune că la noapte fetele nemăritate care îşi aşează sub pernă, flori de Sânziene îşi vor visa ursitul. Creştinii de pretutindeni prăznuiesc pe 24 iunie Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul. Această sărbătoare este cunoscută în popor şi sub denumirea de Sânziene sau Drăgaică.
Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cel care l-a botezat pe Iisus Hristos în apa Iordanului, este sărbătorită anual, de toți creștinii, în 24 iunie. În calendarul popular, ziua poartă denumirea de Sânziene, nume specific zonelor din Ardeal. În Muntenia și Oltenia este întâlnită sub numele de Drăgaică.
Preşedintele Traian Băsescu a transmis un mesaj tuturor românilor care poartă numele de Ion, Ioan, Ionut, Ioana sau Ionela. Şeful statului le urează „spor în ceea ce îşi propun” şi „sănătate”.
Sărbătoarea Botezului Domnului nu înseamnă doar sfințirea apei. În toate zonele din țară oamenii urmează o serie de tradiții, precum întrecerea înot a bărbaților pentru a scoate din apă o cruce aruncată de preot sau obiceiul practicat de fete, care își pun busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul.
Rotaract Club Timișoara organizează a 8-a ediție a evenimentului caritabil „Jazz & Theatre Cafe”. Participanții vor avea parte de un spectacol de teatru și de muzică jazz, fondurile adunate urmând să fie donate pentru nevoiașii din zona Lipovei și pentru centre de seniori.
Inițiativa primăriei, anunțată de acum o săptămână, de a cumpăra un imobil evaluat la 1,9 milioane de euro din cartierul Iosefin a trecut și de votul consilierilor locali. Achiziția se va face prin exercitarea dreptului de preempțiune pe care municipalitatea îl are în astfel de situații. Responsabilă va fi o comisie alcătuită în cadrul aceleași ședințe de consiliu local.
Marți, în Piața Victoriei din Timișoara sute de tineri s-au strâns pentru o manifestație pașnică anti-legionari și pro-Europa.
11
Cinema Victoria vă invită să explorați fiordurile Norvegiei prin documentarul „Cântecele pământului”.
Luni, 25 noiembrie, a fost remontată statuia alegorică a Toamnei pe fațada Palatului Karl Kunz din Timișoara.
Elevii din județul Timiș au început să primească, încă de săptămâna trecută, bursele pentru lunile septembrie și octombrie. Peste 35.000 de elevi din Timiș beneficiază de bursă, dintre care peste 19.000 primesc bursă socială.
Conform vicepreședintelui Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), Valentin Jucan, sesizarea a fost depusă în urma unui raport realizat de Expert Forum.
6
Administrația Bazinală de Apă (ABA) Banat informează că lucrările de refacere a digului de apărare pe râul Bega, pe sectorul Leucușești – Răchita, sunt finalizate în proporție de 75%. În urma acestora, liniile de apărare afectate de inundațiile de anul trecut vor fi aduse la starea inițială.