Noul director al Muzeului Satului Bănățean vrea să resusciteze un proiect mai vechi al instituției. Astfel, conf. dr. Dorel Micle caută voluntari pentru Muzeul Viu. Dacă se vor găsi doritori, aceștia vor putea locui în patru gospodării: bănăţeană, maghiară, şvăbească şi sârbească și se vor ocupa de olărit și grădinărit.
Se fac angajări la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara, în cadul unui proiect inedit – Muzeul Viu. Acum s-a stabilit şi data concursului. În 16 decembrie se va organiza concursul pentru patru persoane care vor locui (pe timpul programului de vizitare) în patru case (cu specific românesc, maghiar, german şi sârb), câte unul în fiecare locuinţă. Numărul acestor persoane va ajunge la opt – câte două în fiecare casă. În decursul celor cinci ani – timpul în care se derulează proiectul – vor mai fi angajate alte patru persoane.
Proiectul Muzeul Viu al Satului Bănățean, Csongrad – Timiș, Tradiție și Multiculturalitate, a ajuns în faza angajării personalului. La începutul săptămânii viitoare va fi anunţată data la care vor începe înscrierile pentru concurs. Deocamdată au fost anunţate condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească cei care vor să se angajeze ca locuitori ai caselor celor patru etnii.
După ce a fost adusă o gospodărie din Chizătău, în primăvară vizitatorii vor putea vedea „Muzeul viu”. Mai precis, patru familii vor trăi în patru case ale Muzeului Satului Bănățean din Timișoara, iar vizitatorii vor putea interacţiona cu oamenii din gospodărie.
Muzeul Satului Bănățean Timișoara și Consiliul Județean Timiș demarează cea de-a II-a ediție a Ședinței Asociației Muzeelor în Aer Liber din România, unde se derulează şi sesiunea științifică “Perspective ale activității interactive de păstrare a modului de viață tradițional”.
Azi în Timișoara
Duminică, 24 noiembrie, puteți ieși să votați pentru alegerile prezidențiale. Mai puteți merge la un atelier de pictură cu sfeclă roșie și ceai, la piese de teatru, proiecții de film, concerte sau la expoziții.
Ştiri din Timiș
Vineri seară și noapte, din cauza condițiilor meteo extreme, mai multe localități din vestul țării au rămas fără energie electrică. Echipele Rețele Electrice Banat au intervenit și după căderea întunericului, dar până sâmbătă, la prânz, nu au rezolvat problemele peste tot. Astfel, ar mai fi 10 localități din Timiș și altele din județele vecine rămase nealimentate.
Capitală Culturală
Un adevărat regal de teatru va avea loc luna viitoare la Timișoara.
Eveniment
Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Ar fi suferit un infarct.
România
Celebrul artist Gabriel Cotabiță a murit după ce a suferit un puternic accident vascular. Avea 69 de ani.
7
Ştiri din Timiș
Centura Timișoara Nord s-a deschis în 2010, dar proiectul care a stat la baza ei era mult mai vechi, motiv pentru care includea doar o bandă pe sens. Acum urmează lărgirea acesteia la două benzi pe sens. În primă fază, se caută o firmă care să realizeze studiul de fezabilitate.
3
Capitală Culturală
Muzeul Național de Artă Timișoara invită publicul la spectacolul intitulat „Caravaggio - pictorul luminii”, care va fi organizat în Sala Baroc, în contextul expoziției „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană în colecția lui Roberto Longhi”.
1
România
Duminică, 24 noiembrie 2024, are loc primul tur al alegerilor prezidențiale în România. În cursa pentru Palatul Cotroceni au rămas 13 candidați, după ce Ludovic Orban a renunțat la cursă în favoarea Elenei Lasconi. Până în prezent, la urnele din diasporă s-au prezentat peste 43.000 de alegători.