Portul şi obiceiurile, cântecul şi dansul popular îşi au rădăcini străvechi pe meleagurile Girocului. Alături de izvoarele nescrise şi scrise ale istoriei, cântul şi dansul popular au perpetuat în timp caracteristici definitorii, atât ale vetrei strămoşeşti, cât şi a acelor care au vieţuit pe aceste locuri. Putem spune că folclorul reprezintă totalitatea creaţiilor artistice, literare, muzicale şi plastice, a obiceiurilor şi tradiţiilor populare dintr-o anumită zonă, regiune ori ţară. În acelaşi timp, folclorul exprimă gândirea şi sentimentele unui popor, trăirea lui, este, am putea spune, viaţa şi sufletul acelor locuri, a acelui popor.
La Șandra, vineri, s-a pornit Kirwei-ul, a avut loc parada portului și Balul șvabilor în localitatea aflată nu departe de Timișoara. Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului (APDT) în județul Timiș împreună cu primăria din localitate vor să pună pe hartă și la dispoziția turiștilor „Drumul șvabilor în Banat”.
Timișorenii sunt invitați la sfârșitul acestei săptămâni la Zilele cartierelor Steaua-Fratelia. Sărbătoarea va cuprinde o paradă a porturilor populare, un concert de fanfară, dans în aer liber, un târg al meșteșugarilor și alte surprize. Manifestările vor avea loc pe strada Herculane din cartierul Fratelia.
La mulți ani, 2025! Mii de oameni au ales să întâmpine noul an în stradă, chiar în centrul orașului, unde s-au bucurat de concerte și un foc de artificii, care nu a fost atât de vizibil.
2
La mulți ani! În prima zi din noul an puteți face o plimbare prin centrul Timișoarei sau să mergeți la mai multe petreceri.
În baza unui parteneriat între Primăria Timișoara, Inspectoratul Școlar Județean Timiș și Inspectoratul pentru Situații de Urgență Timiș, 8.000 de elevi din Timișoara învață în acest an școlar cum să acorde primul ajutor.
Noaptea de Anul Nou este una cu adevărat specială, plină de speranțe și dorințe pentru un viitor mai bun. Numeroase tradiții și obiceiuri, transmise din generație în generație, au menirea de a atrage prosperitatea, norocul și fericirea în anul ce urmează.
La Timișoara, brazii de Crăciun folosiți în acest an vor fi colectați între 13 și 24 ianuarie. Trebuie doar să îi lăsați lângă pubela neagră și vor fi colectați de Retim.
Pe malul Begăi, în locul fostei Terase Boss, Primăria Timișoara a amenajat prima etapă a „Coridorului de Agrement Urban”. La peste un an de la demolări și jumătate de an de la finalizarea lucrărilor în zonă, a venit și o sentință definitivă în procesul deschis de proprietarii terasei. Curtea de Apel Timișoara a anulat dispoziția de demolare.
17
Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Europa, Mont Saint-Michel, este o destinaţie pe cât de misterioasă, pe atât de faimoasă.