Luni, 22 mai, a început greva generală a profesorilor. Prim-ministrul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, s-au întâlnit duminică cu liderii federațiilor sindicale. A fost făcută o ofertă de creștere salarială pentru personalul nedidactic, alături de alte beneficii pentru profesori, însă aceasta a fost respinsă.
Federaţia Sinidicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) avertizează că salariile profesorilor vor întârzia o săptămână, luna aceasta. Sindicaliştii spun că Ministerul Finanţelor a emis un ordin cu noi măsuri bugetar-fiscale, care nu vor putea fi puse în aplicare încă, ceea ce va bloca virarea lefurilor dascălilor.
Softul Ministerului Educatiei pentru inscrierea copiilor in clasele pregatitoare s-a blocat luni dimineata: conducerea institutiei sustine ca problema ar fi fost cauzata de numarul mare de accesari. Cu doar cateva zile inainte, seful de la Educatie, Catalin Baba, tinea sa asigure parintii si cadrele didactice ca ministerul pe care-l conduce e pregatit pentru "un start bun al clasei pregatitoare", insa reprezentantii celor trei federatii sindicale din invatamantul preuniversitar nu s-au aratat convinsi: sistemul nu e pregatit!
Marti a fost convocat Consiliul National Tripartit pentru Dialog Social, in contextul in care in ultimele zile au avut loc manifestatii in numeroase alte orase din tara - oamenii reclamand existenta a numeroase probleme sociale. Confederatiile sindicale au anuntat insa ca nu dau curs invitatiei premierului Emil Boc, la sedinta care reuneste reprezentanti ai Guvernului si asociatiilor patronale, din doua motive: nu exista o ordine de zi, iar anterior, Executivul, nu a rezolvat o gramada de solicitari - inclusiv cele ce tin de Codul Muncii si salariul minim!
Ceea ce se vehicula de cateva zile incoace a devenit realitate: Guvernul a decis, miercuri, majorarea salariului minim brut pe tara cu doar 30 lei, de la 670 lei la 700 lei - informatia a confirmat-o ministrul muncii, Sulfina Barbu. Sindicatele cerusera insa cresterea salariului minim de la 670 lei la 1.030 lei.
Azi în Timișoara
Luni, 23 decembrie, puteți merge la un concert de colinde, să patinați sau să vizitați Târgul de Crăciun din centru.
Eveniment
Accident cu o victimă, duminică seara, la Timișoara. Un bărbat, care se afla la volanul unui autoturism, a fost rănit după ce a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un alt bărbat. Polițiștii au deschis un dosar penal.
România
Partidele pro-europene au ajuns la un acord privind desemnarea unui candidat comun pentru alegerile prezidențiale. Crin Antonescu ar putea fi numele anunțat de aceste partide în perioada următoare. Acesta ar fi dispus să accepte propunerea, cu condiția ca sondajele să arate că are cele mai mari șanse de a câștiga alegerile, conform Digi24. Astfel că alegerile prezidențiale ar urma să se desfășoare înainte de Paște, mai exact în ultima săptămână din martie și la mijlocul lunii aprilie.
3
Eveniment
Polițiștii Secției 1 Poliție Rurală Timișoara au fost sesizați că, în noaptea de 20 spre 21 decembrie, au fost furate diverse unelte electrice și unelte utilizate în domeniul construcțiilor.
Eveniment
Un incendiu a izbucnit, duminică, la prânz, la o locuință în comuna Lovrin. Intervenția rapidă a pompierilor a limitat pagubele.
Ştiri din Timiș
Consiliul Județean Timiș are nevoie de o firmă care să execute obiective turistice reprezentative din județ în miniatură și pune la bătaie aproape 2,1 milioane de lei. Până la data limită, două firme s-au arătat interesate să execute lucrarea în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).
1
Ştiri din Timiș
Primăria Timișoara a lansat o licitație pentru furnizarea unui „Sistem integrat de securitate informatică”, pentru îmbunătățirea celui existent, care și așa a fost ținta unui atac acum câteva luni. Altfel, municipalitatea a mai lansat în această săptămână și alte licitații pentru servicii de digitalizare.
1