Istoria nu se face din birou, se face pe teren, spune Dorel Micle, lector universitar, despre munca depusă de studenţii de la Facultatea de Istorie în cadrul orelor de practică pe care aceştia trebuie să le susţină în mod obligatoriu. La mai puţin de 30 de kilometri de Timişoara, la Dealul Cetăţuica, în localitatea Unip, tinerii de la Universitatea de Vest Timişoara caută urme ale prezenţei dacice în această parte a Banatului, în cadrul sitului arheologic descoperit aici. Eforturile lor au fost răsplătite.
Șase orașe sub urbea de astăzi au descoperit arheologii în Piața Sf. Gheorghe din Timișoara, în cadrul cercetării care se va finaliza săptămâna viitoare. Probe din primul nivel medieval creștin vor fi trimise pentru analiză de radiocarbon la un laborator din Poznan.
Construirea tronsonului de autostradă Lugoj-Deva, lot 2, poate începe imediat. Cel puțin din punctul de vedere al arheologilor care au sondat zona dintre localitățile Traian Vuia și Făget și au propus deja, în raportul parțial de diagnostic pentru sectoarele investigate, acordarea avizului favorabil de construire. În perimetrul cercetat s-au descoperit trei situri, dintre care cel mai timpuriu aparține epocii bronzului, descoperiri care însă nu împiedică în vreun fel lucrul la autostradă.
Vestigii din secolele XV-XVI, descoperite chiar în prima zi pe noul șantier arheologic dn Piața Sf. Gheorghe, pe latura de sud: o casă dinainte de cucerirea otomană din 1552 și o altă structură, tot de locuință, care taie planul celei preotomane.
Piața Sf. Gheorghe este primul șantier din centrul Timișoarei care a primit avizul de descărcare arheologică pentru continuarea lucrărilor în zona cercetată. Și totuși, Comisia Națională, care a votat descărcarea de sarcină arheologică în baza raportului realizat de prof.dr. Florin Drașovean, nu a fost de-acord cu soluția propusă de proiectantul lucrării, conform căreia zidurile moscheii și cele ale bisericii iezuite urmau să fie reconstruite, cărămidă cu cărămidă, pe o fundație nouă, ci a cerut conservarea vestigiilor în sit, în structura originală. În Piața Sf. Gheorghe se va deschide, însă, un nou șantier arheologic, pe latura de sud.
Eveniment
Doi bărbați au crezut că nu vor fi prinși de oamenii legii dacă poartă căști de motociclist, ochelari și au fețele acoperite în timp ce intră în casa unei tinere din Pădureni ca să-i fure telefonul. Însă acum își vor petrece timpul în spatele gratiilor.
Eveniment
Zilele de Paști aduc în Timișoara și Timiș o amplă mobilizare a forțelor de ordine. Peste 200 de polițiști, 150 de jandarmi, echipaje de pompieri și patrule de polițiști locali vor fi prezenți zilnic în teren pentru ca slujbele religioase, manifestările culturale și deplasările din aceste zile să se desfășoare în liniște și siguranță.
Ştiri din Timiș
Un cititor Tion ne semnalează că în urmă cu câteva zile a rămas fără bicicletă. Cine o vede, este rugat să îl contacteze.
1
Sănătate
La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara a fost efectuată, pentru prima dată în cadrul unității, o intervenție endovasculară minim invazivă pentru tratarea unei ocluzii complete a aortei abdominale.
Sănătate
Masa tradițională de Paști nu trebuie să fie un motiv de îngrijorare pentru sănătate, atâta timp cât este consumată cu măsură și responsabilitate. Medicii Spitalului Victor Babeș Timișoara subliniază că echilibrul este cheia, mai ales după perioada de post, când organismul s-a obișnuit cu un regim alimentar mai ușor.
Azi în Timișoara
Vineri puteți merge la mai multe petreceri sau să vizitați Târgul de Paște din centrul Timișoarei.