Chiar dacă este o operă de ficțiune istorică, echipa regizorului Ridley Scott s-a asigurat că cel puțin unele detalii sunt corecte din punct de vedere istoric. Printre acestea se numără ascensiunea generalului Napoleon în urma Revoluției franceze în poziția de împărat, dragostea lui pentru soția Josephine și victoriile lui Napoleon la Austerlitz şi Moscova, precum şi celebra sa înfrângere de la Waterloo.
Joaquin Phoenix joacă rolul lui Napoleon, o figură istorică venerată, dar şi criticată în Franţa, prezentat în film drept un tactician militar nemilos, cu o latură mai vulnerabilă, descoperită de soţia sa, împărăteasa Joséphine de Beauharnais, interpretată de Vanessa Kirby, scrie AGERPRES.
Potrivit lui Michael Broers – autorul mai multor cărți despre Napoleon și care a fost consultant istoric în momentul scrierii scenariului pentru lungmetrajul lui Scott – pelicula își propune să captiveze și să fascineze publicul, și nu neapărat să-l educe cu exactitate cu privire la faptele istorice.
Nasul împușcat al Marelui Sfinx
În plus, filmul include și una dintre cele mai mari conspirații din istoria artei: aceea care susține că Napoleon a pus trupele franceze să tragă cu tunurile asupra Marii Piramide din Giza în timpul campaniei sale din Egipt din 1798, împușcând în același timp nasul Marelui Sfinx. Conform lui Broers, Scott știe că secvența legată de Marele Sfinx nu s-a întâmplat așa cum o prezintă el în film, însă a ales totuși să o păstreze. Ridley Scott a descris scena ca fiind „o modalitate rapidă de a arăta ca Napoleon a cucerit Egiptul”.
Principalele teorii pentru a explică pierderea nasului Sfinxului sunt atacurile iconoclaste care au avut loc între secolele al X-lea și începutul secolului al XVIII-lea sau eroziunea naturală progresivă din cauza intemperiilor pe parcursul celor cinci milenii de viață a statuii de calcar. Se crede că teoria conspirației napoleoniene a apărut în jurul începutului secolului XX, când mitul conducătorului francez a fost reactivat de istoricii francofoni.
În realitate, nu armata lui Napoleon a deteriorat nasul Sfinxului. În desenele realizate de exploratorul danez Frederic Louis Norden în 1737 și expuse în 1744, sculptura colosală își pierduse deja nasul cu cel puțin 60 de ani înainte de invazia lui Napoleon. De asemenea, istoricul Bassam el-Shamaa a confirmat că povestea utilizată de Scott este de fapt un zvon pe care el l-a inclus în cartea „Conducătorii Egiptului Antic” din 2009. În plus, bătălia lui Napoleon a avut loc, de fapt, în cartierul Imbaba, la aproximativ patru ore de mers pe jos de complexul piramidal.
Tom Rothman, preşedintele şi directorul general al Sony Pictures Motion Picture Group, s-a declarat uşurat că lansarea filmului a avut loc după ce sindicatul actorilor SAG-AFTRA a ajuns la un acord pentru a pune capăt grevei care paraliza industria cinematografică de luni de zile.
„Mă simt foarte norocos că greva s-a încheiat la timp”, a declarat Rothman pentru Reuters.
Kirby, care a fost distribuită în rolul Josephinei după ce Jodie Comer a renunţat din cauza unor probleme de program, a mărturisit că interpretarea ei s-a inspirat din diverse descrieri ale aristocratei, de care Napoleon a divorţat în cele din urmă pentru că nu a reuşit să producă un moştenitor pentru imperiu. Actriţa a mai povestit că a învăţat despre provocarea de a fi „femininul în acea lume extrem de masculină” şi că a apreciat-o pe Beauharnais pentru că „a rămas demnă”, chiar şi în timpul divorţului ei public.
Poate că Napoleon a fost un tiran, dar era „totuşi un bărbat, îndrăgostit nebuneşte de o femeie”, a declarat actorul francez Tahar Rahim, care interpretează rolul politicianului Paul Barras din perioada Revoluţiei Franceze.
Citiți principiile noastre de moderare aici!