„Nosferatu” spune o poveste gotică despre obsesia dintre o tânără femeie bântuită și un vampir terifiant îndrăgostit de ea, care lasă în urma sa orori de nedescris.
Filmul este un remake al peliculei mute expresioniste germane despre vampiri, regizată de F. W. Murnau. Aceasta a fost o adaptare neautorizată și neoficială a romanului „Dracula” al lui Bram Stoker. Diverse nume și alte detalii au fost schimbate față de roman, inclusiv numele Contelui Dracula, care a devenit Contele Orlok, iar într-un final Nosferatu, un cuvânt arhaic românesc cu o etimologie sugerată ca fiind „Nesuferitu`”.
Chiar și cu aceste modificări, moștenitorii lui Stoker au dat în judecată regizorul pentru adaptare, iar o hotărâre judecătorească a ordonat distrugerea tuturor copiilor filmului. Totuși, mai multe copii ale filmului „Nosferatu” au supraviețuit, iar acesta a ajuns să fie considerat o capodoperă a cinematografiei și a genului horror.
Filmul, regizat de Robert Eggers, are o distribuție impresionantă, incluzând actori precum Bill Skarsgård, Nicholas Hoult, Lily-Rose Depp, Aaron Taylor-Johnson, Emma Corrin, Ralph Ineson, Simon McBurney și Willem Dafoe.
Mare parte din film a fost realizat în mai multe locații din Cehia. Exteriorul Castelului Corvinilor, aflat în Hunedoara, este folosit ca reședința Contelui Orlok. De asemenea, decorurile construite pentru secvențele din interiorul castelului lui Orlok au fost inspirate tot de Castelul Corvinilor.
Florin Lăzărescu, scriitor și co-scenarist al filmului „Aferim!”, regizat de Radu Jude, a fost expertul român care l-a ajutat pe regizorul Robert Eggers să integreze mitologia și detaliile folclorice locale în producția „Nosferatu”. Printre contribuțiile sale se numără detalii despre vampiri și mitologia transilvăneană, inclusiv faptul că, în folclor, vampirul avea fața roșie, un detaliu reflectat în aspectul lui Orlok din film. De asemenea, Eggers a pus accent pe acuratețea istorică, bazându-se pe numeroase fotografii și gravuri pentru secvențele din Transilvania.
David Rooney, de la The Hollywood Reporter, a lăudat regia, scenariul și interpretările actorilor, numind filmul „captivant, respingător și frumos”, spunând că: „Este palpitant să experimentezi un film atât de sigur pe modul în care construiește și menține frica, atât de hipnotic, de înfricoșător, încât te prinde de gât și nu te lasă să scapi.”
„Nosferatu” va putea fi vizionat în cinematografele din țară începând cu 3 ianuarie 2025. Filmul va fi proiectat și la Cinema Timiș pe 11 ianuarie, iar biletele pentru proiecție vor putea fi achiziționate începând cu data de 2 ianuarie de pe site-ul cinematografului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!