Marți începe cea de-a 77-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes. Afişul oficial al evenimentului înfăţişează un instantaneu din pelicula japoneză „Rhapsody in August” (1991), regizată de Akira Kurosawa.
În deschiderea evenimentului, este proiectat lungmetrajul „Le deuxieme acte”, o comedie a regizorului francez Quentin Dupieux, cu Lea Seydoux, Vincent Lindon, Louis Garrel şi Raphael Quenard în distribuţie. Lungmetrajul este programat în afara competiţiei oficiale şi va fi lansat în aceeași zi în cinematografele din Franţa.
De-a lungul festivalului, vor fi acordate trei Premii Palme d’Or onorifice.
Primul îi va reveni actriţei americane Meryl Strip, în timpul ceremoniei de deschidere. Studioul japonez de animaţie Studio Ghibli, creatorul personajului Totoro şi al unor titluri precum „Porco Rosso”, „Princess Mononoke”, „Spirited Away” sau „My Neighbor Totoro”, va primi, la rândul său, un Palme d’Or onorific. În cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, cineastul american George Lucas, creatorul francizei „Star Wars”, va deveni cel de-al treilea laureat al Premiului Palme d’Or onorific din 2024.
În competiţia principală se întrec 22 de pelicule, conform festival-cannes.com. România este reprezentată de filmul „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizată de Emanuel Pârvu, cel care a semnat şi scenariul, alături de Miruna Berescu.
Printre filmele selectate în competiţia principală se numără „The Apprentice”, peliculă regizată de cineastul iraniano-danez Ali Abbasi. Lungmetrajul prezintă cariera de magnat imobiliar din anii 1970 şi 1980 a afaceristului şi politicianului american Donald Trump. În rolul protagonistului joacă actorul româno-american Sebastian Stan, remarcat în seriale TV precum „Kings” şi „Once Upon a Time”, dar şi în filme Marvel din seria „Avengers”.
Documentarul „Nasty”, regizat de Tudor Giurgiu, Cristian Pascariu şi Tudor D. Popescu, ce abordează viaţa şi cariera marelui tenismen român Ilie Năstase, va fi prezentat în cadrul secţiunii Proiecţii Speciale.
Printre noutăţile aduse de ediţia de anul acesta a Festivalului de la Cannes se numără lansarea unei competiţii dedicată creaţiilor bazate pe realitatea virtuală (VR), în dorinţa de a pune „în valoare această nouă generaţie de artişti internaţionali care inventează şi dezvoltă noi experienţe narative, care se despart de cadrul bidimensional al ecranului cinematografic”, potrivit unui comunicat al organizatorilor.
În cadrul acestei noi competiţii va rula pelicula „Human Violins: Prelude (multi-user version)”, regizată de Ioana Mischie, o coproducţie Franţa-România. Potrivit site-ului festivalului, filmul este o experienţă VR extinsă, inspirată de o poveste adevărată, care ne invită să reflectăm asupra modului în care putem păstra cea mai creativă dintre moştenirile umane de-a lungul generaţiilor.
Istoria Festivalului de Film de la Cannes începe în anul 1939, atunci când cineaştii francezi au dorit să pună bazele unui festival capabil să rivalizeze cu cel de la Veneţia. La 9 mai 1939, oraşul-gazdă a evenimentului a fost desemnat Biarritz, dar la insistenţele lui Georges Prade, consilier municipal la Paris, s-a decis, la 31 mai 1939, în favoarea oraşului Cannes.
Premiul Palme d’Or este distincţia supremă oferită în cadrul Festivalului de Film de la Cannes, Franţa. Răsplăteşte, anual, cel mai bun film aflat în competiţia oficială, fiind oferit regizorului acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!