Proiecția filmului „Anul Nou care n-a fost” a avut loc sâmbătă, 7 septembrie, la Cinema Timiș în cadrul TIFF Timișoara.
„Anul Nou care n-a fost” este o tragicomedie a cărei acțiune se desfășoară într-o singură zi, începând din 20 decembrie 1989, în care personajele caută normalitate, siguranță, iubire, libertate și sens, într-o lume absurdă, alimentată de frică. Filmul urmărește povestea a șase personaje care încearcă să își gestioneze viețile în tot haosul care îi înconjoară și care sunt, fără ca ei să știe, tot mai aproape de Revoluție.
Adrian Văncică a spus despre personajul său, Gelu, că „nu este un erou”. Filmul nu se focusează pe revoluționari sau pe cei de la conducere, ci pe oamenii de rând care încercau să găsească un echilibru după vestea începerii protestelor de la Timișoara.
Protagoniștii filmului regizat, scris și produs de Bogdan Mureșanu, sunt Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Emilia Dobrin, Mihai Călin, Nicoleta Hâncu, Andrei Miercure, Manuela Hărăbor, Ioana Flora și Ada Galeș.
La proiecția filmului au fost prezenți actorii Adrian Văncică, Iulian Postelnicu, Andrei Miercure, care la final au participat la o discuție alături de public. Înainte de a veni la Timișoara, o parte din echipa filmului a fost prezentă la premiera mondială a lungmetrajului la Festivalul Internațional de Film de la Veneția.
Chiar în timpul proiecției filmului în Timișoara, regizorul Bogdan Mureșanu a acceptat premiul Orizzonti la Veneția. „Anul Nou care n-a fost” a mai fost premiat în cadrul Festivalului de la Veneția cu premiul FIPRESCI, oferit de juriul Federației Internaționale a Criticilor de Film și premiul Bisato d’Oro al criticilor independenți pentru cel mai bun scenariu.
Actorii au fost întrebați de către public despre impactul acestui film, având în vedere numeroasele filme românești care abordează tema Revoluției din 1989.
„Noi ne dorim ca să aibă un impact atât de mare încât să fie un semnal de alarmă. E foarte ușor să se ajungă din nou acolo dacă nu avem grijă. Copiii ăștia s-au născut cu libertatea lângă ei și cred că e normal. Copiii mei cred că e normal să aibă internet. Nu e”, spune Adrian Văncică.
„Impactul pe care mi-l doresc eu este emoțional. Să-i facă pe oameni să plângă, să-i facă pe oameni să râdă. Dacă cuiva i se pune un nod în gât, bravo, dacă râde, bravo”, a mărturisit Iulian Postelnicu.
Andrei Miercure, care este printre cei mai tineri actori din film și nu a trăit momentele Revoluției, a menționat traumele generaționale și cum tinerii pot resimți acea perioadă prin comportamentul părinților sau bunicilor.
Actorii invită cât mai mulți oameni să vizioneze acest film deoarece este un subiect care merită cunoscut de tineri, dar și pentru persoanele care au trăit în acea perioadă și se pot regăsi în acțiunile personajelor.
Filmul „Anul Nou care n-a fost” va putea fi vizionat în cinematografele din România din 24 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!