Caravana va ajunge în 12 orașe din România, culminând cu lansarea oficială pe 15 noiembrie în cinematografele din țară. Vineri, 8 noiembrie, câțiva membri din echipa filmului au fost prezenți la proiecția specială de la Cinema Timiș.
Distribuția filmului este alcătuită din mai mulți tineri actori, precum Ștefan Radu, Teodora Colț, Irina Artenii, Sergiu Smerea, Mara Vicol, Robert Bogdanov-Schein, Laura Gîrbovan. În film apar Adrian Titieni, un actor consacrat al cinematografiei românești, și Ion Rizea, directorul general adjunct al Teatrului Național din Timișoara. Filmul este scris și regizat de timișoreanul Lucas Neagu, în vârstă de 24 de ani.
Metacinematism
Filmul îl prezintă pe Tomas, un tânăr actor care se reîntâlnește întâmplător la o petrecere cu Emma, prima lui iubire. Vechi sentimente și regrete sunt readuse la suprafață. Timingul acestei întâlniri îl destabilizează pe Tomas, care încă încearcă să se adapteze la tot ce înseamnă viața unui tânăr în ziua de azi: relații, petreceri și carieră. O poveste a primei maturități, unde cu toții ne-am oprit să ne întrebăm ce înseamnă să creștem și cum ne pot afecta deciziile noastre.
Este un film concentrat pe un tânăr actor în mijlocul acestei experiențe, fapt care adaugă un strat interesant de metacinematism, personajul fiind o reflecție a regizorului.
„Ideea acestui film a venit acum trei ani și ceva. E un film foarte personal pentru mine, vine din experiențe personale, trăite de mine; în mod evident niște experiențe destul de imature.
Am simțit că e o poveste pe care trebuie să o spun acum, cât mai repede posibil, pentru că lucrurile se schimbă pentru mine și nu vor mai fi relevante mai târziu. Am simțit că nu o să pot să spun povestea asta peste 5 ani. Trebuia spusă acum. Era ca un microb în mine care trebuia să iasă”, a declarat regizorul Lucas Neagu, după proiecție.
Deși filmul pare să fie real succes, Lucas a avut multe momente în care a vrut să renunțe la proiect.
„M-am simțit destul de impostor, pentru că nu am studii de film. Este pură pasiune ce am făcut acum. Probabil așa va fi și în continuare, la viitoarele mele proiecte. Dar am continuat. Pur și simplu am simțit nevoia să duc chestia asta la capăt, chiar dacă m-am îndoit de mine de foarte multe ori pe parcursul proiectului”, a mai spus el.
Temele abordate în film
Sănătatea mintală, anxietatea, depresia și abuzurile sexuale se numără printre temele abordate în film, fiind importante mai ales pentru generația Z. Pe lângă acestea apare și tema întâlnirii cu prima iubire, care este mereu încărcată de emoție. În contextul unui tânăr care încearcă să înțeleagă și să se adapteze la realitățile moderne ale carierei și relațiilor, filmul anticipează a fi o reflecție asupra procesului de maturizare și a alegerilor definitorii.
„Cred că a fost foarte important contrapunctul dintre Ema și Carina.
(…) Apropo de construcția personajului, am lucrat foarte mult. L-am înnebunit pe Lucas cu întrebări pentru că mi-am dorit să înțeleg pe bune și organic comportamentul acestei fete. Să înțeleg de ce reacționează așa cum reacționează. Lucrurile sunt doar la nivel superficial. Ea nu este doar o fată rea și atât. Este o fată rănită, și cred că înăuntru este vorba de foarte multă durere.
Legat de toate aceste abuzuri prin care a trecut, este un red flag asupra fetelor care trec prin povestea aceasta. Acolo am încercat să mă duc, și să caut foarte adânc în copilăria ei, în relația cu părinții și așa mai departe; toate mecanismele pe care ea și le-a format în timp, ajungând să reacționeze astfel în prezent”, a adăugat Teodora Colț.
Este interesant și faptul că filmul explorează „timingul” acestei întâlniri și efectele pe care le are asupra personajului principal, Tomas. Întâlnirea cu Emma provoacă o disonanță între ceea ce era și ceea ce a devenit, iar întrebările despre alegerile din trecut, regrete și dorința de a înțelege ce înseamnă să „crești” sunt elemente universale care cu siguranță rezonează cu mulți spectatori. La premiera de la Cinema Timiș, publicul predominant a fost alcătuit din tineri.
Mai mult, provocările nu au lipsit pe parcursul filmărilor. Printre acestea se numără resursele limitate, oamenii „neexperimentați”, locațiile (s-a filmat în trei țări diferite), dar și nopțile de filmare care au fost „multe și lungi”.
Pentru a intra cât mai bine în pielea personajelor, Ștefan (Tomas) a învățat să cânte la pian, dar și să vorbească italiană. Teodora (Carina) a învățat să danseze.
Au fost 31 de zile de filmări, dar i-a încântat ideea să filmeze în Timișoara. Casa lui Lucas a devenit platou de filmare, pentru că multe dintre scene au fost filmate acolo.
Proiectul este finanțat independent.
„Părinții mei m-au ajutat destul de mult, am bătut la toate ușile din Timișoara. Avem foarte mulți sponsori care au contribuit puțin câte puțin. A fost o muncă care a durat undeva la aproape 2 ani, o muncă continuă și pe partea post-producție. Banii nu i-am avut din start. Au venit pe parcurs ce dezvoltam proiectul”, a mai spus Lucas.
Filmul pare să rezoneze nu doar cu publicul din România, ci și cu spectatorii din alte colțuri ale lumii. Acesta a fost selectat în competiție la Festivalul Internațional de Film de la Girona 2024. Festivalul este cunoscut pentru promovarea unor producții inovative și pentru concentrarea pe filme independente și de autor.
Lucas a mai spus că acest proiect i-a deschis ușile și că a fost remarcat. Astfel, i s-a oferit oportunitatea să aibă o coproducție pentru anul viitor și să-și filmeze următorul lungmetraj, vara viitoare.
Pe aceeași temă:
Citiți principiile noastre de moderare aici!