Astfel, “Mad Men”, având 17 nominalizări anul acesta şi bucurându-se de aprecierea criticilor şi a publicului, a câştigat, duminică seară, premiul pentru cel mai bun scenariu şi cel mai bun serial dramă. Acest strălucit portret cinic al unei agenţii de publicitate din anii 60 câştigă pentru a treia oară consecutiv premiul pentru cel mai bun serial dramă. “A fost total neaşteptat. Calitatea nominalizărilor, anul acesta, a fost fenomenală”, a spus Jon Hamm, starul acestui serial, recompensat în total cu patru premii Emmy.
Tot pentru a treia oară consecutiv a fost desemnat câştigător actorul Bryan Cranston, care joacă rolul unui traficant de droguri în serialul “Breaking Bad”. “Este mai mult decât pot suporta”, a spus Cranston în culise.
Şapte dintre cele opt cele mai importante premii Emmy pentru interpretare au fost decernate unor chipuri “noi”, fapt care a adus un suflu nou unei industrii ce se luptă cu reţelele sociale şi jocurile pe internet pentru a atrage audienţe. Astfel, Aaron Paul a câştigat premiul pentru rol secundar masculin într-un serial dramă (“Breaking Bad”), Archie Panjabi – premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin într-un serial dramă (“The Good Wife”), iar Kyra Sedgwick – premiul pentru cel mai bun rol principal într-un serial dramă (“The Closer”).
La categoria comediilor, Edie Falco a plecat acasă cu primul ei premiu Emmy pentru acest gen, pentru rolul din “Nurse Jackie”, în timp ce Jane Lynch a câştigat un Emmy pentru cel mai bun rol secundar feminin, pentru interpretarea din “Glee”. Totodată, Jim Parsons a câştigat premiul Emmy pentru cel mai bun rol principal într-un serial de comedie, pentru interpretarea din “The Big Bang Theory”, punând astfel capăt “domniei” de doi ani a lui Alec Baldwin, starul serialului “30 Rock”.
“Modern Family” – o producţie ABC – a fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun serial de comedie, dar şi cel mai bun scenariu, după numai un sezon, învingând astfel populara producţie Fox “Glee”, care conducea în top, duminică, cu 19 nominalizări. De altfel, “Modern Family” a câştigat în total şase premii Emmy.
Chiar şi secţiunea reality show-urilor a avut parte de un nou campion, “Top Chef”, după ce “The Amazing Race” fusese desemnat câştigător şase ani consecutiv.
Ryan Murphy, creatorul comediei muzicale “Glee”, a câştigat primul său Emmy, pentru regia serialului marca Fox, care prezintă problemele unui cor de liceu. “Glee” a câştigat doar patru premii Emmy, deşi a dominat cultura populară şi lumea muzicală americană anul acesta.
Serialul “Lost”, care a primit în acest an 12 nominalizări – şi a primit nouă premii Emmy de-a lungul celor şase sezoane – nu a câştigat niciun trofeu anul acesta, la fel şi serialul cu vampiri “True Blood”. În schimb, “Dexter”, o producţie Showtime, a câştigat două premii Emmy, printre care cel pentru cea mai bună regie a unui serial dramă (Steve Shill).
Miniseria “The Pacific”, difuzată de postul american HBO, cu 24 de nominalizări, a câştigat opt premii Emmy, în timp ce filmul biografic “Temple Grandin”, marca aceluiaşi HBO, a primit şapte premii Emmy, inclusiv cel pentru cel mai bun rol principal feminin – Claire Danes.
Al Pacino a câştigat un premiu Emmy pentru interpretarea controversatului medic Jack Kevorkian, specialist în sinucideri asistate, în filmul HBO “You Don t Know Jack”. Kevorkian s-a aflat în public şi l-a aplaudat pe Al Pacino. Denumit “doctorul morţii”, Kevorkian a fost încarcerat timp de opt ani în Statele Unite pentru că a ajutat un bărbat să se sinucidă.
O parte dintre premiile Primetime Emmy, cele pentru realizări tehnice (creative arts), au fost decernate într-o gală separată, care a avut loc pe 21 august, tot la Los Angeles.
În topul producătorilor, HBO conduce anul acesta cu 25 de premii, fiind urmat de ABC, cu 18, şi de FOX, cu 11.
Organizatorii galei premiilor Emmy, The Academy of Television Arts & Sciences, i-au înmânat în acest an actorului George Clooney premiul Bob Hope, pentru acţiunile sale umanitare. Actorul, devenit celebru graţie rolului din serialul de succes “Spitalul de urgenţă”, “era o alegere evidentă pentru acest premiu”, a declarat John Schaffner, preşedintele Academy of Television Arts & Sciences, în momentul în care a anunţat numele laureatului pe 2010 al premiului Bob Hope. Organizatorii galei premiilor Emmy au dorit să îl premieze pe George Clooney pentru acţiunile sale umanitare în Darfour şi implicarea acestuia în campaniile de strângere de fonduri în favoarea victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001, ale uraganului Katrina şi seismului din Haiti.
Cea de-a 62-a gală Primetime Emmy Awards a avut loc la Los Angeles şi a fost prezentată de actorul american de stand up comedy Jimmy Fallon, devenit celebru graţie scenetelor sale din timpul emisiunii “Saturday Night Live”.
Premiile Primetime Emmy sunt acordate de Academy of Television Arts & Sciences, recompensând excelenţa programelor de televiziune americane difuzate în prime time. Decernate în premieră în 1949, distincţiile au fost mult timp cunoscute sub denumirea de “premiile Emmy”, până la apariţia Daytime Emmy Awards, acordate pentru prima oară în anii 1970, iar cuvântul “primetime” a fost atunci adăugat în titulatura lor oficială, pentru a elimina posibilitatea unor confuzii între cele două trofee.
Premiile Primetime Emmy se acordă, în general, în duminica ce precede debutul sezonului de toamnă la televiziunile americane. Gala este difuzată, prin rotaţie, de cele patru posturi de televiziune majore din Statele Unite ale Americii – CBS, ABC, NBC şi FOX.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!