Tu cum vezi viața pe Pământ peste 100 de ani? Săptămâna aceasta, publicul timișorean a avut ocazia să vadă o lume diferită care prezintă niște vremuri SF, alături de soarta planetei și a omenirii, prin intermediul filmului Once Upon a Time in The Future: 2121, prezentat joi la Cinema Victoria, în cadrul primei ediții a Festivalului de Film și Cultură Balcanică Taifas.
Pelicula prezintă o viziune distopică întunecată și comică a dinamicii familiei într-o societate subterană. Suprafața Pământului a devenit nelocuabilă din cauza crizelor climatice și a foametei. Astfel, unitățile familiale există în case subterane conduse de un regim autoritar strict. Numărul populației este controlat îndeaproape, iar „Legile deficitului” prevăd că generațiile mai vechi trebuie distruse în schimbul unor noi vieți. Viața unei familii de patru persoane formată dintr-o soție, soț, copil și bunică este amenințată de sosirea unui copil.
Filmul reprezintă o alegorie suprarealistă a tensiunilor intergeneraționale din orice familie „fericită”. Mărul cu care se deschide și se închide filmul marchează această lume subterană drept un Eden ermetic și o distopie captivantă, unde adevărata fericire se află dincolo de limite. Oamenii underground sunt afișați fără emoții și fără suflet, printr-un joc actoricesc stilizat.
Regizoarea Serpil Altin și co-scenaristul și co-producătorul Korhan Uğur au fost prezenți la proiecție, iar la finalul acesteia au discutat cu cei prezenți în sală, în cadrul unei sesiuni de Q&A.
„V-am arătat astăzi un «documentar al viitorului». Preocupările mele sunt tot mai mari cu privire la ceea ce urmează. Sunt cu 25 de ani mai mare decât fiica mea. Într-o zi, ea m-a întrebat: «Va mai rămâne oare o lume în care să putem trăi?». Prin acest film, am vrut ca toată lumea să-și pună aceeași întrebare”, a spus regizoarea la finalul proiecției.
O interpretare plină de imaginație a lui Orwell „1984” sau „Logan’s Run”, 2121 nu este doar lungmetrajul ei de debut, ci o anunță pe Altin ca fiind prima femeie din Turcia care a realizat un film științifico-fantastic. Deși prezintă o poveste aparent sumbră la suprafață, filmul se dovedește uneori surprinzător de amuzant și oferă o fărâmă de speranță la rezistența umanității. Lumea distopică realizată în acest prim lungmetraj este cu siguranță o viziune a lucrurilor interesante care vor veni din partea regizoarei Serpil Altin.
Primul film sustenabil al Turciei
În ceea ce privește decorul, lumina soarelui nu este prezentă în blocurile subterane. Compozițiile simetrice și mișcările calme ale camerei au ajutat la înfățișarea acestei lumi plate și neliniștite. Textura de piatră îți dă senzația că te afli sub pământ, fiind singurul lucru care amintește de existența naturii. Legat de muzică, regizoarea a afirmat că a fost un proces lung, având în vedere că protagoniștii trăiesc într-o lume fără muzică. Însă au fost experimentate scene cu sunete de cutie muzicală și muzică electronică.
Once Upon a Time in The Future: 2121 face parte dintr-o trilogie și reprezintă partea de mijloc a poveștii. Young Revolution: 2071 va fi primul film, care vorbește despre revoluția tinerelor generații, care vor să se răzbune pe vechii conducători care au ruinat lumea și vor să o preia. Este o poveste sângeroasă, pentru că „nicio revoluție nu poate fi fără sânge”. În prezent se lucrează la scenariul acestei povești.
Ultimul film din trilogie, intitulat Heavenly World: 2222 este despre niște oameni care distrug sistemul subteran și toată tehnologia pentru a se putea întoarce în lumea cerească fără nimic, la fel cum Adam și Eva au venit pe Pământ. Deoarece aceste povești abordează teme universale.
Serpil Altin a atins o etapă istorică în calitate de prima regizoare din Turcia care a regizat un lungmetraj în genul science fiction. Scenariul a fost scris în timpul pandemiei, atmosfera din acea perioadă având un impact uriaș asupra acestuia. De asemenea, este primul film sustenabil al Turciei. Proiectul vizionar se mândrește cu o distribuție talentată, printre care se afla actorii Sukeyna Kiliç, Aysenil Samlioglu, Selen Öztürk, Çagdas Onur Öztürk.
„Once Upon A Time In The Future: 2121” a pornit într-o călătorie triumfală a festivalelor, adunând o serie remarcabilă de laude. Colecția de trofee include „Premiul pentru cel mai bun lungmetraj” la Festivalul de Film Sci-Fi din Brooklyn, „Cel mai bun lungmetraj” Sci-Fi la Londra Sci-Fi și la Festivalul Internațional de Film de Groază și Sci-Fi de la Phoenix, „Cel mai bun film” la Festivalul de Film Sci-Fi de la Sydney, „Cel mai bun film” Funcție la Festivalul de Film Astrophobia, Marele Premiu la Festivalul Scifian din Coreea – având astfel în palmares peste cincisprezece premii internaționale câștigate.
Festivalul Taifas
Festivalul de Film și Cultură Balcanică Taifas are loc în perioada 5-12 noiembrie la Cinema Victoria Timișoara, unde publicul poate urmări cele mai recente producții balcanice ale anului.
Potrivit organizatorilor, Festivalul Taifas prezintă o selecție diversă de filme, oferind spectatorilor din Timișoara oportunitatea de a explora o varietate de genuri. Programul include atât drame complexe și comedii, cât și trei filme de science fiction care explorează realități distopice, o animație și un documentar.
Mai multe informații despre program, evenimente și bilete găsiți AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!