Potrivit prim-procurorului Ioan Moldovan, din cadrul Serviciului Teritorial DNA Oradea, hotărârea dată de Curtea de Apel Oradeanu este definitivă, prin urmare a fost atacată la Curtea Supremă de Justiţie. „Hotărârea este nelegală şi netemeinică. S-a ţinut cont de o singură declaraţie şi restul probelor au fost ignorate”, apreciază Ioan Moldovan.
Poliţist acuzat de sperjur
Totodată, procurorii orădeni au spus că vor cere cercetarea poliţistului de frontieră Liviu Sime, care a depus mărturie în sprijinul lui Mihai Bumbui. „Vom cere cercetarea lui pentru mărturie mincinoasă. Poliţistul de frontieră nu a fost propus ca şi martor de la început. El a apărut după doi ani doar la apel, când de regulă se audiază martori doar în condiţii speciale”, observă Moldovan.
Procurorii anticorupţie orădeni au demarat cercetările în cazul vameşului Mihai Cătălin Bumbui în 2004, sub acuzaţia de dare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice.
„Parfum” de mită
În decembrie 2004, în timpul unui control de rutină în zona Punctului de Trecere a Frontierei Borş, oamenii legii au descoperit un microbuz plin cu bunuri, care nu a fost supus controlului vamal. Şoferul Alin Mărincaş le-a declarat atunci poliţiştilor de frontieră că vameşul Mihai Bumbui i-a cerut 100 de euro, o geacă şi un parfum pentru a sări peste controlul vamal. În sprijinul acestor declaraţii au venit şi cele ale mai multor poliţişti de frontieră şi vameşi care au lucrat în aceeaşi tură cu Bumbui, atunci când acesta a primit mita.
Ca urmare, în decembrie 2005 Tribunalul Bihor îl condamnă pe Bumbui la doi ani de închisoare, însă după un an şi jumătate de la incidentul din Borş, Curtea de Apel Oradea îl achită, admiţând mărturia agentului Liviu Sime, din cadrul Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră Bihor.
Potrivit directorului Direcţiei Regionale Vamale Oradea, Călin Vesa, Bumbui este suspendat din funcţie până când situaţia lui va fi clarificată de justiţie.
Georgiana Anghel
Citiți principiile noastre de moderare aici!