Art. 4.3 ECHIPAMENTUL JUCĂTORILOR REGULA NOUĂ: Prevederea care permitea jucătorilor să poarte tricouri cu mânecă scurtă (T- sirts) pe sub uniforma de joc (maieuri) nu mai este aplicabilă.
Art.4.3.1. Echipamentul jucătorilor unei echipe se va compune din: • Tricouri (maieuri) de aceiaşi culoare dominantă pe faţă şi spate. Toţi jucătorii trebuie să aibă tricourile (maieurile) băgate în şorturi. Este permisă folosirea echipamentului “totul dintr-o bucată” • Şorturile trebuie să fie de aceiaşi culoare dominantă pe faţă şi spate, dar nu este obliogatoriu să fie de aceiaşi culoare cu maieurile. • Lenjeria de protectie de corp care depăşeşte în jos lungimea şortului poata fi purtată, cu condiţa ca ea să fie de aceiaşi culoare dominantă cu cea a şortului.
Art. 25.2.3 JUCĂTOR CĂZUT PE TEREN REGULĂ NOUĂ: Când un jucător alunecă şi cade pe teren in timp ce ţine mingea în mână/mâini, acţiunea este LEGALĂ. Dacă, după aceia jucătorul se rostogoleşte, sau incearcă să se ridice ţinând în continuare mingea în mână /mâini, atunci acel jucător comite o ABATERE.
Art. 25.2.3. Jucător căzut, întins sau şezând pe teren. • Este regulamentar când un jucător cade si alunecă pe teren în timp ce ţine mingea sau atunci când este întins sau aşezat pe teren si obţine controlul mingiei. • Este o abatere dacă după aceea jucător ul se rostogoleşte sau încearcă să se ridice in timp ce continuă să ţină mingea. Exemplu: Jucătorul 15A prinde mingea şi cade pe teren. După aceea el alunecă 2 – 3 metri in tmp ce ţine mingea în mâini. Conform vechiului regulament este o abatere. Conform noului regulament este o acţiune legală.
Art. 28.1.3. MINGE ÎN TERENUL DIN FAŢĂ AL ECHIPEI REGULĂ NOUĂ: Mingea este considerată ca fiind în terenul din faţă al echipei când, în timpul unui dribling din terenul din spate către terenul din faţă, ambele picioare ale jucătorului care driblează cât şi mingea sunt în contact cu terenul din faţă.
Art. 28.1.3. Mingea este în terenul din faţă când: • Ea atinge terenul din faţă. • Ea atinge un jucător sau un oficial care au o parte a corpului lor în contact cu terenul din faţă. În timpul unui dribling din terenul din spate către terenul din faţă, ambele picioare ale jucătorului care driblează cât şi mingea sunt în contact cu terenul din faţă. Exemplu:Jucătorul 15A driblează dinspre terenul său din spate către terenul din faţă în timp ce 8B încearcă să se apere. 15A se opreşte călare pe linia de centru, având un picior în terenul
din faţă şi pe celălalt în terenul din spate, driblând mingea în terenul din faţă. După 2-3 secunde el se întoarce cu ambele picioare în terenul din său spate unde continuă şi driblingul. Conform vechiului regulament este o abatere. Conform noului regulament este o acţiune legală.
Art. 30.1.2. MINGE ÎNTOARSĂ ÎN TERENUL DIN SPATE REGULĂ NOUĂ: Un jucător, care sare din terenul său din faţă şi caştigă un nou control al migiei în timp ce se află încă în aer şi după aceia aterizează in terenul din spate al echipei sale, avâd în continuare mingea în mână/mâini, nu a comis nici o abatere.
Art. 30.1.2. Mingea a fost întoarsă ilegal în terenul din spate când un jucător al echipei care controlează o mingie vie este: • Ultimul care a atins mingea în terenul său din faţă, după care acel jucător sau un coechipier este primul care atinge mingea în terenul din spate. • Ultimul care a atins mingea în terenul său din spate, după care mingea atinge terenul din faţă şi apoi este atinsă mai întâi de acel jucător sau de un coechipier aflaţi în terenul din spate. Această restricţie se aplică în toate situaţiile care se produc în terenul din faţă, inclusiv in cazul repunerilor în joc din afara terenului. Totuşi, ea nu se aplică unui jucător, care sare din terenul său din faţă şi câştigă UN NOU control al migiei în timp ce se află încă în aer şi după aceia aterizează in terenul din spate al echipei sale. Exemplu: Jucătorul 15A câştigă mingea in terenul din faţă al echipei B. El încearcă să paseze mingea lui 8A care se află în terenul din faţă al echipei B. Jucătorul 10B care se află cu ambele picioare în terenul din faţă al echipei sale, sare, prinde mingea în mâini fiind în aer, după care aterizează în terenul din spate al echipei sale. Conform vechiului regulament este o abatere. Conform noului regulament este o acţiune legală.
Art. 31. INTERVENŢIE PE TREIECTORIA MINGIEI ŞI INTERVENŢIE LA MINGIE REGULĂ NOUĂ: Dacă un jucător introduce mâna prin coş pe dedesubt şi atinge mingea, aceasta este o intervenţie la minge (şi nu o simplă abatere) şi în conscinţă se vor aplica toate sancţiunile corespunzătoare prevăzute de regulament.
Art. 31.2.4. O intervenţie la mingie în timpul unei aruncări la coş din acţiune se produce atunci când: • Un jucător atinge coşul sau panoul când mingea este în contact cu inelul. • Un jucător introduce mâna prin coş pe dedesubt şi atinge mingea. Acest lucru este valabil deasemenea şi în cazul unei pase sau, când se produce după ce mingea a atins inelul.
Art. 31.2.5. O intervenţie la mingie în timpul unei aruncări libere se produce atunci când: • Un apărător introduce mâna prin coş pe dedesubt şi atinge mingea.
• Acest lucru este valabil deasemenea şi în cazul când acţiunea se produce după ce mingea a atins inelul. Exemplu:În timpul ultimei aruncări libere executate de 15A, mingea ricoşează din inel în timp ce jucătorul 8B introduce mâna pe dedesubt prin coş şi o atinge. Conform vechiului regulament este o abatere (Echipa A urmând să repună mingea în joc din afara terenului). Conform noului regulament este o intervenţie la minge care se penalizează acordându-se echipei A 1 (un) punct.
Art. 36.1.4. GREŞALA ANTISPORTIVĂ REGULĂ NOUĂ: Dacă un apărător produce din spate sau din lateral un contact cu un adversar în încercarea de a opri un contraatac iar între atacant şi coşul advers nu exixtă nici un alt apărător, atunci contactul trebuie judecat şi sancţionat ca fiind greşală antisportivă. Art. 36.1.4. Pentru a judeca când o greşală este antisportivă, arbitrii trebuie să aplice următoarele principii: • Dacă jucătorul nu face nici un effort să joace mingea şi se produce un contact, acest contact este o greşală antisportivă. • Dacă, în efortul de a juca mingea jucătorul produce un contact excesiv (greşală dură), atunci acest contact este o greşală antisportivă. • Dacă un apărător produce din spate sau din lateral un contact cu un adversar în încercarea de a opri un contraatac iar între atacant şi coşul advers nu exixtă nici un alt apărător, atunci contactul trebuie judecat şi sancţionat ca fiind o greşală antisportivă. Exemplu:Jucătorul 15A pierde mingea la jucătorul 8B care o câştigă şi aleargă spre coş. În timp ce driblează către coş, fără ca între el şi coşul advers să mai fie un alt jucător, jucătorul15A dintr-o poziţie laterală, deşi face un efort evident pentru a juca mingea, comite o greşală. Conform vechiului regulament este o greşală normală. Conform noului regulament este o o greşală antisportivă.
Art. 38.3.1. GREŞALA TEHNICĂ REGULĂ NOUĂ: Un jucător care execută o mişcare excesivă de rotire a coatelor depărtate de corp, poate fi sancţionat cu o greşală tehnică. Art. 38.3.1. Greşala tehnică este greşala de natură comportamentală comisă de un jucător, care nu implică un contact personal şi care nu este limitată numai la: • Rotirea excesivă a coatelor depărtate de corp.
Traducere şi adaptare în limba română, Dr. Mihai ALDEA, Instructor FIBA Europe
Surse: www.u-mobitelco.ro şi www.frbaschet.ro .
Citiți principiile noastre de moderare aici!