Voluntarii au prezentat proiectul, au explicat oamenilor cum trebuie să se organizeze, au făcut poze şi i-au asigurat că alături de localnicii din cele 41 de comune, ies să adune gunoiele din judeţul Timiş oameni din alte 21 de comune, coordonate direct de echipa Let s do it, Romania! Participă la curăţenie şi comunele în care nu s-a făcut cartarea, dar acestea nu vor putea fi coordonate în 25 septembrie de către echipa judeţeană. Vor primi însă orice fel de sprijin logistic îl cer. Toţi se unesc pentru un singur scop! Ca în 25 septembrie să cureţe natura de deşeuri.
Caravana a început cu comuna Criciova şi nu a fost la întâmplare, ci pentru că acolo, localnicii i-au chemat pe voluntari. Acolo, la Criciova, oamenii au dorit să arate că aşteptau de mult un astfel de proiect. Chiar dacă în comuna lor, pe harta deşeurilor nu apare decât un singur morman, criciovenii s-au dovedit bine organizaţi şi dornici să suţină un proiect atât de important.
Toate comunele din proiect au fost informate de voluntari şi autorităţile judeţene despre faptul că în 25 septembrie, oamenii trebuie să adune în primul rând mormanele cartate (identificate) pe harta deşeurilor din Timiş.
În campania Let s do it, Romania! sunt cuprinse 62 de localităţi pe raza cărora au fost identificate 542 mormane de gunoi. Numărul mormanelor a crescut de la ultima informare deoarece oamenii au i-au anunţat pe voluntari de amplasarea unor mormane necartate iniţial.
Campania urmăreşte curăţarea arealelor naturale din afara oraşelor, zone pe care zac sau se ascund deşeuri. Proiectul nu se desfăşoară în oraşe. În Timiş, campania a cuprins 45 de trasee, cele mai importante rute dinstre Timişoara către exteriorul judeţului, iar pe ele au fost cartate 542 de mormane care adună peste 10.000 de metri cubi de deşeuri.
Pentru a aduna aceste deşeuri este nevoie de peste 5.000 de voluntari, aproximativ 40.000 de saci şi peste 7.000 de mănuşi. De asemenea este nevoie de transportul voluntarilor din Timişoara şi Lugoj la mormane.
Până vineri, 17, septembrie, pe adresa www.letsdoitromania.ro, în Timiş erau înscrişi 1223 de voluntari. Acestora li se adaugă peste 300 de voluntari proveniţi din companii şi ONG. Şcolile încă se organizează, iar în primele zile ale săptămânii viitoare, elevii şi cadrele didactice vor suplini necesarul de voluntari. Proiectul naţional de curăţenie reprezintă punctul din care porneşte schimbarea imaginii României şi, odată cu ea, a mentalităţii.
Campania va continua şi după 25 septembrie, focusarea se va muta pe păstrarea curăţeniei făcute în 25 septembrie! Dar ca să putem păstra curăţenia, trebuie mai întâi să o facem! De fiecare dintre noi depinde dacă vom trăi în curăţenie sau dacă ne întoarcem privirea de la gunoiul din jur!
Dacă îţi pasă în ce mediu trăieşti, vino alături de noi!
www.letsdoitromania.ro.
Costeiu face curatenie
Voluntarii Caravanei Let s do it, Romania! i-au informat pe primari, pe unii directori de şcoli, pe oamenii din sat despre ceea ce urmează să se întâmple în 25 septembrie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!