Primăria oraşului Deta împreună cu partenerul din republica Serbia, comuna Vârseţ, a organizat marţi, 1 noiembrie, o nouă acţiune de promovare în cadrul proiectului cu finanţare europeană „Îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere şi oferta turistică comună a oraşelor Vârşeţ şi Deta – aplicarea de noi tehnologii în iluminare”. Evenimentul a avut loc la Deta şi s-a bucurat de participarea unui număr mare de invitaţi din Serbia, atât reprezentanţi ai autorităţilor locale din Vârseţ cât şi reprezentanţi ai mass-media din ţara vecină.
Primarul Petru Roman a anunţat cu această ocazie încheierea celor mai importante activităţi în cadrul acestui proiect şi i-a invitat pe participanţii la eveniment să vadă cele mai importante obiective turistice din oraş care au beneficiat de investiţii în cadrul proiectului.
Biserica ortodoxă din Opatiţa, Biserica Catolică din Deta, Biserica Ortodoxă din oraş şi Turnul Pompierilor, clădire care urmează să devină brand al oraşului Deta, au fost iluminate arhitectural, devenind astfel cele mai importante obiective turistice din Deta. Beneficiarii proiectului, de partea română, sunt Parohia Romano-Catolică Deta, Parohia Ortodoxă Română Deta, Parohia Ortodoxă Română Opatiţa şi oraşul Deta. Finanţarea s-a făcut din bani europeni scopul acesteia fiind includerea imobilelor în circuitul turistic regional.
„Acest proiect este o mare realizare pentru oraşul nostru, deoarece încurajează turismul şi ne ajută sa redăm oraşului strălucirea de odinioară, cea a unei localităţi cu o istorie bogată, care a trecut cu deminitate prin multe dificultăţi”, a spus primarul Petru Roman. „Oamenii care vor trece prin Deta nu vor putea ignora frumuseţea şi aspectul impunător al celor patru clădiri iluminate. Mă bucur că oraşul nostru are la dispozitie o tehnologie care, în judeţul Timiş, se mai regăseşte poate doar în iluminatul Catedralei din Timişoara”, a continuat primarul oraşului Deta.
Valoarea totală a proiectului „Îmbunătăţirea cooperării transfrontaliere şi oferta turistică comună a oraşelor Vârşeţ şi Deta – aplicarea de noi tehnologii în iluminare” este de 865.855 euro, din care 240.000 revin oraşului Deta. Durata proiectului a fost de 12 luni, iar implementarea s-a facut simultan în Deta şi la Vârseţ, Serbia. Pentru o bună promovare a realizărilor proiectului şi pentru încurajarea dezbaterilor constructive, conform calendarului de activităţi, în data de 10 noiembrie 2011 va fi organizată o masă rotundă cu tema „Structura confesională şi multi etnică din regiunea Banat”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!