Să ACȚIONĂM -, poate fi exemplificat astfel: într-o anume situație în care din cauza a ceva sau cineva mă enervez foarte tare și pot să reacționez sau să acționez astfel:
- pot lovi un perete cu pumnul, într-un moment de furie reactivă și a spune în mod conștient: “Am atâta furie în mine încât vreau neapărat sa lovesc peretele acesta acum”, sau
- într-un mod și mai conștient: “Mintea îmi spune ca ar trebui să lovesc acest perete cu pumnul din cauza furiei pe care o simt”.
Ultima stare oferă opțiunea de a nu lovi peretele, opțiune fără de care nu există alegere, nu există liber arbitru și nici libertate! Doar o mână rănită și un cap plin de regrete, asta da! Alegerea implică conștientizare, precizează un alt cunoscut al vremii – Eckhart Tolle, un grad ridicat de conștientizare! Fără acest proces proiectat la nivelul PFC (cortexului prefrontal), nu există nicio alegere. Conștientizarea este urmată mai apoi de responsabilitate, iar cele două se sprijină reciproc. Conștientizarea ajută asumarea responsabilității, autocontrol coordonează libertatea de a alege.
”În lumea psihicului libertatea este un concept relativ: puterea de a alege există doar atunci când mecanismele noastre mintale automate sunt supuse acelor sisteme ale creierului care sunt capabile să mențină o percepție conștientă. O persoană experimentează libertatea la un nivel mai ridicat sau mai scăzut, de la o situație la alta, de la o interacțiune la alta, de la un moment la altul. Orice om ale cărui mecanisme automate ale creierului, funcționează de obicei fiind suprasolicitate, și-a redus capacitatea de a face alegeri libere, în special dacă părțile creierului care facilitează alegerile conștiente sunt defecte sau subdezvoltate… ” – Gabor Maté – Pe tărâmul fantomelor înfometate.
Este mai ușor să stingi o primă dorință decât să satisfaci pe toate cele ce-i urmează. Un mecanism scăpat din control, printr-o reacție de moment, poate declanșa o cascadă de alte reacții, atât personale, cât și celor din jurul tău. Fie că vorbim de un perete lovit cu pumnul la furie, fie că vorbim de al 3-lea pahar de tărie sau al 7-lea fursec, chiar dacă eu m-am săturat de dulce după al 2-lea! Libertate înseamnă puterea de a spune nu impulsului de mai mult și mai mult, care înseamnă o cădere liberă. Nici măcar cădere liberă nu e! De multe ori, e un proces de autosabotare pe care avem mare nevoie să-l descoperim. De ce să faci rău, de ce să-ți faci rău? Ce te nemulțumește acum în viața ta și cum ai putea încet schimba asta? Nu ezita să ceri ajutor sau să cauți singur calea către lumină…
”Cea mai mare descoperire a vremurilor noastre este că oamenii își pot schimba viețile, schimbându-și atitudinea mentală” – William James.
Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!