Care sunt antioxidanţii care ne prelungesc viaţa?
Resveratrolul, vitamina E, vitamina C, vitamina A, licopenul, polifenolii, betacarotenul, seleniul, coenzima Q10, acidul lipoic, carnitina, luteina, sulforafanul, astaxantina.
Unde găsim aceste elemente ce luptă pentru viața noastră?
Doar în produsele de origine vegetală! Da, așa este, produsele de origine animală nu au capacitatea de a ne dezintoxica, proteja sau de a lupta împotriva unor factori nocivi interni și externi. Toate fructele și legumele intens colorate au efecte miraculoase… sunt medicamentul nostru de zi cu zi! Într-un castron cu salată de spanac avem fibre, antioxidanți și un număr foarte mare de alte substanțe nutritive care ”orchestrează împreună o veritabilă simfonie a sănătății”, întrucât ei își dau mâna și participă împreună la menținerea funcționalității optime a organismului nostru.
”Legătura dintre alimentele de origine vegetală atât de frumos colorate și excepționalele lor beneficii pentru sănătate a fost remarcată de mulți oameni, dovedindu-se că în spatele legăturii dintre culoare și sănătate există o realitate frumoasă, solidă din punct de vedere științifică, ” spune Dr. Colin Campbell.
Antioxidanţii sunt elixirul sănătăţii noastre!
Peste 150 de studii pe probleme nutriţionale au relevat faptul că o dietă bogată în fructe şi legume reduce incidenţa cancerului cu 50%. Substanţele fitoterapeutice şi antioxidanţii există sub cea mai pură formă în fructe, legume, cereale. Acestea combat bolile cronice de tipul cancerului şi bolilor cardiovasculare. Substanţele fitoterapeutice reprezintă compuşii naturali care se comportă ca un sistem de apărare al plantelor. Antioxidanţii sunt substanţe care previn atacul moleculelor numite radicali liberi asupra celulelor şi AND-ului. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni.
Alimente ce sunt bogate în antioxidanţi şi substanţe fitoterapeutice:
Roşiile – o roşie conţine 26 de calorii şi 0 grăsimi. Biochimic vorbind, roşiile sunt bogate în licopen, un antioxidant esenţial, care previne formarea celulelor canceroase. Roşiile sunt, de asemenea, o importantă sursă de vitamina C.
Spanacul – 100 g de spanac conţin 41 calorii şi 0 g grăsimi şi este bogat în fier, acid folic şi vitamine B. În plus, spanacul conţine două substanţe fitoterapeutice: luteina şi zeaxantina, care sunt foarte importante pentru sănătatea ochilor. Consumă-l, pe cât posibil, crud sau doar ușor opărit.
Nucile – 30 g de nuci conţin 12 g de grăsime şi 150 de calorii. Deşi sunt bogate în grăsimi, nucile conţin grăsimi bune, monosaturate şi polisaturate. Când sunt consumate în loc de carne roşie sau alimente bogate în grăsimi, nucile ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) şi cresc nivelul colesterolului bun (HDL). Nucile conţin de asemenea un antioxidant cunoscut, vitamina E. Dar, având multe calorii, este indicat consumul lor în cantităţi limitate (maximum 5 nuci pe zi).
Broccoli – 100 g de broccoli conţin 44 de calorii şi 0 g grăsimi. Broccoli este o sursă importantă de vitamina C, fibre şi calciu. Această legumă furnizează şi substanţe fitoterapeutice care previn formarea celulelor canceroase. Prelucrarea termică profundă a acestei legume îi distruge enzimele şi nutrienţii, şi deci se recomandă a se consuma proaspătă sau doar opărită.
Afinele – 100 g de afine conţin 81 de calorii şi 0 g grăsimi. E posibil ca afinele să conţină mai mulţi antioxidanţi decât orice alt fruct sau legumă. Antocianina este substanţa fitoterapeutică ce dă culoarea albastru închis, specifică afinelor, care previne formarea celulelor canceroase şi are un efect curativ în infecţiile urinare.
Ceaiul verde – în lumea asiatică, ceaiul verde se bea în aceeaşi cantitate în care se bea cafeaua în lumea vestică. Studii efectuate pe populaţia Chinei corelează consumul de ceai verde cu incidenţa scăzută a cancerelor de stomac, esofag şi ficat. Polifenolul, substanţa fitoterapeutică din ceaiul verde, a fost identificat ca agent anticancerigen. Ca antioxidant, polifenolul este de 100 de ori mai puternic decât vitamina C.
Acestea sunt doar câteva exemple de alimente ce conţin antioxidanţi. De fapt, există peste 2000 de substanţe fitoterapeutice conţinute în alimentele din natură. Pentru a profita în totalitate de generozitatea naturii, trebuie doar să ne asigurăm că avem o dietă bogată în fructe, legume şi cereal și semințe.
Antioxidanţii care ne prelungesc viaţa…
Coenzima Q10 este un antioxidant liposolubil care asigură transportul oxigenului în interiorul celulelor şi producerea de energie. Este un compus natural, care se produce în organism în urma consumului de legume verzi, soia şi oleaginoase. Este un bun aliat împotriva îmbătrânirii cutanate. Este eficientă în prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare, mai ales în tulburările de ritm cardiac şi reduce considerabil riscul de cancer de sân, de uter şi de colon.
Seleniul este principalul mineral antioxidant şi dezactivator al radicalilor liberi. Se găseşte în germenii de grâu şi în cerealele integrale, nuci, în ceapă, usturoi şi carne. Este eficient în prevenirea maladiilor degenerative, printre care cancerul şi bolile cardiovasculare.
Licopenul e un carotenoid conţinut în special de roşii, cu proprietăţi antioxidante şi detoxifiante. El ajută la buna funcţionare a procesului de creştere celulară şi are o influenţă benefică asupra pielii şi mucoaselor. Studiile arată că licopenul inhibă dezvoltarea celulelor canceroase de la nivelul esofagului, stomacului, colonului, sânilor sau prostatei.
Betacarotenul face parte din familia carotenoidelor şi este un veritabil aliat al pielii frumoase. El ajunge în corpul nostru transformat parţial în vitamina A, găsindu-se mai ales în legumele şi fructele colorate în galben-portocaliu.
Vitamina E este unul dintre cele mai bune remedii naturale antiîmbătrânire. Acţiunea sa este legată în mod special de sfera genitală, având un rol important în mecanismul fecundităţii. Vitamina E stimulează regenerare celulară şi protejează celulele şi ţesuturile de acţiunea radicalilor liberi. Se găseşte în alune, migdale, spanac, ulei de măsline, nuci.
Vitamina C este esenţială în menţinerea sănătăţii: previne şi combate infecţiile, favorizează cicatrizarea rănilor, previne stresul şi oboseala. Vitamina C combate apariţia ridurilor. Se găseşte în cantitate mare în ardeiul gras şi iute, pătrunjel, broccoli şi în majoritatea fructelor cu gust acru: kiwi, citrice, fructe de pădure.
Polifenolii stimulează capacitatea naturală de apărare a organismului şi ne protejează celulele de stresul oxidativ. Ei previn îmbătrânirea cutanată şi maladiile degenerative precum bolile cardiovasculare şi osteoporoza. Polifenolii se găsesc în mere, cireşe, struguri, cereale.
Resveratrolul e de departe cel mai puternic factor natural antioxidant cunoscut! Se găseşte în general în fructele de culoare indigo-vişiniu spre negru (dar nu numai): dude negre, cireşe negre, struguri negri, sâmburii de struguri negri (dar şi albi), mure, corcoduşe negre, coacăze negre, prune, afine, varză roşie, ceapă roşie, mere violet, salată Lollo, linte şi fasole neagră, dar şi în varza de Bruxelles (care poate fi mâncată şi fiartă), fragi, alune. Resveratrol există într-o cantitate de 50-100 mg/g în pieliţa de strugure, mai mult decât dublul oricărei alte surse identificate. Are efect de distrugere tumorală directă, acţionând împotriva oricărui tip de localizare tumorală, mai ales asupra celor hormono-dependente (sân, uter, ovar, testicul, prostată, ficat, stomac), a melanomului malign (cea mai periculoasă localizare canceroasă a pielii şi una dintre primele trei localizări tumorale ca agresivitate). Inhibă proliferarea celulelor maligne şi le induce apoptoza (moartea). Blochează metastazarea celulelor maligne și conferă o protecţie deosebită materialului genetic nuclear (ADN), ferindu-l de mutaţii. Reprezintă cel mai puternic fixator de calciu în oase (alături de exerciţiul fizic), prevenind şi combătând eficient osteoporoza.
(Sursa informații: cartea ”Cum să-ți păstrezi sănătatea creierului”, de Jean Carper, Editura Curtea veche)
Sulforafanul, descoperit accidental în 1995 de un grup de cercetători care studiau efectul anticancerigen al cruciferelor. Poate fi găsit în: rucola, varză, varză de Bruxelles, napi, brocoli, varza kale, gulia, muștar. Efectul său antitumoral este răsunător printre ultimele descoperiri în acest domeniu.
Astaxantina, este unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali pe care știința îi cunoaște și un element de neînlocuit în orice program antiîmbătrânire de succes. Sursa sa este în hrana provenită din mediul marin: homar, creveți, somon sălbatic. Astaxantina este de 1000 de ori mai eficientă decât vitamina E împotriva lipidelor și de 550 de ori mai eficientă împotriva oxigenului singlet.
“Curcubeul strălucitor, vibrant de culori, pe care îl găsim în fructe, zarzavaturi, semințe, uleiurile presate la rece, fasolea boabe, somonul, legume semnalează prezența antioxidanților în alimente, ceea ce face aceste alimente să reprezinte o parte esențială dintr-un program de sănătate, viață lungă fără boală, claritate psihică și echilibru, în general”, susţine Dr. Nicholas Perricone.
Toate aceste culori, antioxidanții ce se ascund în spatele lor, țintesc spre reparația și întreținerea celulară, spre protejarea deteriorărilor cauzate de poluanții interni și externi, rolul lor esențial fiind acela de creștere și reparare al celulelor.
Ce am putea să mâncăm acum, mai bine decât cireșele și căpșunile apărute în piețe? Ce ne-ar aduce mai multă viață în noi și culoare în obraji, ca fructele ce le culegem din natură, toate în timpul, frăgezimea și prospețimea lor?
Cireșele, bune detoxifiante cu acțiune diuretică, pline de antioxidanți și de viață!
Căpșunile, înzestrate cu mirosul îmbătător și culoarea ce emană viață, sunt sursă de glucid perfect creierului (chiar și pentru cei cu probleme de glicemie), sunt pline de antioxidanți și ar fi bine să vă înlocuiască, în această perioadă, dacă nu două, măcar una dintre mesele zilei.
Să vă bucurați de culoarea și de viața oferită de fructele din fiecare perioadă din an, ele vin să ne curețe organismul, să ne vindece și să ne împrospăteze întreaga ființă! Sănătate și mereu alegeri conștiente în alimentația voastră!
Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici!
Citiți principiile noastre de moderare aici!