Organul care consumă cea mai mare cantitate de glucide, adică 60% dintre carbohidrații dintr-o zi sunt folosiți de el. Ar fi bine să știm de ce fel sunt aceștia, ei susținând activitatea și sănătatea creierului nostru, nu-i așa? Acel organ care ar fi bine să fie perfect funcțional și sănătos până în ultima zi de viață. Se spune că dacă ne pierdem mintea, toate celelalte nu mai au sens…
Ce este mai dăunător pentru creier?
Primul dintre inamici este stresul zilelor noastre, apoi telefoanele mobile, exagerarea consumului de cafeină sau alcool, consumul de tutun și produse cu conținut de zahar; activitate în zone radioactive, expunerea exagerată la soare și lipsa unui somn odihnitor. Stresul este cel care ne blochează mintea, ne oprește viziunea și creativitatea, în același timp afectând rețelele neuronale prin pierderea de substanță cenușie. Gândurile negative îndelungat vehiculate în mințile noastre ne îmbolnăvesc în timp mintea, punând în pericol claritatea și starea de bine a individului.
Ce alimente ajută creierul?
Nutriția este una dintre căile de susținere ale activității creierului, iar cele mai bune alegeri sunt – nuca, avocado, pește, ouă, morcovi, brocolii, spanac, ardei gras roșu, fulgi de ovăz, linte, usturoi. Importante sunt fructele, citricele, lămâia, afine, mure sau struguri. Dintre condimente, turmericul este considerat ingredientul magic al creierului.
Ce altceva ajută la sănătatea cerebrală?
Atât la copii, cât și la adulți, esențială este oxigenarea creierului. Plimbările lungi, în natură, activitatea fizică, alergatul, toate sunt vitale bunei stări de sănătate, în general. Somnul este cea mai bună terapie pentru mintea noastră agitată, respectați ritmul de somn, minim 7 ore pe noapte, ideal 8 ore.
Ce să mănânce copiii pentru a avea un creier sănătos?
Alimentația ar fi bine sa fie adecvată vârstei, iaurt, pește, fără a fi evitate carnea slabă ferită de aditivi sau ouăle. Apoi, fructe-fructe-fructe și nu dulciuri industriale. De folosit mierea românească în loc de alți îndulcitori.
Ce să mănânce copiii pentru a avea randament bun la învățare?
Copiii au nevoie în primul rând de oxigen, aer proaspăt și flexilblitate pentru creier! Fructele, mai ales cele de pădure, asigură glucidele bune necesare creierului; folosirea sucurilor din fructe (citrice, mere, kiwi, fructe roșii) si rădăcinoase (morcov, țelină, sfeclă). Nu alegeți niciodată sucurile din comerț cu zahăr sau îndulcitori. Sunt la fel de periculoase ambele variante!
Ce ar mai fi important să știm despre creierul nostru?
Veghează la buna noastră stare și funcționare. Știți vorba aceea: ”toate pleacă de la cap!” Ar fi bine să ne îngrijim mintea, ”să nu ne joace feste”. Aceasta ar putea însemna irosirea vieții…
Material apărut în săptămânalul Agenda.
Foto ext: saskwelness.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!