Dar, oare sportul este doar pentru frumusețea corpului?
Activitatea fizică este una dintre metodele de prevenție a bolilor, astfel că fiziologia și starea de bine sunt susținute prin mișcare și flexibilitate, prin activitatea fizică efectuată în mod regulat. Însă, poate cel mai important aspect este cel legat de felul în care activitatea fizică ne influențează creierul și abilitatea de a gândi, a simți și a acționa. Beneficiile psihologice și emoționale dobândite în urma activității fizice sunt pentru mine cel mai mare avantaj al acestei acțiuni personale. Mereu le spun pacienților mei că atunci când fac sport, o fac pentru oxigenarea creierului și armonizarea stărilor interioare. Sportul este pentru minte, mai mult decât este pentru corp!
Iată câteva dintre avantajele de natură psihologică pe care le poți obține dacă faci sport, în mod regulat:
1. Câștigi încredere în tine!
De fiecare dată când alerg dimineața, în afară de energia și tonusul fizic dobândit, toată ziua am încredere în deciziile și acțiunile personale. Este o provocare, atât din punct de vedere fizic, cât și mental, să faci un lucru în mod constant, în special atunci când nu ai chef. Da, mai ales atunci când nu ai chef! Dezvoltarea unui obicei bun și sănătos duce la creșterea încrederii în tine și obținerea de rezultate, ce pot avea un impact important asupra nivelului de optimism.
2. Dacă faci sport ești mai puțin stresat!
Sportul are un impact pozitiv asupra ”substanțelor chimice” din creier implicate în reacția la stres, ajutând corpul să gestioneze mai bine situațiile de acest fel, atât de natură fizică cât și psihică, după cum arată Asociația Americană de Psihologie. Când sistemul cardiovascular funcționează împreună cu sistemul nervos și sistemul muscular, corpul reacționează în mod natural mai eficient în condiții de stres.
3. Sportul ne ferește de anxietate și depresie!
Deși gradele de anxietate și depresie variază, cei care suferă de oricare dintre aceste afecțiuni ar trebui să ia în considerare activitatea fizică. Când faci mișcare, creierul eliberează substanțe care crează o stare de bine, combat gândurile negative, reduc substanțele chimice din sistemul imunitar ce pot agrava starea de depresie și au un efect calmant, prin creșterea temperaturii corpului. În plus, orice fel de activitate fizică moderată efectuată în mod regulat, ajută corpul să producă endorfine, hormonii bucuriei și a stării de bine. Studiile au demonstrat că, în anumite cazuri, exercițiile fizice pot fi la fel de eficiente precum medicamentele antidepresive, în tratarea unor forme de depresie.
4. Prin activitatea fizică încetinești procesul de îmbătrânire a creierului și îmbunătățești memoria!
Într-un studiu realizat pe un grup de adulți cu vârste cuprinse între 57 – 75 de ani, cercetătorii au analizat nivelul de cogniție, fluxul sanguin cerebral în stare de repaus și rezistență cardiovasculară înaintea, în mijlocul și după efectuarea unui program de exerciții aerobice. Programul a durat 12 săptămâni, după care s-a constat că exercițiile fizice au contribuit la îmbunatățirea memoriei, a sănătății creierului și a rezistenței fizice a participanților. Crește capacitatea de cogniție și claritatea ideilor. Toți cei care doresc să-și optimizeze capacitatea intelectuală și productivitatea știu cât este de important să evite sedentarismul.
5. Activitatea sportivă te discplinează în toate celelalte arii ale vieții tale!
Dacă faci sport, ai grijă de somnul tău, ai grijă de felul în care alegi mâncarea din dieta zilnică. Resposabilitatea este crescută față de preocupările pentru o viață sănătoasă, iar această stare, în timp, este cea mai bună formă de prevenție a bolilor. ”Minte sănătoasă într-un corp sănătos!” Sportul te face să te concentrezi pe momentul prezent, asupra activității din la acel moment – simți mușchii lucrând, aerul ventilând plămânii și inima pompând. Te bucuri de o stare excelentă de sănătate! Motivul pentru care eu alerg este de bucurie că pot! Și, îți scriu aceasta, ca să te inspir și pe tine!
Care ar fi ritmul recomandat pentru sport?
Asociatia britanică Mental Health Foundation recomandă 30 de minute de activitate fizică moderată zilnic, o activitate care să crească pulsul semnificativ, astfel încât să nu rămâi fără suflare. O activitate care să te facă să transpiri, dar nu în exces. Și, obligatoriu să te bucuri pentru alegerea ta de a te menține într-o formă fizică bună, armonioasă și sănătoasă!
Foto ext: pixabay.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!