Printre problemele cauzate de consumul excesiv de zahăr se numără:
- creșterea în greutate,
- diabetul,
- boli de inimă,
- probleme cu rinichii,
- afte,
- afecțiuni ale vederii.
S-ar putea să fiți deciși în a reduce pofta de dulce, din cauza uneia dintre aceste probleme sau, doar pentru că recunoașteți că ați devenit dependent de dulce! Oricum ar fi, treceți repede la conștientizarea acțiunilor și cu voință ascuțită faceți ordine în dietă. Mai bine acum, decât mai târziu…
Cum te vei simți când vei renunța la zahăr?
- ”Oribil de insatisfăcut!”, acesta este răspunsul celor mai mulți chestionați pe o problemă de dependență;
- mai obosit, cu un nivel energetic scăzut;
- lipsit de dorința de a face ceva;
- lipsit și secat de orice motivație.
Va trebui să treacă cam o săptămână pentru ca nivelul de zahăr din sânge să ajungă la o altă stabilitate, cu un aport redus de zahăr, într-un flux constant și ponderat. Atenție mare la tipul de dietă, să fie una echilibrată cu fructe dimineața, legume la prânz, proteină la cină.
Ce suplimente pot ajuta?
- Suplimentele cu crom ajută activitatea insulinei, îmbunătățesc starea de spirit și scad puternic apetitul pentru dulce.
- Pe de altă parte, dacă luați, aminoacizi, vitamine si minerale, rezultatele sunt foarte diferite. Acest lucru se datorează faptului că o mulțime de oameni tânjesc dupa zahăr din cauza unei deficiențe de serotonină, așa cum am spus. Precursorul acestui hormon este un aminoacid – triptofan și / sau 5-HTP-, iar suplimentarea acestuia poate reduce pofta de zahăr și creșterea în greutate.
Richard Wurtman, profesor științe cognitive la Massachusetts Institute of Technology din Cambridge, consideră că unii oameni își doresc carbohidrați nu din cauza lipsei de voință, ci din cauza unui dezechilibru al serotoninei. Această teorie este susținută de dovezi, persoanele obeze și oamenii care tânjesc după carbohidrați de multe ori au niveluri mai mici de serotonină decât oamenii care preferă gustări bogate în proteine. Nivelurile extra-low ale serotoninei dau o stare de anxietate, iritabilitate și poftă de dulce. Acestea determină nevoia de dulce, zahărul ingerat provoacă o eliberare de insulină, și insulina poartă triptofanul în sânge și creier, acesta fiind convertit (atunci când este posibil) în serotonină, dând o stare de bine. Acest proces este prezentat ca și explicație a felului în care dulcele ne dă o stare de bine, însă acest cerc vicios nu este o soluție pe termen lung, organismul nemaifiind capabil să-și producă singur starea de bine – serotonina – datorită bulversărilor date de înșelarea gustului și nevoia de dulce.
Bibliografie: https://www.patrickholford.com/topic/low-gl
Puteți consulta mai multe articole pe această temă aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!