Leguminoasele sunt o combinație de proteine și carbohidrați, și se numără printre vegetalele cu cel mai bogat conținut de elemente nutritive, fiind surse importante de vitamine, minerale și fibre. Se consumă întotdeauna după tratamentul termic, din această categorie făcând parte: mazărea, fasolea, lintea, năutul, humusul și soia.
Alegerea acestui tip de nutrient este specifică în special sezonului rece și nu lipsește din hrana celor ce adoptă o dietă vegetariană. Conțin elemente esențiale pentru astfel de diete și ar fi bine să fie consumată de 3-4 ori pe săptămână.
• Iarna, se combină „delicios de bine” cu varza murată și cu un ulei vegetal presat la rece (uleiul de dovleac);
• Leguminoasele merg excelent cu legumele, cu salatele de crudități, cum ar fi varza roșie sau albă, salată din legume de grădină sau orice frunze de culoare verde;
• În combinație cu cerealele integrale sau cu orezul brun sunt perfecte, sursele de aminoacizi din cele două categorii dau împreună o proteină completă, susținând perfect organismele care nu consumă proteine de origine animală; leguminoasele sunt sărace în metionină și cisteină, aminoacizi ce sunt prezenți în cerealele integrale.
• Nu sunt recomandate cu proteinele de origine animală (carne, brânză, ouă sau lapte), digestia este foarte grea și deloc satisfăcătoare, datorită combinațiilor enzimatice digestive nepotrivite.
Leguminoasele sunt surse importante de minerale, vitamine din grupul B, acizi grași esențiali și au proprietăți anti-cancerigene. Acestea sunt doar câteva din argumentele ”pro” consumului de leguminoase. În plus, sunt și foarte gustoase!
Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.
Articole pe aceași temă:
Despre combinatiile corecte ale alimentelor
Cu ce combinam ciupercile alimentare?
Citiți principiile noastre de moderare aici!