”Din păcate, acest lucru nu este posibil în S.U.A., unde un somn la mijlocul zilei nu este numai un lux, dar de multe ori este perceput ca o lenevie absolută”, spun cei ce studiază fenomenul. Americanii o percep mai degrabă ca pe o metoda de relaxare, ca o terapie organizată în grup. Deși, fiecare dintre noi poate încerca metoda acasă, în America “air napping-ul” (cum a fost botezată metoda de relaxare), se face în mod organizat, în săli de gimnastică și sub atenta supraveghere a unui instructor.
Ce ne spun specialiștii despre power napping?
Dacă sunteți printre cei care se bucură de pauză după-amiază, ar trebui să continuați obiceiul, deoarece studiile au arătat că este parte normală și integrată a ritmului circadian (ciclu somn-trezire).
Studiile au arătat că scurtele reprize de somn pot îmbunătăți gradul de conștientizare și productivitatea. Nu aveți nevoie de mult timp, doar 15-20 de minute pot face o lume diferită.
Potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Colorado, Dr. Boulder a descoperit la copiii care nu au dormit după-masa lipsa de bucurie și interes, aceștia având un nivel mai ridicat de anxietate și abilități mai mici în rezolvarea problemelor, comparativ cu ceilalti copii care s-au odihnit. Același lucru este valabil și pentru adulți. Cercetătorii de la Berkeley au descoperit că adulții care profită în mod regulat de un pui de somn după-amiaza, au o capacitate mai bună de învățare și o funcție de memorie îmbunătățită.
De ce este atât de important nappingul?
Pentru că dă creierului un restart, unde memoria pe termen scurt este ștearsă și creierul devine revigorat, cu un nou spațiu optim de memorare. Dacă ne gândim la o bunăstare fizică și mentală, atunci ar trebui să practicăm cât de des putem această metodă de restartare al creierului și nu numai.
Cât timp ar trebui să dormim după-masa?
Potrivit experților, 10-20 de minute sunt destule pentru a vă reîmprospăta mintea și pentru a crește energia și vigilența. Somnul nu este la fel de adânc ca și intensitate și putem a ne întoarce imediat la treburi, imediat după trezire. Dacă dormim un timp mai mare de 30 de minute, pentru că se intră într-o stare mai adâncă de somn, revenirea nu se face imediat. Corpul și mintea au nevoie de un timp pentru a reintra în ritmul de atenție optim. Cea mai lungă perioadă este de aproximativ 90 de minute și sunt recomandate persoanelor care nu dorm suficient timp pe noapte. Deoarece este un ciclu complet de somn, poate îmbunătăți starea emoțională, buna dispoziție și creativitatea.
Psihologic, trebuie să recunoaștem că nu este vorba de lene, somnul ne va ajuta sa fim mai productivi și mai bine dispuși.
Găsește un loc liniștit, închide telefonul și încearcă să faci întuneric pentru că întunericul stimulează producția de melatonină, hormonul care induce somnul. După găsirea poziției confortabile pentru somn, potrivește-ți alarma pentru perioada de somn pe care o dorești, oricare, între 10-30 de minute. În general, se recomandă 15 minute de ”ațipit”, însă pentru că suntem diferiți, trebuie să vezi, prin câteva încercări, care este durata optimă de ”power napping” pentru tine.
Foto ext: nerdsleep.com
Citiți principiile noastre de moderare aici!