Până în prezent nu se știe încă ce anume se moștenește:
· forța atracției pentru mâncare,
· posibilitatea țesuturilor de a acumula grăsime,
· activitatea fizică redusă,
· obișnuința de a pune capăt stresului cu ajutorul hranei sau dereglarea senzației fiziologice de sațietate…
Nu este exclus ca toți acești factori să aibă un aport comun la obezitate. Aceasta obligă, în modul cel mai serios, problema influenței reciproce a informației genetice și a substanțelor nutritive.
Omul predispus la obezitate slăbește mai lent și se îngrașă foarte repede, spre deosebire de cel care nu are o astfel de moștenire genetică. Tocmai de aceea el trebuie să urmărească atent felul în care se alimentează, pentru a evita urmările nefaste asupra stării sale de sănătate.
După ani și ani de studiu, cercetătorii unui institut european de nutriție au izolat 4 factori independenți care se fac vinovați de acumularea kilogramelor în plus:
1. Dereglarea metabolismului – Pe măsură ce înaintăm în varstă, organismul nu mai reacționează la fel de repede, iar alimentele se transformă în depozite de grăsime și nu în energie.
2. Stresul – Nimeni nu poate nega că atunci când trecem prin perioade mai grele, ne îngrășam. Nivelul de serotonină (nu degeaba se numește „hormonul fericirii”!!!) scade, iar problemele ne împiedică să dormim bine, „somnul bun” fiind un factor esențial pentru buna funcționare a metabolismului.
3. Regimul alimentar si dietele – Organismul are propria lui memorie. Atunci când este privat, va stoca preventiv alimentele sub formă de grăsime, pentru a se pregăti pentru urmatoarea perioadă de lipsuri. Din păcate, grăsimile sunt stocate în acele zone pe care le știm: coapse, șolduri și fese. Esteticul și suplețea sunt puternic atacate în aceste zone, zonă de depunere specifică femeilor. La bărbați, zona de depunere este preponderant zona abdominală, bărbații fac ”burtă”!
4. Predispoziția genetică – Tiparele preluate greșit în familie și predispoziția genetică pot duce la un comportament ce favorizează creșterea numărului de celule adipoase și depozitarea unei cantități mari de glicogen în cele existente. Cel mai mare pericol, după alți specialiști, este tocmai preluarea unor tipare de comportament alimentar dăunătoare greutății și sănătății generale, în timp.
Cercetătorii spun că, în majoritatea cazurilor, un obez adult a fost cu siguranță un copil predispus îngrășării încă de mic, masa sa adipoasă dezvoltându-se mai rapid decât a altora. Spre pubertate, numărul adipocitelor (celule grase) nu se mai modifică, iar creșterea țesuturilor grase va avea loc numai pe seama maririi în volum a celulelor adipoase. Este bine de știut că volumul celulelor adipoase poate fi mai ușor dirijat prin reglarea regimului alimentar, în timp ce. cu ritmul de înmulțire a acestor celule din faza copilăriei, lupta este incomparabil mai grea, uneori o luptă împotriva morilor de vânt.
Rămânem aproape cu bine, sănătate și bucurie!
Puteți consulta mai multe articole pe această temă aici.
——————————————————
Centre medicale recomandate de www.tion.ro:
Derma Health SRL
Strada Drubeta 29, Timișoara
0740 000 044
Ultra Med
Adresa mail contact: office@ultra-med.ro
Tel programari:0723372767
Program lucru: luni-vineri 15-20
str Pavel Jumanca, nr 14
Centrul Profilaxia SRL
Str. Arieş nr. 3, et I
Timişoara
Centrul Profilaxia Timisoara – 0256.490.123
Centrul Profilaxia Arad – 0757.168.102
Citiți principiile noastre de moderare aici!