”Nutriționism” – un termen creditat inițial lui Gyorgy Scrinis, profesor la Universitatea din Melbourne, noțiunea fiind mai apoi popularizată de scriitorul Michael Pollan. Scrinis vorbește despre importanța gradului de procesare al alimentelor, mai mult decât conținutul în nutrienți. Cercetările sale au examinat politica, sociologia și filozofia alimentelor și nutriției, cu accent pe știința nutriției, sfaturi dietetice, alimente funcționale, etichetare alimentară, reglementări privind bunăstarea animalelor, rolul corporațiilor internaționale, proteine alternative și noile tehnologii de producție. O activitate impresionantă, din multe puncte de vedere!
Iată câteva dintre ideile promovate de această personalitate în domeniului, idei pe care odată ce le citești, le simți cumva firesc de bun simț și adevărate:
1. ”Alimentele naturale și cele industriale sunt singurele două grupuri de alimente pe care le-aș include într-o piramidă alimentară”.
2. ”Citiți etichetele produselor pe care le cumpărați? Este simplu atunci: căutați produse pe care să scrie «100% produs integral»!”
3. La întrebarea:”Care sunt alimentele tale de confort?”, iată ce răspunde: ”mâncarea trebuie să fie simplă, proaspătă, minim prelucrată, mare parte vegetală și în măsura care poți, pregătită de tine. Linte, orez, pâine din cereale integrale, măsline, ulei de măsline și orice pot să adun din grădina mea. Mă ghidez în mare parte după etica bunăstării mediului și a animalelor, las echilibrul nutrițional al dietei mele să vină de la sine.”
4. Și, poate cel mai semnificativ îndemn, iată: ”Cred că este cel mai bine să evităm anxietățile și obsesiile nutriționale asociate cu ideea că există o dietă optimă sau alimente pe care trebuie să le identificăm și să le consumăm.”
De multe ori m-am întrebat în munca mea, alături de pacienții din cabinet, ce fac eu este un lucru bun? E drept să învăț oamenii ce/cum/cât să mănânce? Dar, oare omul nu mai știe să facă asta? Apoi, poate descurajată de îndrăzneală și de a crede că noi toți ar trebui să știm cum să ne hrănim, mergeam într-un supermarket. Mii de produse, care mai de care mai colorate, organoleptizate, tentante și amăgitoare îmi aduceau din nou credința că e bine ce fac. Nu învăț omul să-și calculeze caloriile, nici să aleagă mâncăruri sofisticate. Intenția mea este să ajut omul să redescopere capacitatea de a îndrăgi gustul mâncărurilor naturale, integrale, cele care au legătură cu mediul de viață – soare, apă, vânt, ploaie. Să facă diferența între alimentele din natură și cele realizate în laborator, industrial. Asta e tot! Ajut oamenii să stabilească o nouă relație cu mâncarea, una de bună stare. Știu ce schimbare poate aduce în viața unui om câteva kg mai puțin, o stare de energie mai bună, reducerea medicației alopate sau claritate mentală mai bună. Hrana îți schimbă viața, pentru că mâncarea nu este doar nutrienți este și o energie de viață! Despre aceasta este nutriționismul pentru mine, așa cum scriu și în cărțile pe care le-am scris – DIETETICA, așa cum trăiesc și eu.
Dr. Lavinia Melania Bratu – Biolog, Consilier nutriție, Psiholog clinician
Autor ”Dietetica – o veche filosofie de viață”
https://www.facebook.com/melania.lavinia
https://www.facebook.com/DieteticaDrLaviniaBratu/
Bibliografie:
Pollan, Michael (2007-01-28). “Unhappy Meals”. The New York Times
Pollan, Michael (2008). In Defense of Food: An Eater s Manifesto. New York, USA:
Goldacre, Ben (2007-01-22). “Science and Fiction” (PDF). New Statesman. pp. 16–17.
https://www.researchgate.net/scientific-contributions/22840761_Gyorgy_Scrinis
Citiți principiile noastre de moderare aici!