Uneori ești pus în fața unor alegeri când, a renunța la ceva, este calea care te poate propulsa înainte. Jordan Peterson scrie despre povestea vânătorului de maimuțe, apropo de puterea de a renunța. Da, cum să capturezi o maimuță (o poveste discutabilă, desigur!): cauți un borcan cu deschiderea cât să încapă mâna unei maimuțe, în care adaugi pietre – ca să nu poată fi luat borcanul cu totul!-, peste care se pun tot felul de bunătăți. Maimuța va băga mâna în borcan și va apuca cât poate dintre acestea. Apoi, va încerca să scoată mâna, care nu va putea ieși decât dacă eliberează bunătățile tocmai capturate. Nu renunță la ele, iar asta permite vânătorului să vină și să captureze maimuța. Iată ce se poate întâmpla când, nesacrificând o parte, poți face rău întregului. Fiecare își ia ce are nevoie din povestea aceasta …
Mai apoi, ai nevoie să știi permanent ce vrei, spre ce țintești. Și, nu poți ținti spre ceva, atâta vreme cât ești lipsit de o disciplină și ești nepregătit. Viața nu este o cursă, ci o tragere la țintă. Nu economisirea timpului e ceea ce contează, ci capacitatea de a găsi un centru, în permanență, cu atenție. Să fii centrat și să știi ce vrei! Fixând noi rezoluții pentru viața ta, vei întâlni, așa cum este firesc, numeroase obstacole. Dacă ești atent, ai să înveți atunci când ratezi, apoi încerci din nou și vei vedea că așa avansezi. Dacă nu se întâmplă asta, vei încerca altceva, ceva diferit.
Este prudent să începi cu schimbări mici și să urmărești dacă sunt de ajutor. Uneori funcționează și poți înainta, alteori vei vedea că baza de la care ai pornit trebuie schimbată, întregul edificiu are nevoie să fie reformat. Valorile și ierarhia lor este nepotrivită scopurilor tale. Se creează un haos, o adevărată revoluție a ființei, iar psihologia vorbește de astfel de etape inerente în evoluția noastră. Jung vede evoluția omului în două etape grandioase: individualizarea și individuarea, care începe după 40 de ani. Practic, întregul ”joc„ se schimbă sau are nevoie să fie schimbat la un moment dat.
Permanent avem nevoie de schimbare și nu e ușor, dar e necesar. Viața are nevoie de redirecționare și corectare de erori, erorile mari implicând schimbări mari, cu sacrificii semnificative. Alteori, ai nevoie de schimbări mici, cu pași atenți. Oricum ar fi, viața este un proces ce implică transformare, iar atunci când noi generăm aceste etape conștient, ne propulsăm practic propria evoluție și deschiderea către o viață trăită autentic.
Nu-i perioadă mai frumoasă în an…
Nu-i alta mai potrivită pentru introspecții…
Când să-ți faci o introspecție personală mai bine, sau când să-ți propui vreo schimbare – cu gândul categoric al reușitei și cu determinare mai mare -, dacă nu acum, pe final de an… Da, este o perioadă în care ne putem gândi la noi începuturi, cu rigoarea gândului treaz și bucuria schimbărilor ce ne pot îmbunătăți condiția sănătății și frumuseții noastre de om.
Sărbători fericite!
Citiți principiile noastre de moderare aici!