Ce este dăunător și ne influențează starea emoțională, de zi cu zi?
• Sedentarismul. Înainte de a fi o stare de inactivitate a corpului, este o stare de spirit, din păcate! Evitaţi-o! Găsiţi-vă în permanenţă preocupări constructive cât mai variate, explorați natura, alergați, mergeți prin parc, descoperiți practicarea unui nou sport (kangoo, zumba, tai chi…). Dansați și zâmbiți noilor provocări și nu uitați: un corp energizat, antrenat, clădește și o minte aerisită, în flux de energie.
• Privitul la televizor, peste 30 de minute continuu, scade capacitatea de control a emoţiilor, încarcă subconştientul cu sugestii negative și mesaje subliminale – ele sunt, nu mai pot fi contestate de nimeni! -, cum ar fi cele din jurnalele de ştiri, din filmele cu violenţă etc. Obiceiul acesta creşte nervozitatea și determină o labilitate psihică, în timp. Am renunțat la tv de ani buni și pare să fie una dintre cele mai înțelepte idei avute vreodată! Mă felicit pentru asta! De atunci, parcă abia de atunci, am început să-mi construiesc cu adevărat identitatea proprie, viața întreagă!
• Zăbovitul la calculator, mai ales pe reţelele de socializare şi la jocurile electronice, predispune la depresie şi anxietate, scade controlul asupra emoţiilor, creşte frica şi nesiguranţa faţă de lumea exterioară, creează premizele atacurilor de panică și a deviațiilor de comportament, în timp. Mare grijă față de copiii noștri, să avem o măsură bună în acest sens, fiind foarte bine de știut toate aceste urmări și de evitat prelungirea acestor activități.
• Discuţiile în contradictoriu ne macină cele mai preţioase resurse de reechilibrare interioară. Puneţi-le capăt! Parcă nimic nu este mai distrugător decât o stare interioară decăzută, data de discuții contradictorii, la nivel de idei și numai. De cele mai multe ori, astfel de discuții decad și în sfera emoțională, devenind discuții contradictorii la nivel de sentimente, iar căderea stării psihice și energetice este profund resimțită, apăsător. Parcă ne oprim din trăit, se stinge întreg orizontul! Să învățăm să ne gestionăm emoțiile, să ne gândim de două ori înainte să spunem ceva ce poate răni pe cineva, iar de nu vom gestiona aceste porniri, feedback-ul primit nu va fi – cu siguranță -, deloc unul pozitiv. Ce dăm, tot cam așa și primim, iar îndemnul către echilibru și conciliere ne este mereu bine venit!
Ce presupune o detoxifiere emoțională?
Implică, în primul rând, să vă faceţi ordine în viaţa de zi cu zi. Ar fi bine să îndepărtăm conștient toate cele ce aduc stări emoționale din exterior, într-un mod direct și indirect. Să ne adunăm un pic noi ”cu noi”, în interiorul nostru, mai departe de tot ce-i exterior și ne influențează zi de zi starea și bunăstarea. Revin pe acest subiect în articolul viitor…
Conștiință asupra stărilor noastre și putere de gestionare! Numai bine vă doresc!
Puteţi citi mai multe articole pe această temă, aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!