Condițiile din primii ani de viață, activitățile zilnice prezente, mediul social și cultural în care trăim ne influențează pe termen lung dispoziția cognitivă și emoțională, aspecte ce vizează ansamblul vieții spirituale, în cele din urmă. Neuroștiința devine treptat unul dintre cei mai convingători avocați ai vieții spirituale, consolidându-se deschiderea științei față de teologie sau filosofie.
”Dragostea maternă este în primul rând un medicament pentru viața copilului, ingredient de creștere, instrument educațional și factor formativ, având un impact covârșitor asupra întregii vieți a copilului și viitorului adult.”
Felul în care ne petrecem viață, atașamentul față de părinți în copilărie, calitatea experiențelor acumulate în relațiile noastre, precum și cu natura înconjurătoare, felul în care interacționăm și ne angajăm în relațiile cu semenii noștri, toate influențează în mod direct dispoziția și capacitatea cu care ne folosim de resursele interioare, dar și starea de bine și sănătatea. Tiparele de funcționalitate cerebrală, chiar dacă mai sunt necesare încă multe experimente care să ne clarifice aspectele decisive, sugerează că obișnuințele cognitive, stilul emoțional, ticurile nervoase, disponibilitatea pentru anumite experiențe și abordări – toate acestea par a fi coordonate de funcția cerebrală.
”Bunătatea ne face sănătoși, dar ne și împlinește…”
Neuroteologia a cărui fondator este Andrew Newberg, constată o creștere în volum a zonei din creier numită zona insulară – zona din cortex activă de regulă în starea de reflecție. Se constată o intensificare a activității cerebrale în zona cingularului anterior, dar și o diminuare în volum a nucleilor amigdalieni – acele arii ale sistemului limbic profund responsabile de emoțiile frică și agresivitate.
”Percepția dragostei de sine reduce impactul negativ al factorilor de stres și al agenților patogeni și susține funcția imună și vindecarea.” – Dean Ornish
Bibliografie: Arhid. Adrian Sorin Mihalache, ”Ești ceea ce trăiești”, Ed. Trinitas, 2019
Puteți consulta mai multe articole pe această temă AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!