1. Primul pas este de a alege țelul/obiectivul cu atenție.
Obiective vagi, cum ar fi “mâncăm mai bine” sau “mă apuc de alergat” sunt greu de cuantificat și pot fi abandonate cu lejeritate, în cele din urmă; se uită și se pierd între vechile obiceiuri! Veți avea o șansă mult mai bună de succes, în cazul în care alegeți obiective SMART. Păstrați-le specifice, măsurabile, realizabile, realiste și oportune. Gândul simplu, de exemplu, de a alerga ½ de oră, de două ori pe săptămână, se va îmbunătăți în mod categoric de la o lună la alta. Nu fiți prea dur cu dumneavoastră. Ianuarie poate fi cel mai greu, cea mai deprimantă lună din an. Cu excepția cazului în care ați fost foarte bun de Crăciun, extrem de cumpătat cu mâncarea și alcoolul (oare, a fost cineva?!), corpul dumneavoastră va avea o ”mahmureala” reală. După câteva săptămâni de băut prea mult alcool și de mâncat prea mult zahar, este nevoie de timp pentru a reactiva creierul și pentru ca, chimia sângelui să revină pe drumul cel bun…
2. Este mai ușor – pentru a elimina un obicei strâmb -, să ne gândim a-l înlocui cu unul bun.
Să nu subestimăm puterea micilor modificări! Acestea sunt mai ușor de implementat, ele au mai multe șanse de a deveni obiceiurile înrădăcinate decât schimbările radicale, care sunt nerealiste și sortite, de cele mai multe ori, eșecului. Vreți să scădeți din calorii? Iată, dacă spre exemplu, zilnic consumați un caffe late, înlocuiți-l cu o tisană din ceai alb și brusc faceți o reducere de aproximativ 2.500 calorii/ săptămână, prin această mică schimbare!
3. Notați schimbările și stările emoționale prin care treceți, poate fi de mare suport acest exercițiu plin de disciplină!
Când sunteți în încercarea de a schimba un obicei, poate fi de mare ajutor menținerea unei note a activității zilnice și a schimbărilor periodice spre atingerea obiectivului propus. Dacă sunteți în încercarea de a opri cheltuielile out-of-control, scrieți tot ce cheltuiți pentru câteva săptămâni… Dacă aveți un smartphone, există tot felul de aplicații care fac acest joc distractiv și ușor, nefiind nevoie să aveți mereu un pix și o agenda cu dumneavoastră…
4. Concentrați-vă pe acțiunile dumneavoastră, nu neapărat pe progres.
Fiți atent și prezent la micile schimbări de zi cu zi, acestea dau puterea implementării schimbării mai mult decât vizualizarea obiectivului final. Acesta, de multe ori, ne poate descuraja decât mobiliza, ca și acțiune. Cercetătorii de la Universitatea Yale aduc argumente pentru a înțelege că obiectivele se împlinesc atunci când rămânem concentrați pe angajamentul nostru, suntem atenți la progresul zilnic, nu la obiectivul final.
5. Găsiți o rețea de sprijin…
Cercetările arată că a primi sprijin și încurajare din partea altora cu obiective similare, este un mare ajutor. Dacă sunteți interesat de alimentația sănătoasă, ar fi bine să interacționați cu oameni care sunt, de asemenea, interesați de un mod de viață sănătos, de a mânca sănătos. Familie, prieteni, vecini, colegi, specialiști, terapeuți, psihoterapeuți, vă pot fi de mare ajutor.
6. Faceți publică dorința de schimbare, acest lucru vă va face să renunțați mult mai greu atunci când sunteți greu încercați și slăbiți în a continua…
7. Și, în cazul în care pierderea în greutate și un stil de viață sănătos este unul dintre rezoluțiile pentru Anul Nou, atunci fiți cu ochii pe mine, pe cele ce le voi scrie aici și pe cele două cărți care vor apărea în curând, despre dietă și dietetică, ca și mod de viață sănătos și bucuros.
Fie ca Anul Nou ce vine, să vină cu sănătate, cu bucurie și cu puterea de a implementa noi rezoluții personale, cu izbânda în a renunța la obiceiuri nesănătoase și înlocuirea lor cu alte obiceiuri sclipitoare și înfloritoare!
Dragii mei cititori, rămânem aproape, cu tot dragul și cu bucurie!
An Nou Fericit!
Puteți consulta mai multe articole pe această temă aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!