1. Gestionează stresul, da, acesta este poate cel mai important aspect ce merită a fi studiat de fiecare în parte. O bună adaptare la mediu, la viața de zi cu zi, este forma prin care ne păstrăm sănătoși, timp îndelungat. Sistemul imunitar este în strânsă legătură cu emoțiile, cu felul în care gestionăm stresul. Știți experimentul cu oaia și lupul? Cele două animale au fost puse în cuști metalice închise, amplasate una lângă cealaltă. Se vedeau, se simțeau, dar nu se puteau atinge. Ce credeți că s-a întâmplat? În scurt timp oaia a murit… de stres …de frică! Învață și practică zilnic meditația sau o tehnică de relaxare, învață să fii recunoscător și să te rogi, nimic nu merită un consum nechibzuit de energie, iar sănătatea este cea mai mare bogăție!
2. Mănâncă bine, iar aceasta presupune să știi a face alegerile dietei de zi cu zi. Alege fructele proaspete de sezon – e plină piața de fructe delicioase! -, alege legumele si cerealele integrale. Limitează aportul de carne roșie, alimentele prelucrate, carbohidrați rafinați și semipreparatele. Hrana trebuie să fie cât mai simplă și cât se poate de mult, să fie de sezon, proaspătă.
3. Râzi, amintește-ți că nu are voie să treacă ziua fără să râzi! Copiii râd de zeci de ori pe zi, oare noi de ce uităm și neglijăm această uimitoare stare de bine?! Diferite studii spun că o porție zdravănă de râs îmbunătățește activitatea imunitară pentru 24 ore.
4. Fă exerciții zilnic, fă mișcare, trupul are mare nevoie de asta! Mergi cât poți de mult pe jos și adaugă la exercițiile zilnice activități care favorizează flexibilitatea, întărirea mușchilor și a inimii. Sportul nu este pentru mușchi, sportul este – în primul rând – pentru oxigenarea creierului și sporirea circulației limfei și sângelui. Sportul înseamnă stare de bine și sănătate!
5. Lasă-te atins, bucură-te de tehnicile de masaj, alege o tehnică care se potrivește cu nevoile tale. Masajul stimulează funcționarea sistemului imunitar și te face să te simți bine. Când ai fost ultima dată la un masaj? Și, oare cum te simți de fiecare dată după o astfel de terapie? E grozav, știu, este minunat!
6. Culcă-te cel târziu la ora 22.30 și trezește-te când răsare soarele. Respectarea ritmului circadian înseamnă respectarea sistemului hormonal, de la care pornesc multe din reglajele sau dereglajele interne.
7. Stai lângă oameni care te inspiră, bucură-te de compania prietenilor și ai celor dragi. Pune-ți zilnic în minte să suni pe cineva drag, să te conectezi cu cineva autentic. Multă stare de bine și bucurie aducem, iar astfel, ne va fi și mult mai ușor să râdem, în fiecare zi.
8. Limitează vizionarea programelor și filmelor violente. Un studiu al Universității Harvard a arătat că vizionarea scenelor violente slăbește imunitatea, în timp ce vizionarea imaginilor plăcute stimulează sistemul imunitar.
9. Îmbrățișează zilnic câteva persoane, îmbrățișează-i pe cei de acasă. Uimitoare este puterea unui astfel de gest, secreția hormonului numit oxitocină aduce o încărcătură excelentă umorii interne, sistemului imunitar.
10. Conexiunea autentică dintre oameni, a te privi în ochi cu toată empatia, poate că acesta este unul dintre cele mai bune remedii ale sănătății și prosperității, în viețile noastre.
Să fim sănătoși și bucuroși de viață, să fim recunoscători pentru tot ce avem acum!
Citiți principiile noastre de moderare aici!